Για τέταρτη φορά στην ιστορία του κυπέλλου Ελλάδος ο τελικός της διοργάνωσης θα είναι ένα ντέρμπι μεταξύ δικεφάλων, με τις δύο ομάδες να συναντιούνται σε μία «μάχη» με φόντο τον τίτλο μετά από 34 χρόνια.

Η ΑΕΚ έχει το απόλυτο απέναντι στους ασπρόμαυρους της Θεσσαλονίκης πανηγυρίζοντας τρεις φορές τον τίτλο σε ισάριθμους τελικούς ανάμεσά τους. Σε κανέναν δεν χρειάστηκε ο επιπλέον χρόνος της παράτασης, καθώς όλες τις φορές ο νικητής αναδείχθηκε στην κανονική διάρκεια του αγώνα. «Καθαρές» νίκες για την Ένωση σε όλα τα «ραντεβού» τους μέχρι σήμερα, σκοράροντας σε όλα από δύο φορές.

Το sportfm.gr ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων ζωντανεύοντας τις τρεις προηγούμενες «μάχες» μεταξύ των δικεφάλων του Νότου και του Βορρά αλλά και την πορεία τους προς τους τελικούς.

Η πρώτη φορά

Μετά από έξι χρόνια διακοπής του θεσμού, η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδος επιστρέφει τη σεζόν 1938-39 με συμμετοχή για πρώτη φορά ομάδων, σχεδόν, από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τις τρεις κύριες ενώσεις που εκπροσωπούσαν οι μεγάλες πόλεις.

Μετείχαν συνολικά 73 σύλλογοι, ενώ μέχρι τη φάση των «16» η κλήρωση γινόταν με γεωγραφικά κριτήρια.

Για να φτάσει στον τελικό η ΑΕΚ απέκλεισε στους «16» τον Άρη Πειραιώς (7-0), στα προημιτελικά τον Απόλλωνα Αθηνών (3-1) και στα ημιτελικά, όπως τη φετινή σεζόν, τον Ολυμπιακό (2-0).

Ο ΠΑΟΚ με τη σειρά του ξεπέρασε το εμπόδιο των: Ελλάς Φλωρίνης (6-1), Ηρακλή (3-2) και Εθνικού (4-0).



Ο τελικός διεξήχθη στην έδρα του Παναθηναϊκού στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν στο 31’ με τον Ιωννίδη, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια ισόπαλες, καθώς ο Χατζησταυρίδης σκόραρε δύο λεπτά πριν από την ολοκλήρωση των σαράντα πέντε φέρνοντας το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία. Στο δεύτερο μέρος και συγκεκριμένα στο 73ο λεπτό, ο Μανέτας σημείωσε το 2-1 για την Ένωση χαρίζοντας στην ομάδα του το τρόπαιο.



28 Μαϊου 1939 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1 (ημίχρονο 1-1)

Σκόρερς:43' Χατζησταυρίδης, 73' Μανέτας – 31' Ιωαννίδης

Διαιτητής: Σταύρος Χατζόπουλος

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπανδάης, Κοντούλης, Μαγκίρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέτας

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποστατζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρήτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς

Το νταμπλ της ΑΕΚ

Στη διοργάνωση του κυπέλλου της σεζόν 1977-78 μετείχαν συνολικά 58 ομάδες (18 Α’ εθνικής και 40 Β’ εθνικής) και διεξήχθη σε έξι γύρους, στην τελευταία χρονιά όπου η διαδικασία των αγώνων προέβλεπε μονά παιχνίδια χωρίς επαναληπτικούς.

Στον πρώτο γύρο αμφότεροι οι δικέφαλοι προκρίθηκαν με νίκη σκορ 6-1 (η ΑΕΚ επί των Χανίων και ο ΠΑΟΚ επί του Λεβαδειακού. Στον δεύτερο γύρο ο δικέφαλος του Νότου επικράτησε του Παναθηναϊκού με 1-0, ενώ αυτός του Βορρά επιβλήθηκε του Ολυμπικαού Βόλου 4-1.

Στον τρίτο γύρο («16») η ΑΕΚ κερδίζει τον Πανιώνιο (3-0) και ο ΠΑΟΚ ξεπερνά το εμπόδιο του συμπολίτη Ηρακλή (1-0), πριν σκορπίσει στα προημιτελικά τη Βέροια (5-0) και την Ένωση να προκρίνεται εις βάρος του Πανελευσινιακού (4-2).

Ένα βήμα πριν τον τελικό οι κιτρινόμαυροι διαλύουν τον Ολυμπιακό (6-1) και ο έτερος φιναλίστα προκύπτει με τον ΠΑΟΚ να κάμπτει την αντίσταση του Άρη στην παράταση(1-0).

Ο τελικός διεξάγεται στο Γεώργιος Καραϊσκάκης την Κυριακή 4 Ιουνίου του 1978, με το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρώνεται χωρίς σκορ. Στο δεύτερο μέρος ο Ντούσαν Μπάγεβιτς σκοράρει με κεφαλιά και λίγο αργότερα ο Θωμάς Μαύρος με σουτ βρίσκει δίχτυα κάνοντας το 2-0, με το τελικό σφύριγμα της λήξης από τον διαιτητή Ζλατάνο να χαρίζει το τρόπαιο στην ΑΕΚ, και να συνεπάγεται το νταμπλ καθώς οι κιτρινόμαυροι εκείνη τη σεζόν είχαν πανηγυρίσει και το πρωτάθλημα.



4 Ιουνίου 1978 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (ημίχρονο 0-0)

Σκόρερς:50' Μπάγεβιτς, 80' Μαύρος

Διαιτητής: Νίκος Ζλατάνος (Θεσσαλονίκης), Επόπτες: Τσολακίδης, Μοσχόπουλος
Εισιτήρια: 23.483
Τηλεοπτική μετάδοση: ΕΡΤ

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (85' Τόσκας), Μαύρος
Προπονητής: Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι

ΠΑΟΚ: Φορτουλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Ορφανός, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβαντας), Κούδας, Γκουερίνο
Προπονητής: Λάκης Πετρόπουλος

Το τελευταίο «ραντεβού»

Στην 41η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδος μετείχαν για πρώτη φορά ομάδες και από τη Γ’ εθνική καθώς εκείνη τη σεζόν δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη κατηγορία.

Στον πρώτο γύρο η ΑΕΚ κερδίζει τον Κιλκισιακό με 2-1, ενώ ο ΠΑΟΚ σκορπίζει την Αναγέννηση Καρδίτσας 7-0, με τους Θεσσαλονικείς να είναι εκ των «άτυχων» της διοργάνωσης αφού κληρώνονται να αγωνιστούν σε συμπληρωματικό γύρο προκειμένου να προκύψουν οι 32 που θα συνεχίσουν στον θεσμό, χωρίς βέβαια να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επικρατώντας άνετα του Αλμωπού Αριδαίας με 3-0.

Στον δεύτερο γύρο ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παίρνουν την πρόκριση απέναντι σε Πανσεραϊκό (4-2) και Βύζαντα Μεγάρων (3-1) αντίστοιχα, ενώ στους «16», η Ένωση αποκλείει τον Ηρόδοτο (3-1, 6-0) και οι ασπρόμαυροι τον Εθνικός Αλεξανδρούπολης (2-0, 4-0).

Στα προημιτελικά ο δικέφαλος του Νότου αποκλείει τον Ολυμπιακό (2-1, 1-0), ενώ αυτός του Βορρά τον Παναργειακό (1-0, 2-0α.α) και ένα βήμα πριν τη μεταξύ τους αναμέτρηση η ΑΕΚ κάνει την ανατροπή προσπερνώντας το εμπόδιο του Ηρακλή (1-3, 2-0) και ΠΑΟΚ κερδίζει δις τη Ρόδο (2-0, 1-0) τη μοναδική ομάδα Α’ εθνικής που συνάντησε στον δρόμο του προς τον τελικό.

Πέντε χρόνια μετά τη νίκη της Ένωσης στον τελικό του 1978 οι δύο ομάδες, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμετρούνται και πάλι για τον τίτλο, με τις δύο ομάδες να έχουν συναντηθεί διαδοχικές φορές στο κύπελλο τα τρία προηγούμενα χρόνια και τον δικέφαλο του Βορρά να έχει πάρει ισάριθμες προκρίσεις!

Στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας οι κιτρινόμαυροι φτάνουν στην κατάκτηση του κυπέλλου κερδίζοντας με σκορ 2-0, στο πρώτο παιχνίδι ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες στο στάδιο αυτό, καθώς είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του κυπέλλου Πρωταθλητριών και της εθνικής ομάδας.





29 Ιουνίου 1983 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0 (ημίχρονο 1-0)

Σκόρερς:27' Μαύρος, 80' Βλάχος

Διαιτητής: Αντώνης Βασάρας (Θεσσαλονίκης) – Επόπτες: Κουναλάκης, Γερμανάκος
Εισιτήρια: 72.240
Τηλεοπτική μετάδοση: ΕΡΤ 2

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλής, Διντσικός (78' Ράντονιτς), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος
Προπονητής: Χέλμουτ Σενέκοβιτς

ΠΑΟΚ: Φορτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβαντας, Ψάρρας, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος
Προπονητής: Χάιντζ Χέερ

Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube