Το ζήτημα της νομιμοποίησης συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην υπόθεση της διαχείρισης του βιντεοληπτικου υλικού από τον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, απασχόλησε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας που συνεδρίασε ξανά ύστερα από διακοπή.

Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας μόνο για το αδίκημα της υπεξαγωγής και για όσους συγγενείς δήλωσαν πως παρίστανται για ηθική βλάβη και είναι παράλληλα διάδικοι στη βασική υπόθεση της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών. Αντίθετα, πρότεινε να αποβληθούν όσοι παρίστανται για ψυχική οδύνη, όσοι δεν κατέβαλαν τα σχετικά παράβολα και όλοι ανεξαιρέτως για το αδίκημα της απείθειας. Επίσης, πρότεινε να αποβληθεί από την υποστήριξη της κατηγορίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος έχει παράλληλα και την ιδιότητα του μάρτυρα στην υπόθεση.

Οπως ανέφερε η εισαγγελέας στην πρότασή της, το αδίκημα της απείθειας δεν επιτρέπει την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας οποιουδήποτε για ιδιωτικά συμφέροντα. Για την υπεξαγωγή ανέφερε πως οι συγγενείς, διάδικοι στη βασική υπόθεση, μπορούν να παρασταθούν με την επιφύλαξη ότι πράγματι υπέστησαν βλάβη από τις ενέργειες των κατηγορουμένων, στοιχείο που θα προκύψει κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας.

Το αίτημα αποβολής της πολιτικής αγωγής από τη δίκη υπέβαλε με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Οπως ανέφεραν μεταξύ άλλων οι συνήγοροί τους, με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί το κατηγορητήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, βλάβη υφίσταται μόνο ο εφέτης ανακριτής που χειρίστηκε τη βασική δικογραφία για τη σύγκρουση στα Τέμπη και δεν νομιμοποιούνται να παρασταθούν ως υποστηρίζοντες την κατηγορία οι συγγενείς θυμάτων και οι τραυματίες.

Υπενθυμίζεται πως κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ, ένας πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και ο νόμιμος εκπρόσωπος της Interstar Security, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για υπεξαγωγή εγγράφων κατ’ εξακολούθηση και απείθεια (το στέλεχος της Interstar), ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή εγγράφων άπαξ και κατ’ εξακολούθηση και ηθική αυτουργία στην απείθεια (ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ 2023-2025) και για ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή εγγράφων (ο πρόεδρος του ΟΣΕ την 28η Φεβρουαρίου του 2023).

Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται αφορούν κατά περίπτωση τη μη προσκόμιση στον εφέτη ανακριτή του βιντεοληπτικού υλικού από τον Εμπορευματικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ξεκίνησε την πορεία της η εμπορική αμαξοστοιχία το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 και την επανεγγραφή νέων δεδομένων στον επίδικο ψηφιακό σκληρό δίσκο τους πρώτους μήνες μετά το δυστύχημα.

Η απόφαση της προέδρου θα γίνει γνωστή στην επόμενη δικάσιμο στις 9 Ιανουαρίου του 2026. Να σημειωθεί πως η πρόεδρος έκανε επίσης δεκτό το αίτημα να καθαρογραφούν και να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα πρακτικά της πρώτης δικάσιμου του Ιουνίου προκειμένου να διευκρινιστεί ποιος είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και για ποιον λόγο.

Πηγή: Kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μαρούσι: Στο νοσοκομείο 27χρονη μετά από δύο πτώσεις της από μπαλκόνι 4ου ορόφου πολυκατοικίας

Θεσσαλονίκη: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας μετά από πτώση του σε δύσβατο σημείο

Για «παραλήρημα» του Τραμπ, μιλούν οι Δημοκρατικοί - Αντισταθείτε στην τρέλα του, λέει πρώην σύμμαχός του

Σε κρίσιμη καμπή η Μέση Ανατολή: Τελεσίγραφο 48 ωρών Τραμπ στο Ιράν - «Θα ανατινάξουμε τη χώρα» - Απορρίπτει η Τεχεράνη

Καιρός: Ανοιξιάτικο σκηνικό με τοπικές βροχές σε νότια Ελλάδα

Κινητοποίηση της πυροσβεστικής: 8 άτομα έχασαν τον προσανατολισμό τους σε φαράγγι στην Εύβοια

Απείλησαν αστυνομικούς στη Γλυφάδα με σφυρί, μαχαίρι και αεροβόλο - Τρεις συλλήψεις

Ο Τραμπ απειλεί με «κόλαση» το Ιράν - «Ανοίξτε το Στενό, ρε τρελοί μπάσταρδοι»

Τραμπ: Πιθανή μια συμφωνία με το Ιράν έως τη Δευτέρα, αλλιώς σκέφτομαι να τα ανατινάξω όλα

Πάνω από 2.900 οι παραβάσεις του ΚΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία τον Μάρτιο