Το ημερολόγιο έγραφε 28 Ιανουαρίου 1968 και στην Α’ Εθνική γράφτηκε ιστορία.

Ακριβώς σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια, ο Ανδρέας Φιλώτας έμεινε στην ιστορία για το τέρμα που πέτυχε. Και αν οι νεότεροι αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι ότι ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας που έβρισκε τα αντίπαλα δίχτυα στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν μάλιστα στο 87ο λεπτό της αναμέτρησης του Ολυμπιακού Λευκωσίας απέναντι στον Πανσεραϊκό στο παλιό «ΓΣΠ», όταν από το σημείο του πέναλτι χάρισε τη νίκη με 2-1 στην ομάδα του.

Με αφορμή το πρώτο γκολ τερματοφύλακα που σημειώθηκε στο ελληνικό πρωτάθλημα, το sport-fm.gr θυμάται τους τερματοφύλακες που έγιναν σκόρερ.

Γιώργος Σιδηρόπουλος



Ο πρώτος τερματοφύλακας στην Α’ Εθνική που βρήκε δίχτυα μετά το γκολ του Φιλώτα το 1968. Μάλιστα το πέτυχε σε ένα ματς των Τρικάλων κόντρα στον Παναθηναϊκό το 1972, απέναντι στον… συνάδελφο του, Τάκη Οικονομόπουλο. Ο Σιδηρόπουλος σκόραρε και εκείνος από το σημείο του πέναλτι στο 50ο λεπτό νικώντας το «πουλί» για το 2-1. Το ίδιο έκανε και την επόμενη σεζόν, σε ματς κόντρα στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Νίκος Σαργκάνης



Σαν γνήσιο «φάντομ» ο Σαργκάνης δεν πετούσε μόνο, αλλά και εκτελούσε. Ο πορτιέρε του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού μετέπειτα, ήταν σπεσιαλίστας από την άσπρη βούλα και έχει σημειώσει με τον τρόπο αυτό έξι γκολ στην Α’ Εθνική. Τα τέσσερα με τη φανέλα των «ερυθρόλευκων» και τα δύο φορώντας τη φανέλα με το «τριφύλλι».

Ίσως κορυφαία στιγμή του, το ματς όπου ως παίκτης του Παναθηναϊκού αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1988. Το ντέρμπι των «αιωνίων» πήγε στα πέναλτι (2-2 το ματς) και ο Σαργκάνης αφού νίκησε τους Χατζίδη και Φούνες, βρήκε δίχτυα στη δική του εκτέλεση.



Ηλίας Ατματσίδης



Τον Μάιο του 1999 σε ένα ματς στο «Νίκος Γκούμας» η ΑΕΚ ζορίζεται απέναντι στη Ξάνθη. Ενώ το σκορ είναι στο 1-1, ο Σαβέφσκι ανατρέπεται στην περιοχή στο 66ο λεπτό και κερδίζει πέναλτι. Ο Ατματζίδης, αποφασίζει να αφήσει την εστία του και να πάρει την ευθύνη. Οι συμπαίκτες του, τον χτυπάνε φιλικά στο… σβέρκο και του δείχνουν ότι τον πιστεύουν. Εκείνος, κάνει το πιο απλό. Σουτ κεραυνό στη μέση της εστίας… Ήταν το μοναδικό του γκολ στο πρωτάθλημα σε κανονική διάρκεια με τη φανέλα της «Ένωσης» που φόρεσε για σχεδόν μια δεκαετία.



Άριαν Μπεκιάι



Οι τερματοφύλακες που έχουμε παρουσιάσει ως τώρα, βρήκαν δίχτυα, με τον πιο συνηθισμένο τρόπο που είναι το πέναλτι. Η περίπτωση Μπεκιάι ήταν διαφορετική. Στο ματς του ΟΦΗ με τον Πανηλειακό στο «Γεντί Κουλέ» στις 11 Φεβρουαρίου του 2001 ήταν καθοριστικό για τους Κρητικούς που ήθελαν τη νίκη. Στις καθυστερήσεις και ενώ οι φιλοξενούμενοι προηγούνται 2-1, ο Διγκόζης έχει την ευκαιρία να φέρει την μπάλα στην περιοχή με στατική φάση. Ο Μπεκιάι βρέθηκε στα καρέ του Κοψαχείλη και αφού τους νίκησε όλους στον αέρα, ισοφάρισε σε 2-2 και έσωσε τον βαθμό για την ομάδα του.



Γεννάδιος Ξενοδόχοφ



Τον Νοέμβριο του 2015 η ΑΕΛ έπαιζε κόντρα στην Παναχαϊκή και στις καθυστερήσεις ήταν πίσω με 1-0 σε ματς για την τότε Β’ Εθνική. Ο πορτιέρε των «βυσσινί», Γεννάδιος Ξενοδόχοφ, στο τελευταίο λεπτό του ματς, αποφάσισε να ανέβει στην αντίπαλη περιοχή στο κερδισμένο κόρνερ των φιλοξενούμενων. Με κεφαλιά από τη μικρή περιοχή βρίσκει δίχτυα και ακολουθεί… χαμός.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Σαν σήμερα γλίστρησε ο Τζέραρντ και ο τίτλος από τη Λίβερπουλ

Από τον Τζολάκη στον Σίνα: Οι ήρωες του Ολυμπιακού δεν φορούσαν κάπα, αλλά γάντια!

Περιστέρι bwin: Η απόλυτη επιβεβαίωση του trust the process

Η μεγάλη της Γκιπούσκοα σχολή: Από τα βασκικά χωριά, στην ελίτ της Ευρώπης

Βάζει γκολ-βαθμούς και… βγάζει γούστα: Η πολύτιμη συνεισφορά του «ιδανικού αναπληρωματικού» Σπόραρ στον Παναθηναϊκό!

«Σκάσε! Έχετε φάει τέσσερα γκολ. Τράβα σπίτι τώρα»: Η τελευταία επίσκεψη του Τούντορ στο Ολίμπικο ήταν… πανωλεθρία!

Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ: Ένας υπερσκόρερ στον ΠΑΟΚ, καταδικασμένος από τον χειρότερο εαυτό του

Ο Τσάμπι Αλόνσο μένει, πάει για τρεμπλ και πετάει την ταμπέλα της… Νεβερκούπεν!

Ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν πέθανε, είναι ο Φραντσέσκο Τότι!

Γκιόργκι Μαμαρντασβίλι: Ο ήρωας της Γεωργίας που έβγαζε 800 ευρώ μπορεί να γίνει ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη!