Σε περισσότερα από 200.000 ανέρχονται στη Θεσσαλία τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Μιλώντας από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως οι δηλωμένες απώλειες μέχρι στιγμής είναι 61.786 αιγοπρόβατα, 19.355 χοίροι, 5.306 βοοειδή καθώς και 123.810 πτηνά.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων. Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν συλλεχθεί για υγειονομική ταφή ή καύση, 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον κ. Αυγενάκη να δηλώνει, μεταξύ άλλων, πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

Σημειώνεται επίσης πως σε λειτουργία έχει τεθεί η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας, η οποία, σύμφωνα με το Λευτέρη Αυγενάκη, έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα.

Εξάμηνη παράταση στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα

Ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για τετραπλασιασμό των δηλώσεων για ζημιές σε φυτική και ζωική παραγωγή μετά την ενεργοποίηση του Κέντρου Επικοινωνίας του ΕΛΓΑ για τους πληττόμενους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το μεσημέρι οι δηλώσεις για ζημίες στη φυτική παραγωγή ξεπέρασαν τις 1.250, και στη ζωική παραγωγή τις 1.500.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ζωοτροφές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε πως μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 37 τόνοι ζωοτροφών σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, μέσω ελικοπτέρων της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού.

Μιλώντας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Αυγενάκης διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές.

«Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα, των Νέων Αγροτών, των Σχεδίων Βελτίωσης, στα προγράμματα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, και για τα Leader» όπως είπε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα».

Αποκατάσταση εδαφών

Αναφορικά με τη διαχείριση των εδαφών υπογράμμισε πως τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ένας κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών. Οι οδηγίες αφορούν την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους και τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς. Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, τόσο τα φερτά υλικά όσο και τα χώματα που βρίσκονται στα χωράφια θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Παράλληλα, ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί. Εχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας όπως είπε ο κ. Αυγενάκης καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1.000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ηλικιωμένη στην Άρτα έχασε τις οικονομίες της από τηλεφωνική απάτη – Συνελήφθη ένας εμπλεκόμενος

Μάιος σαν Δεκέμβριος: Στα «λευκά» Πάρνηθα και Ταϋγετος, χαλάζι στο Ηράκλειο

Μετρό: Ποιοι σταθμοί στη Γραμμή 2 θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα και αύριο

Φωτιά σε πολυκατοικία στο Ωραιόκαστρο - Αστυνομικοί απεγκλώβισαν γυναίκα και τα 3 παιδιά της

BBC: Ο πόλεμος στο Ιράν έχει ενισχύσει την Ουκρανία με απροσδόκητους τρόπους - Πλησιάζει η εκεχειρία με τη Ρωσία;

ΗΠΑ: Επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών στην Ελλάδα ανακοίνωσαν Υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας με Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο

Καταδίωξη ταχυπλόου στη Σάμο: Eντοπίστηκαν 14 αλλοδαποί και συνελήφθη 24χρονος διακινητής

OHE: «Καμπανάκι» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Αυστρία: Ανδρας έριχνε ποντικοφάρμακο σε βρεφικές τροφές