Χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό και με κατεπείγουσες διαδικασίες θα μπορεί να παρέμβει το υπουργείο Υποδομών για την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η οποία μπορεί να εκληφθεί και ως «μομφή» για τον τρόπο που έχουν διαχειριστεί τον «Ιανό» η περιφέρεια και οι δήμοι της Θεσσαλίας.

Η ρύθμιση αφορά περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οπως προβλέπεται, με πράξη υπουργικού συμβουλίου θα μπορεί να ανατίθεται στο υπουργείο Υποδομών (ή τους εποπτευόμενους φορείς του) ο σχεδιασμός, η ανάθεση και η εκτέλεση «επειγόντων έργων αποκατάστασης ζημιών των υποδομών».

Ως αιτία προβάλλονται «οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών, που προκαλούν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κοινωνική και οικονομική ζωή».

Η ρύθμιση προβλέπει μια κατεπείγουσα διαδικασία: δεν χρειάζεται ωρίμανση των έργων (δηλαδή κανονικές μελέτες) αλλά μια τεχνική περιγραφή, ένα χρονοδιάγραμμα και ένας προϋπολογισμός, ενώ τις μελέτες και την κατασκευή αναλαμβάνει ο ανάδοχος του έργου. Επίσης, τα έργα αυτά θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης (μια πρόβλεψη που δεν είναι απαραίτητα όσο κακή ακούγεται, αν πρόκειται λ.χ. για την αντικατάσταση μιας γέφυρας. Είναι ωστόσο προβληματική όταν πρόκειται για έργα διευθέτησης ποταμών). Επιπλέον, δεν θα γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός, αλλά θα καλούνται από το υπουργείο τρεις εταιρείες με εγνωσμένη εμπειρία στα συγκεκριμένα έργα, να υποβάλλουν προσφορές με την απόφαση να βασίζεται στην οικονομική προσφορά.

Πηγή: Καθημερινή

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Εμπορικό πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες στα ρουμανικά χωρικά ύδατα - Ερευνάται αν χτυπήθηκε από drone

Εθνική Τράπεζα-Allianz: Έπεσαν οι υπογραφές για το 30% της Allianz Ελλάδος - Από το 2027 η συνεργασία στο bancassurance

Κωνσταντινούπολη: 14χρονος νεκρός από ηλεκτροπληξία όταν πάτησε σε λακκούβα με νερό

Τραγωδία στην Πάτρα: Φοιτητής έπεσε από τον 2ο όροφο πολυκατοικίας και έχασε τη ζωή του

Δούκας: Στην Αθήνα απαντάμε με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης: Δίκαιες και κοστολογημένες παρεμβάσεις για την ενέργεια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ρόδος - «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή» λέει ο δήμαρχος του νησιού

Επίθεση σε δύο μαθητές έξω από εσπερινό λύκειο στην Αθήνα - Στο νοσοκομείο ένας 18χρονος

Κακοκαιρία: Ένας νεκρός από τις πλημμύρες στη Ρόδο - Εικόνες καταστροφής σε Σκιάθο και Εύβοια

Στην αγχόνη 23χρονη στο Ιράν για ανάρτηση στα social media - «Γίνετε η φωνή μου»