• Η προαναγγελία του αποψινού ντέρμπι δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την αναφορά του προ μόλις τριών εβδομάδων ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-5 στο ΟΑΚΑ. Μισό αιώνα, από το 1972, είχε να υπάρξει τέτοιο σκορ στα ντέρμπι των δύο ομάδων με γηπεδούχο της ΑΕΚ. Μάλιστα τότε, στο αμέσως επόμενο μεταξύ τους παιχνίδι, στο Καραϊσκάκη όπως και τώρα αλλά μετά κάποιους μήνες κι όχι εβδομάδες όπως τώρα, ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει πάλι, με 2-0.

• Άραγε, τι συμβαίνει στο αμέσως επόμενο παιχνίδι τους όταν ο Ολυμπιακός κάνει μεγάλα σκορ εκτός έδρας με την ΑΕΚ; Έχει ένα ενδιαφέρον να το δούμε!

1972 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-5. Επόμενο, το 1973, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0

1988 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 (Κύπελλο). Επόμενο, το 1989, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-2

2005 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3. Επόμενο, το 2006, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0

2012 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-4. Επόμενο, το 2013, Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0

2021 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-5. Επόμενο, 2021, Ολυμπιακός-ΑΕΚ;…

Και τις πέντε λοιπόν φορές που ο Ολυμπιακός κέρδισε με μεγάλα σκορ (1-3, 0-4, 1-5) εκτός έδρας την ΑΕΚ, την κέρδισε και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι της. Τρεις φορές ως γηπεδούχος πλέον αυτός, κέρδισε με σκορ 2-0 η, 3-0. Και μία φορά ως φιλοξενούμενος κέρδισε με σκορ 2-1. Η διαφορά με το σήμερα είναι ότι για πρώτη φορά το αμέσως επόμενο μεταξύ τους παιχνίδι γίνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ όλες τις προηγούμενες ήταν μετά από κάποιους μήνες και ποτέ στην ίδια χρονιά. Κάτι που ενδέχεται να λειτουργήσει υπέρ της ΑΕΚ.

• Πάντως, πραγματικά είναι ωραίο το ποδόσφαιρο και τα ωραία η, δυσάρεστα, αναλόγως για κάθε ομάδα, πράγματα που δημιουργεί. Για παράδειγμα, από εκεί που η ΑΕΚ για μία περίοδο 10 αγώνων είχε πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού και είχε εφτά νίκες, μία ισοπαλία και μόλις δύο ήττες, από το Φλεβάρη του 2016 έως τον Φλεβάρη του 2018, έκτοτε σε δέκα παιχνίδια ο Ολυμπιακός έχει εφτά νίκες και τρεις ισοπαλίες! Να παρατηρήσουμε, πάντως, ότι σε αυτά τα δέκα παιχνίδια, όλα με τον Μαρτίνς στον πάγκο, οι «ερυθρόλευκοι» άνοιξαν το σκορ στα 10! Μόνο σε ένα ήταν πίσω στο σκορ και δη από το ημίχρονο, αλλά ακόμη και τότε με μία επική αντεπίθεση είχαν κάνει το σκορ 4-1 στο β΄!



• Ο Πορτογάλος τεχνικός φαίνεται ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει, τουλάχιστον προσωρινά, το 3-4-3 που είχε λανσάρει το τελευταίο διάστημα, αφού και στο Ολυμπιακός-Αστέρας 2-1 μεσοβδόμαδα είχε παίξει με τέσσερις στην άμυνα και η δοκιμή που έκανε χθες ενόψει του αποψινού ντέρμπι ήταν με τέσσερις πίσω. Ίσως να παίζει ρόλο ότι του λείπει ο τραυματίας Μπα, ενώ δεν έχει στη διάθεση του ούτε τον Αβραάμ…Ίσως να παίζει ρόλο ότι ο Όλεγκ μοιάζει να μην είναι στα καλύτερα του κι έτσι δεν θέλει να τον εμπιστευθεί σε ρόλο αριστερού μπακ, βάζοντας τον Χολέμπας αριστερό στόπερ σε άμυνα τριών…Ίσως απλά βλέπει ότι το 3-4-3 δεν τραβάει…

• Αποτελεί κοινό μυστικό στο Ρέντη ότι αυτός ο σχηματισμός, με τους τρεις στόπερ, ήταν μία έμπνευση του Πέδρο για τη ρεβάνς με την Άρσεναλ στο Λονδίνο και το συνέχισε γιατί του «βγήκε» με εκείνο το 1-0. Ήρθε και το 1-0 εςπί του Άρη με 10 παίκτες από το 40’, λόγω της αποβολής του Λαλά, και μετά και το 5-1 στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ κι έτσι πήγε να το καθιερώσει ο Μαρτίνς παρότι μόνο θιασώτης του συγκεκριμένου συστήματος δεν είναι-ούτε το έχει παίξει ποτέ σε δέκα χρόνια καριέρας, ούτε του πολυαρέσει.

• Γρήγορα, όμως, αποδείχθηκε ότι το 3-4-3 δεν είναι πανάκεια. Και στα αμέσως τρία επόμενα παιχνίδια μετά τις τρεις πρώτες νίκες, ο Ολυμπιακός βρέθηκε παίζοντας έτσι να χάνει 0-1 από τον ΠΑΣ στα Γιάννινα, 0-1 από τον ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη και 0-2 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα! Συνολικά δηλαδή με 0-4! Και αναγκάζονταν μετά να «τρέχει» στη διάρκεια των αγώνων και να παίζει 4-4-2 για να τα γυρίζει τα ματς, κάτι που φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο. Κι αν ήρθε η ισοφάριση με τον ΠΑΣ (1-1) και η νίκη επί του ΠΑΟ (3-1), δεν συνέβη το ίδιο στην Τούμπα την περασμένη Κυριακή…

• Περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις του προπονητή του Ολυμπιακού για τη σημερινή ενδεκάδα και το σύστημα, με βάση την χθεσινή δοκιμή του, αναμένουμε να δούμε το δίδυμο Σωκράτη-Σεμέδο για πρώτη φορά σε ολόκληρο 90λεπτο, τον Κρίστινσον πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια σε ένα ντέρμπι και τον Τιάγκο για πρώτη φορά στα χαφ μαζί με Καμαρά και Μπουχαλάκη. Κατά την γνώμη μου, θα έχει ενδιαφέρον να είναι Τιάγκο και Μπουχαλάκης τα δύο εξαροοκτάρια και ο Καμαρά το δεκάρι πίσω από τον Αραμπί, αλλά έως τώρα ο Πέδρο έχει προτιμήσει, όταν βάζει τον Τιάγκο σε 4-3-3 να τον έχει δεκάρι.

Άσχετο:

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube