Το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech παράγει αντισώματα ικανά να εξουδετερώσουν το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού το οποίο αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, πάντως με «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα» στο εργαστήριο, έδειξε μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Παστέρ.

Μεταξύ των προσώπων που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου αυτού, τα αντισώματα που είναι παρόντα στον ορό του αίματός τους είναι αποτελεσματικά έναντι της επιλεγόμενης αγγλικής παραλλαγής, αλλά ελαφρά λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της ινδικής, σύμφωνα με τη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο BioRxiv, όπου μεταφορτώνονται επιστημονικά έργα που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε αξιολόγηση από ομότιμους και δεν έχουν δημοσιεύσεις.

Παρά την «ελαφρά μειωμένη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τα τεστ που έγιναν στο εργαστήριο, το εμβόλιο της Pfizer πιθανόν προστατεύει» από την ινδική παραλλαγή, καθησύχασε ο Ολιβιέ Σβαρτς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τμηματάρχης του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι.

Οι ερευνητές του ινστιτούτου μελέτησαν επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έναντι των παραλλαγών αυτών, αλλά χρησιμοποιώντας μόνο ορό αίματος ανθρώπων που είχαν λάβει μόνο μία δόση του βρετανικού σκευάσματος, αφού «δεν είχαν πρόσβαση σε δείγματα από ανθρώπους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις» όταν διεξήγαγαν τη μελέτη, διευκρίνισε ο κ. Σβαρτς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καθώς το εμβόλιο αυτό δεν άρχισε να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τον Φεβρουάριο και συστήνεται η δεύτερη δόση να χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη, οι δεύτερες δόσεις δεν είχαν αρχίσει να χορηγούνται παρά στα τέλη Απριλίου και σε περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, λόγω του ότι η χρήση του περιορίστηκε στους άνω των 55 στη Γαλλία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που διενεργήθηκε σε γαλλικά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, έδειξαν πως η μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca, προϊόντος αποτελεσματικού έναντι της αγγλικής παραλλαγής, «προστατεύει ελάχιστα έναντι της ινδικής και της νοτιοαφρικάνικης παραλλαγής» του SARS-CoV-2.

Μόνο μία δόση του εμβολίου αυτού επομένως είναι «λίγο ή καθόλου αποτελεσματική» έναντι της ινδικής παραλλαγής, υπογράμμισε ο ερευνητής.

Η παραλλαγή B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε αρχικά στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020, έχει εξαπλωθεί μέχρι σήμερα σε δεκάδες χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Υπόθεση Χωριάτικο: Στον εισαγγελέα οι 59 κατηγορούμενοι για την υπόθεση φορολογικής απάτης

Ιόνια Οδός: Εκτροπή λεωφορείου του Πολεμικού Ναυτικού με 25 επιβαίνοντες - Τραυματίστηκαν ο οδηγός και 12 επιβάτες

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά του Λασιθίου

Απεργιακές κινητοποιήσεις στις 30 Οκτωβρίου: Δεμένα αναμένεται να μείνουν τα πλοία σε 7 λιμάνια

Ρόδος: Σε Red Code έως τις 29 Οκτωβρίου – «Περιορίστε τις μετακινήσεις», καλεί ο δήμος

Δίκη για τα Τέμπη: Κατέθεσαν επιβάτες του δεύτερου βαγονιού - Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση

Η τρομακτική στιγμή που κρουαζιερόπλοιο συγκρούεται με φορτηγό πλοίο

Δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων στις υποθέσεις Pizza Fan και «Χωριάτικο»

Κακοκαιρία: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων - Καταιγίδες στην Αττική και την 28η Οκτωβρίου

Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε μεθυσμένος χωρίς δίπλωμα και πινακίδες – Του τα είχαν αφαιρέσει για τον ίδιο λόγο