• Έγραφα τις προάλλες, παραμονές του πρώτου αγώνα με τον Ολυμπιακό, ότι η Μπεσίκτας έχει αποδειχθεί φέτος πολύ επικίνδυνη στο φινάλε των ευρωπαϊκών αγώνων της, αφού σε εννιά συνολικά παιχνίδια έχει βάλει εφτά γκολ μετά το 80’-τα πέντε στα τέσσερα παιχνίδια στο γήπεδο της!

• Και στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο η ίδια ιστορία είναι: πάλι πολλά γκολ στα τελευταία λεπτά αρκετών αγώνων της. Στο 90’ είχε κερδίσει εκτός έδρας τη Ρίζεσπορ και μόλις την Κυριακή ισοφάρισε 2-2 στο 88’ την Καϊσέρισπορ…

• Το σημειώνω αυτό γιατί ακούγεται πως στον Ολυμπιακό βλέπουν κουρασμένη την Μπεσίκτας στο φινάλε των αγώνων της. Και κάτι τέτοιο δεν το είδαμε ούτε στο Καραϊσκάκη την περασμένη Πέμπτη-να θυμίσω ότι ο Ντα Κόστα κράτησε την ισοπαλία με σωτήριο τάκλιν στο 87’.

• Τέλος πάντων, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά λέει ότι δεν είναι τόσο δύσκολο να την αιφνιδιάσεις την Μπεσίκτας μέσα στο σπίτι της! Η Μπενφίκα προηγήθηκε 1-0 στο 10’ και στο 30’ κέρδιζε 3-0 (όμως τελικό 3-3)! Η Γαλατασαράϊ προηγήθηκε 1-0 στο 8’ (το έκανε και 0-2, αλλά τελικό 2-2). Η Μπασάχσεχιρ προηγήθηκε 1-0 στο 20’ (τελικό 1-1). Μπορούμε να διακρίνουμε ότι κι οι τρεις αυτές ομάδες που άνοιξαν το σκορ, δεν έχασαν μέσα στην Μπεσίκτας. Μοναδική που κέρδισε, πάντως, ήταν η Φενέρμπαχτσε, με 1-0, με γκολ στο 70’.

• Είναι βέβαια μία λεπτομέρεια ότι κι οι τέσσερις αυτές ομάδες είναι πολύ δυνατές: Η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας κι οι τρεις ομάδες κάτω από την Μπεσίκτας στο πρωτάθλημα Τουρκίας. Πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση; Τις πέντε πιο δυνατές ομάδες η Μπεσίκτας γενικά φέτος δεν τις κέρδισε εντός έδρας: γιατί δεν κέρδισε ούτε τη Νάπολι (1-1), ούτε την Ντιναμό Κιέβου (1-1). Ας πούμε ότι κέρδισε την έκτη πιο δυνατή ομάδα, την γνωστή μας Μπερ Σεβά, με 2-1. Αλλά με γκολ στο 87’ και σε παιχνίδι που εύκολα μπορούσε να γίνει 1-2 και να έτρεχαν μετά οι Τούρκοι.

• Άλλη μία παρατήρηση: γενικά η Μπεσίκτας στην Ευρώπη είναι ομάδα που συνήθως φτάνει να πιεί νερό, αλλά στο τέλος το χύνει έξω από την κανάτα.

• Τελευταία φορά που πήγε να κάνει κάτι καλό ήταν πριν ακριβώς δύο χρόνια, Μάρτη μήνα του 2015, στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ πάλι. Κι ενώ στους 32 είχε αποκλείσει τη Λίβερπουλ στα πεναλτι, έμεινε έξω στην επόμενη φάση από την Κλαμπ Μπριζ, παρότι στη ρεβάνς στην Πόλη προηγήθηκε 1-0 στο 48’ και με αυτό το σκορ περνούσε, αφού είχε χάσει 1-2 στο Βέλγιο. Κι όμως στο τέλος έφαγε τρία γκολ (1-3)…

• Θεωρητικά ο Ολυμπιακός θέλει δύο γκολ απόψε για να περάσει! Με το σκεπτικό ότι εδώ κι ενάμιση χρόνο η Μπεσίκτας δεν σκόραρε στο γήπεδο της μόνο μία φορά, στο πρόσφατο 0-1 από τη Φενέρ. Αλλά για να δούμε, στο ποδόσφαιρο καμιά φορά μία φάση τα αλλάζει όλα.

• Κι ας σταθούμε σε ένα πράγμα: φέτος ο Ολυμπιακός όλα του τα παιχνίδια στην Ευρώπη τα πάλεψε ως το τέλος. Κι αυτά που κέρδισε (1-0, 2-1 την Αρόουκα, 1-0 τη Γιάνγκ Μπόϊς, 4-1 την Αστάνα, 3-0 την Οσμάνλισπορ) κι αυτά που έχασε (0-1 στην Μπερ Σεβά με γκολ στο 80’, 0-1 και 0-2 από τον ΑΠΟΕΛ, με το δεύτερο γκολ στο 83’) κι αυτά που δεν κέρδισε (0-0 με Μπερ Σεβά, 1-1 σε Αστάνα, 1-1 με Γιανγκ Μπόϊς, 0-0 με Οσμάνλισπορ, 1-1 με Μπεσίκτας).

• Ας το κάνει κι απόψε αυτό, να παλέψει ως το τέλος σε μία πραγματικά πολύ δύσκολη αποστολή και θα δούμε τι θα γίνει.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube