• Αποτελεί κοινό μυστικό ότι για τον Ολυμπιακό το μεγαλύτερο πρόβλημα τον τελευταίο καιρό στο αμυντικό κομμάτι αποτελούν οι στημένες φάσεις, η κακή άμυνα που κάνει η ομάδα στα κόρνερ και στα φάουλ, με συνέπεια να έχει δεχθεί το 80% (!!!!) των γκολ εδώ και κάποιους μήνες από τέτοιες φάσεις, συν τα πέναλτι τα οποία με…ευκολία παραχωρούν οι «ερυθρόλευκοι»-και με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία τα σφυρίζουν οι διαιτητές εις βάρος του…

• Πολύς λόγος είχε γίνει ειδικά μετά τα παιχνίδια με την PSV για τα γκολ καρμπόν που είχε δεχθεί ο Σα από κεφαλιές του Ζαχάβι σε εκτελέσεις κόρνερ, με τον κυνηγό των Ολλανδών να έρχεται με φόρα από το πέναλτι κι αμαρκάριστος (!) να στέλνει την μπάλα στα δίκτυα. Η «πλάκα» είναι ότι το ίδιο έγινε και στο παιχνίδι με τον Βόλο, αυτή τη φορά με κεφαλιά του Γκρίλο, σε…ριπλέι. Και φαίνεται ότι αυτά τα μαζεμένα γκολ που έφαγε ο Ολυμπιακός με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και που έφεραν και μεγάλο εκνευρισμό όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια του Ολυμπιακού, έκαναν τον Πέδρο Μαρτίνς να το σκεφθεί αλλιώς.

• Μπορεί να μην το παρατήρησαν οι πολλοί, αλλά ο Ολυμπιακός στον αγώνα του με τη Λαμία άλλαξε τρόπο άμυνας στα κόρνερ! Όχι θεαματικά, όμως άλλαξε. Πλέον η οδηγία του Πορτογάλου προπονητή είναι να αμύνεται πάλι η ομάδα με ζώνη, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

• Μπορείτε, άλλωστε, να το δείτε κι από τις τρεις φωτογραφίες στα ισάριθμα κόρνερ που κέρδισε η Λαμία.

• Η πρώτη φωτογραφία λίγο μας μπερδεύει, πιθανόν γιατί οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν ακόμη προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Κι αυτό που βλέπουμε είναι ένα εντελώς μεικτό σύστημα άμυνας, με λίγο ζώνη και αρκετό μαν του μαν.



• Στις επόμενες δύο φωτογραφίες, όμως, η κατάσταση ξεχωρίζει.



• Όπως μπορείτε να διακρίνετε, και πάλι υπάρχει μία γραμμή στην ευθεία με πέντε παίκτες του Ολυμπιακού (Φορτούνης, Λαλά, Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Όλεγκ), υπάρχει ένας παίκτης (Ελ Αραμπί) στο πρώτο δοκάρι, ένας παίκτης (Βαλμπουενά) που προφανώς λόγω ύψους δεν μαρκάρει κανένα, αλλά και τρεις παίκτες μπροστά από την πεντάδα στην ίδια ευθεία: ο Σωκράτης σε κάπως πιο ελεύθερο ρόλο κι ο Μπρούμα με τον Τιάγκο μαρκάρουν τους δύο παίκτες της Λαμίας που είναι στο πέναλτι..



• Το ίδιο ουσιαστικά βλέπουμε κι εδώ. Όπου πάλι ένας παίκτης της Λαμίας (Ασίγκμπα) έχει πάει μπροστά στον Σα για να τον εμποδίσει. Με τη διευκρίνηση ότι στα δύο τελευταία κόρνερ δεν υπάρχει ο Μπα, γιατί είχε βγει αλλαγή λόγω του τραυματισμού του.

• Βεβαίως, ο τρόπος που θα αμύνεται ο Ολυμπιακός κάθε φορά θα έχει να κάνει και με τον τρόπο που παρατάσσει ο αντίπαλος τους παίκτες του στην περιοχή του Σα. Η, αν βάζει δύο παίκτες στην εκτέλεση του κόρνερ, οπότε πρέπει εκεί να υπάρχει κι ένας του Ολυμπιακού κλπ, κλπ. Όμως, σε γενικές γραμμές αυτό που ισχύει είναι ότι ο Μαρτίνς αποφάσισε και έστω όχι θεαματικά αλλά αρκετά διαφοροποίησε την άμυνα που κάνει ο Ολυμπιακός στα κόρνερ. Και περιμένουμε να δούμε εάν αυτό αποδώσει καρπούς.

• Εξάλλου, σε παιχνίδια όπως αυτά με την Άρσεναλ, εύκολα μπορεί μία πρόκριση η, ένας αποκλεισμός να έρθει από μία στατική φάση. Να θυμίσω πρώτον, ότι ο Ολυμπιακός πέρυσι την Άρσεναλ την κέρδισε στο Λονδίνο με μία κεφαλιά (Σισέ) από κόρνερ (Βαλμπουενά) και με ένα σουτ του Ελ Αραμπί από σέντρα του Μασούρα που ήταν εξέλιξη εκτέλεσης κόρνερ από τον Μασούρα και δεύτερον ότι στο Καραϊσκάκη η Άρσεναλ δεν κέρδισε με 2-0 μόνο και μόνο επειδή η κεφαλιά του Σωκράτη στο 86 σε εκτέλεση κόρνερ έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι…

• Γενικά η Άρσεναλ δεν φημίζεται για την ικανότητα της στις στατικές φάσεις, αφού είναι πιο…μπαλαδόρικη ομάδα, όμως, έχει ψηλώσει η ομάδα της με τους πανύψηλους στόπερ που πήρε κι έχει πάρει ήδη από αυτούς πέντε γκολ φέτος, ενώ κι οι κεντρικοί της χαφ, ο Τσάκα κι ο Παρτέϊ, είναι 1μ85.

Άσχετο: Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο η ομάδα με την καλύτερη επίθεση (61 γκολ, έναντι 48 του ΠΑΟΚ) και την καλύτερη άμυνα (12 έναντι 16 του Άρη) στο πρωτάθλημα, αλλά κι η ομάδα που έχει την καλύτερη βαθμολογική συγκομιδή τόσο εντός έδρας (37 πόντους, έναντι 29 του ΠΑΟΚ), όσο κι εκτός έδρας (27 πόντους, έναντι 26 της ΑΕΚ). Ακόμη έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ (35) κι έχει φάει τα λιγότερα γκολ (3) εντός, αλλά κι εκτός έδρας (26-9). Κι είναι κι η ομάδα που ακόμη και στα α΄ ημίχρονα έχει τις καλύτερες επιδόσεις: 47 βαθμούς, έναντι 46 του Άρη, 44 του Αστέρα και του ΠΑΟ…21 γκολ ενεργητικό έναντι 18 της ΑΕΚ και 5 γκολ παθητικό έναντι 7 του Αστέρα και του ΠΑΟ…Κοινώς, ο Ολυμπιακός είναι παντού πρώτος!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube