«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν», τραγούδησε το 1984 για πρώτη ο Νίκος Παπάζογλου στον «Υδροχόο». Στίχος διαχρονικός, που περιγράφει πολλά πράγματα, στην ζωή μας... γενικώς.

Στίχος, παράλληλα που, έρχεται και... κολλάει γάντι και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, με αφορμή το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»...

Γράφει ο Σπύρος Σιαμπλής

Ας τα πιάσουμε από την αρχή, λοιπόν, ξεκινώντας με τις μεγάλες διαφορές από την αναμέτρηση της 21ης Νοεμβρίου και την τότε ήττα των «πράσινων» με 1-0 από το γκολ του Κώστα Φορτούνη στο 21’.

Πρώτη και μεγαλύτερη, η διαφοροποίηση της εικόνας του Παναθηναϊκού έκτοτε. Από το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στο Φάληρο και μετα, ακολούθησαν σερί νίκες, η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι βελτιώθηκε, έγινε πιο αποτελεσματική και μπήκε σε… τροχιά Ευρώπης.

Σίγουρα, υπήρξαν και πισωγυρίσματα, με σημαντικότερο τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον ΠΑΣ Γιάννινα και τις τρεις σερί ήττες από την ομάδα ου Αργύρη Γιαννίκη. Αναμφίβολα, εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε επίπεδο θεάματος και καλύτερου ποδοσφαιρου.

Το βασικό όμως, ο λόγος που διορθώθηκε το «έγκλημα» του καλοκαιριού με την πρόσληψη του Ντάνι Πογιάτος, επιτεύχθηκε: Ο Παναθηναϊκός σήμερα μπορεί να διεκδικεί ξανά την επιστροφή του στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, μέσω του Europa Conference League τη νέα σεζόν!

Αυτόματα, αυτό επιφέρει διαφοροποίηση και στο κομμάτι της ψυχολογίας όλων στο «στρατόπεδο» του «τριφυλλιού», που πηγαίνει στην έδρα του πρωτοπόρου με σαφώς περισσότερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με πριν από τέσσερις μήνες.

Ναι, ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί για τη νίκη. Είναι ανώτερος, είναι γηπεδούχος έστω και χωρίς κόσμο. Αν, όμως, κάνει το λάθος και υποτιμήσει τον αντίπαλό του, θα το… μετανιώσει.

Από εκεί και πέρα, μια... ενδιάμεση κατάσταση επικρατεί αναφορικά με την 11άδα του Παναθηναϊκού που αναμένεται να παραταχθεί στον αγωνιστικό χώρο από πλευράς Μπολονι.

Η μια ανάγνωση λέει ότι θα έχει τέσσερις αλλαγές σε σχέση με εκείνη που είχε επιλέξει τότε ο Ρουμάνος τεχνικός, καθώς οι Φακούντο Σάντσες και Καρλίτος δεν θα ξεκινήσουν, ο Βασίλης Ζαγαρίτης έχει αποχωρήσει και ο Δημήτρης Κουρμπέλης είναι τραυματίας. Άρα, καταγράφεται μια ακόμα διαφορα.

Από την άλλη, όμως, σύμφωνα πάντοτε με τα ρεπορτάζ, ο Μπόλονι θα ενστερνιστεί το ρητό «ομαδα που κερδίζει, δεν αλλάζει», χρησιμοποιώντας τους ίδιους παίκτες που επέλεξε και στο πρόσφατο 3-0 επί του ΠΑΟΚ. Συνεπώς, εδώ μιλάμε για μια ομοιότητα που ενδεχομένως να έχει την δική της σημασια ως προς το τελικό αποτέλεσμα...

Εξίσου σημαντική παρακαταθήκη για τον ΠΑΟ αποτελούν και οι εμφανίσεις του στα «μεγάλα» παιχνίδια φέτος. Οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στο πρωτάθλημα από τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, ο οποίος καλείται να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, παίζοντας με... κεκτημένη ταχύτητα.

Μέχρι τώρα, στα play-offs, η παράδοση έχει επιβεβαιωθεί στον απόλυτο βαθμό για τον Παναθηναϊκό. Και ως προς μια ακόμα μη νικηφόρα πρεμιέρα του, αλλά και στο ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τον κερδίσει στην Αθήνα!

Το εμπόδιο εν προκειμένω, βέβαια, μεγαλωνει. Όχι μόνο από την αξία του Ολυμπιακού, αλλά και από το ότι οι «πράσινοι» κάθε άλλο παρά εύκολα βγάζουν «διπλα» στον Πειραιά. Απομένει να δούμε αν η προϊστορία θα επαληθευτεί και σε αυτή την περίπτωση ή ο Μπόλονι και οι παίκτες του θα πάρουν μια νίκη που θα τους «απογειώσει» ενόψει της συνέχειας...

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ο χειρότερος Παναθηναϊκός την... χειρότερη στιγμή, αλλά το πρωτάθλημα δεν χάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια…

Γκολ και θέαμα στη Λαμία από τον «σίφουνα» Παναθηναϊκό με… σφραγίδα ελληνική!

Μια ακόμα ραψωδία του Μπερνάρ, μια ακόμα ανατροπή του Παναθηναϊκού και… συνεχίζουν ακάθεκτοι!

Έβγαλε ξανά χαρακτήρα, νίκησε Άρη και… Στάβρεφ και έδειξε ότι θα το πάει μέχρι τέλους ο Παναθηναϊκός!

Ο Ιωαννίδης φώτισε τον… δρόμο της ανατροπής και ο Παναθηναϊκός φώναξε δυνατά ότι είναι εδώ!

Έτσι όπως τα έκανε, θα ανέβει τον… Γολγοθά του ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο Φάληρο τον πρώτο «τελικό» και τον κέρδισε με… τρόπο εμφατικό!

Ο ιδανικός αυτόχειρας, ξανά, Παναθηναϊκός και το χέρι που… βγάζει μάτι!

Οδηγός για τα… προσεχώς η εμφάνιση του Παναθηναϊκού!

Τα… επαναλαμβανόμενα αυτογκόλ του Παναθηναϊκού που πρέπει να σταματήσουν και ο «οδηγός» των ντέρμπι