Στο 14ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα οι ΗΠΑ είχαν στόχο μέσα στο σπίτι τους να ξορκίσουν την απογοητευτική για τα δεδομένα τους εμφάνιση τέσσερα χρόνια νωρίτερα στην Ελλάδα, όπου κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.

Αλλά η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τις ομάδες της Αργεντινής, της Γιουγκοσλαβίας και της Ισπανίας, οι οποίες κατάφεραν ηχηρές νίκες εναντίον των διοργανωτών, με τους Παγκόσμιους πρωταθλητές «πλάβι» να αποκλείουν τις ΗΠΑ στην προημιτελική φάση.

Το τουρνουά μένει αρχικά στην ιστορία, διότι για πρώτη φορά από το 1982, η ομάδα των Αμερικανών, έμεινε εκτός βάθρου σε διοργανώσεις παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Στον τελικό, η Γιουγκοσλαβία των Μποντίρογκα, Στογιάκοβιτς, Ντίβατς, Γιάριτς, Βούγιανιτς και Τομάσεβιτς, κάνει το repeat, νικώντας 84-77 στην παράταση την Αργεντινή.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά, αν ο διαιτητής Νίκος Πιτσίλκας, δεν έκανε λάθος 6’’ πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας με το σκορ 75-75.

Ο Σκόλα έκλεψα καθαρά τη μπάλα από τον Ντίβατς ο οποίος αστόχησε στις 2 βολές και στην τελευταία φάση ο Γιάριτς έκανε καθαρό φάουλ σε λέι απ του Σκονοκίνι το οποίο δεν καταλογίστηκε ποτέ…

Στη διοργάνωση, αρχίζει να λάμπει για τα καλά το άστρο του Γερμανού, Ντιρκ Νοβίτσκι, ο οποίος αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ και μέλος της καλύτερης πεντάδας.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube