Το κραχ στην οικονομία δεν αποτυπώνεται μόνο στους οικονομικούς δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα, όπως καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία του Πρωτοδικείου της Αθήνας, του μεγαλύτερου της χώρας.

Η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων για το ασφαλιστικό, ήρθε να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που μαρτυρά ότι έχει μπει φρένο σε όλες τις συναλλαγές, με αποτέλεσμα την ασφυξία της αγοράς και την οικονομική ύφεση.

Οι δημόσιες επενδύσεις έχουν παγώσει και αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι οι απαλλοτριώσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 καταγράφονται στα στοιχεία του Πρωτοδικείου 3.006 απαλλοτριώσεις, για να φτάσουν στο 2012, στις 1.074 και να κατρακυλήσουν στις 730, το 2013 και στις 639, για το 2015. Μείωση της τάξεως 400%!

«Όλα έχουν παγώσει» έλεγε αρμόδια πηγή, επισημαίνοντας, πως «καμία νέα δουλειά δεν ανοίγει ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη».

Οι προσημειώσεις είναι ένας ακόμη δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται πώς κινείται η αγορά στην πραγματική οικονομία. Το 2002 στο Πρωτοδικείο της Αθήνας έγιναν 48.308 προσημειώσεις, για να εκτοξευθούν το 2005, στις 75.348. Στις «χρυσές» χρονιές που ακολούθησαν τα δάνεια έρεαν, το ίδιο και οι προσημειώσεις. Έτσι, το 2006 οι προσημειώσεις έφτασαν τις 86.337 και το 2007, τις 95.356. Η… αντίστροφη μέτρηση άρχισε και τα χρόνια της κρίσης όλα «πάγωσαν» για να φτάσουμε στο 2015, οπότε και καταγράφονται, μόλις 8.481 προσημειώσεις. Το γεγονός αυτό, όπως λένε οι ειδικοί, επιβεβαιώνει τόσο ότι οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, όσο και πως οι πολίτες φοβούνται να χρεωθούν, λόγω της αβεβαιότητας για το αύριο.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν καταγράφονται και στην μείωση της έκδοσης των διαταγών πληρωμής, η οποία ξεπερνά το 280% σε σχέση με το 2012. Είναι ενδεικτικό πως 2012 εκδόθηκαν 41.297 διαταγές πληρωμής, το 2013, 40.322 και το 2015, μόλις 14.708. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, μιλάμε για επιταγές.

Προφανώς, οι τράπεζες δεν εκδίδουν επιταγές, όπως πριν μερικά χρόνια, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί και οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν στην κατοχή τους μπλοκ επιταγών. Όπως έλεγε νομική πηγή «δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τα έξοδα που απαιτούνται για την έκδοση μιας διαταγής πληρωμής, καθώς απαιτείται δικηγορική αμοιβή αλλά και 1% του κεφαλαίου σε γραμμάτιο». Επιπλέον, έλεγε η ίδια πηγή, η διαδικασία «παγώνει» για περιπτώσεις που εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη.

Πηγή: newsbeast.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Η Ρώμη μειώνει τα όρια ταχύτητας στους δρόμους της, στα 30 χιλιόμετρα την ώρα

«Χειρόφρενο» και αύριο για τα ταξί της Αττικής

Φωτιά σε εστιατόριο της Μαδρίτης από πυροτεχνήματα εσωτερικού χώρου

«Ποιον δρόμο θα πάρεις Γροιλανδέ;»- Η προβοκατόρικη ανάρτηση του Λευκού Οίκου

«Πλήγμα» της ΕΛ.ΑΣ σε κύκλωμα καλλιέργειας ναρκωτικών στη Ρόδο - Εντοπίστηκε εργαστήριο υδροπονικής κάνναβης

Ιράν: Τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την αρχή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παγώνει από 21 Ιανουαρίου κάθε έκδοση βίζας για υπηκόους από 75 χώρες

Χρυσοχοΐδης για αγρότες: «Πρέπει ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του»

Λάρισα: Στις φλόγες διαμέρισμα με εγκλωβισμένο μωρό – Σωτήρια η επέμβαση της πυροσβεστικής

Έπεσε ξύλο σε σχολείο στη Λαμία - Ο τσακωμός ξεκίνησε μέσα στο Λύκειο και συνεχίστηκε στο σχόλασμα