Eνα είναι το σίγουρο. Στα τέσσερα παιχνίδια, στα οποία ο Κλάουντιο Ρανιέρι βρέθηκε στο τιμόνι της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, οι περισσότεροι λησμόνησαν την Εθνική του 1-0. Του σκορ που δεν ικανοποιούσε αλλά έφερνε τους απαιτούμενους βαθμούς στους μαραθώνιους των προκριματικών τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτή την Εθνική θα προσπαθήσει να επαναφέρει ο Σέρχιο Μαρκαριάν, έχοντας βέβαια πολύ πιο δύσκολο έργο από τους προκατόχους του αφού περιθώρια πλέον δεν υπάρχουν. «Τελικός» δεν είναι μόνο το ματς με την Ουγγαρία αλλά όλα τα παιχνίδια μέχρι την ολοκλήρωση του ομίλου. Με τη διαφορά ότι κάθε ματς που θα περνάει - και θα είναι νικηφόρο - θα δημιουργεί τον επόμενο «τελικό». Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως ένα ή δύο στραβοπατήματα να μας φέρουν οριστικά και εκτός της 3ης θέσης που δίνει το δικαίωμα ελπίδας μέσω των αγώνων μπαράζ.

Για μια δεκαετία τέτοια ματς σαν αυτό της Βουδαπέστης αποτελούσαν το ψωμοτύρι της εθνικής ομάδας. Νίκες μέσα και έξω, με μία... εκνευριστική συχνότητα που όμοιά τους είχαν μόνο εθνικές ομάδες επιπέδου Ισπανίας και Γερμανίας. Στα επίσημα ματς από τον Σεπτέμβριο του 2002 και μετά μέχρι το Μουντιάλ του καλοκαιριού η Ελλάδα είχε ένα μέσο όρο της τάξης των 1,78 βαθμών ανά ματς που ακουμπά το 2,2 στα προκριματικά των μεγάλων διοργανώσεων! Μία απίθανη επίδοση που πλην των πέντε κορυφαίων ομάδων στην ήπειρό μας (Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία) αυτα τα 12 χρόνια δεν είχε άλλη, ούτε η Αγγλία, η Κροατία, η Ρωσία, η Σουηδία, η Πορτογαλία! Και μόνο ως αστείο θα μπορούσε να το ισχυριστεί κανείς όταν ανέλαβε την εθνική ομάδα ο Ρεχάγκελ!

Και όλα αυτά τα χτίσαμε πόντο πόντο, νίκη νίκη, για να τα γκρεμίσουμε μέσα σε ένα δίμηνο! Για αυτό το ματς στην Ουγγαρία πρέπει όλοι να αντιληφθούν πως είναι το πιο κομβικό ματς της μετά EURO 2004 εποχής! Η Εθνική έπειτα από κοινή απόφαση Καραγκούνη-Μαρκαριάν, αποφάσισε να απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά. Μόνο για το παιχνίδι αυτό. Θέλησαν αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις να την «ταξιδέψουν» στη νότια Αυστρία προκειμένου να βρει την ήρεμία της και το οικογενειακό κλίμα που τόσο της έλειψε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Να προετοιμαστεί ποντάροντας όχι στη βελτίωση των ατομικών χαρακτηριστικών των ποδοσφαιριστών της αλλά με στόχο κυρίως την ψυχολογική ανάταση, στην οποία ο Μαρκαριάν ποντάρει. Μαζί με μια-δυο πινελιές του, ο Ουρουγουανός μπορεί να επαναφέρει τα χαμόγελα στην πτήση της επιστροφής από τη Βουδαπέστη.

Τουλάχιστον η Εθνική ομάδα σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο λειτουργεί ξανά σωστά. Από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, η μπάλα θα περάσει καθαρά στα πόδια των διεθνών. Ηρθε η ώρα να βγουν αυτοί μπροστά. Δικαιολογίες άλλωστε δεν έχουν τώρα. Κακώς λένε κάποιοι πως η πρόκριση χάθηκε. Η τρίτη θέση είναι ακόμη ορθάνοιχτη μπροστά μας και στα μπαράζ η Ελλάδα θα πάει, αν τα καταφέρει ως φαβορί! Αλλά ακόμη και η απευθείας πρόκριση είναι ακόμη ανοιχτή και για αυτό το τρίποντο στην Ουγγαρία, σε αυτό το ματς που γίνεται σε αχαρτογράφητα νερά αποτελεί το σημείο μηδέν! Όμως η ομάδα έχει και ποιότητα και πίστη πως μπορεί να πετύχει απόψε το πρώτο της τρίποντο ανοίγοντας το δρόμο για την παραμονή της στη μάχη για την πρόκριση!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Επειδή δεν πάει προς τα πίσω ο κόσμος, αντί να αλλάξουμε την τεχνολογία, καλύτερα να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους

Αυτή η στιγμή ήταν μαγική για αυτά τα παιδιά, αλλά τώρα, το στοίχημα θα είναι να κάνουν καριέρα!

Η Ρεάλ πέρασε, γιατί ο Αντσελότι έπεισε τους σταρ, να βάλουν το εγώ κάτω από το εμείς

Η χειρότερη βραδιά παικτών και Κλοπ, έφερε τη Λίβερπουλ σε μονόδρομο, που είναι το πρωτάθλημα!

Ο Βαλβέρδε ξανάφερε στην Αθλέτικ ένα μεγάλο τρόπαιο-οξυγόνο για τον σύλλογο

Πόσο τεράστια ανάγκη έχει ένα νέο «πρότζεκτ Κυράστα» σήμερα ο Παναθηναϊκός, αφού «έκαψε» το πλησιέστερο που είχε!

Αξίζει… χειροκρότημα: Είτε πάρει το πρωτάθλημα, είτε όχι, ο Αρτέτα έκανε ξανά την Άρσεναλ διεκδικήτρια του τίτλου!

Η ιστορία δείχνει το δρόμο προς τον τίτλο για την Άρσεναλ: Νίκη στο «Έτιχαντ»!

Δοκάρι και μέσα ήρωες, δοκάρι και έξω άχρηστοι, γιατί δεν μάθαμε ποτέ πως ανάμεσα σε άσπρο και μαύρο υπάρχει και το γκρι

Μια ομάδα αδικημένη από την ιστορία της, που «σβήνει» 110 κεράκια και έχει πάντα βαριά φανέλα!