Σε μια σεζόν που μοιάζει πιο δυνατή από ποτέ, η ΑΕΚ επιστρέφει στις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις και πιο συγκεκριμένα στο Challenge Cup, με σκοπό όχι μόνο να προκριθεί στη φάση των «8» της διοργάνωσης, αλλά και να φτάσει στην κατάκτηση του θεσμού. Για να το καταφέρει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να κάμψει την αντίσταση της νορβηγικής Ντράμεν σε διπλές αναμετρήσεις. Η πρώτη «μάχη» ανάμεσα στις δύο μονομάχους είναι προγραμματισμένη για το προσεχές Σάββατο (8/2, 19:00) στην αίθουσα «Γ. Κασιμάτης» του ΟΑΚΑ, ενώ ο επαναληπτικός θα πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα αργότερα σε σκανδιναβικό έδαφος.



Η αλήθεια είναι ότι το νορβηγικό πρωτάθλημα -ονόματι Eleterisien-, δεν φημίζεται για την υψηλή δυναμικότητά του, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τόσο η Ντράμεν όσο και η πρωτοπόρος Ελβερούμ, που συμμετέχει στο VELUX Champions League, δεν αποτελούν υπολογίσιμες δυνάμεις. Η αντίπαλος της ΑΕΚ φιγουράρει μετά από 15 αγωνιστικές στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς, με την Κόλσταντ να την ακολουθεί κατά πόδας.

Χωρίς αμφιβολία, η ομάδα του Δημήτρη Δημητρούλια φαίνεται να έχει το πάνω χέρι όσον αφορά την πρόκριση, κάτι που θα πρέπει να αποδείξει και εντός αγωνιστικού χώρου απέναντι σε ένα σχετικά άγνωστο «εμπόδιο». Τι γνωρίζουμε όμως για την Ντράμεν και το background της;



Ο σύλλογος ιδρύθηκε στις 3 Μαρτίου του 1992. Για την ακρίβεια μεγάλο ρόλο στη δημιουργία του έπαιξε η συγχώνευση των Ρέισταντ και Στρούλα, οι οποίες ενώθηκαν για να δημιουργήσουν μια ενιαία ισχυρή ομάδα, μεταφέροντας τους καλύτερους παίκτες τους στην Ντράμεν Handball Club, όπως ήταν και η νέα ονομασία. Το μπλε επιλέχθηκε ομόφωνα ως χρώμα για τις εμφανίσεις, με σκοπό να παραπέμπει στο σήμα της πόλης..

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν κύλησαν και τόσο ομαλά, αφού μόλις την πρώτη αγωνιστική σεζόν στη μεγάλη κατηγορία, ο σύλλογος υποβιβάστηκε. Η αντίδραση των παραγόντων ήταν άμεση προσλαμβάνοντας το 1993 τον έμπειρο Σουηδό προπονητή Κεντ Χάρι Άντερσον. Οι ικανότητες του νέου τεχνικού βοήθησαν την ομάδα να επανέλθει στην τότε Norway Premier division.

Αυτή η άνοδος ήταν μόνο η αρχή μιας σειράς επιτυχιών, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Challenge Cup το 1996. Έτσι η Ντράμεν έγινε η πρώτη εκπρόσωπος της Νορβηγίας που έφερε πίσω στην χώρα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Όσον αφορά τους εγχώριους τίτλους, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια τις σεζόν 1996/97, 2006/07, 2007/08 και 2009/10.



Η πόλη του Ντράμεν, την οποία η «Ένωση» θα επισκεφθεί το Σάββατο 15/2 για τον επαναληπτικό απέναντι στην τοπική ομάδα, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Ντράμεν, ενώ σχετικά με την πρωτεύουσα της Νορβηγίας το Όσλο, την συναντάμε 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά.

Περίπου το 1000 μ.Χ. ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα της κυριαρχίας των Βίκινγκς, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τον ποταμό για να μεταφέρουν τις προμήθειές τους. Από το 1811 και μετά στην ουσία ενώθηκαν με το Τάνγκεν για να δημιουργήσουν το Ντράμεν με την σημερινή του μορφή.

Η βιομηχανία χαρτιού που κάποτε άκμαζε στην περιοχή έχει σχεδόν εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, ενώ οι νέες επιχειρήσεις και το εμπόριο έχουν σχεδόν κυριεύσει την τοπική αγορά.



Το «Ντράμενσχαλεν» αποτελεί μέρος του «Μαρίελνιστ Παρκ» και είναι χτισμένο στη νότια πλευρά του ποταμού Στρόμσο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής με χωρητικότητα 4000-6000 θεατών.

Άνοιξε τις πύλες του το μακρινό 1978 κυρίως για να φιλοξενεί κυρίως αγώνες χάντμπολ, ενώ κατά καιρούς έχουν διοργανωθεί διάφορα event στίβου και συναυλίες. Έλτον Τζον, Έρικ Κλάπτον, Άιρον Μέιντεν, Μπον Τζόβι, Στίβι Γουόντερ, Μπομπ Μάρλεϊ, Μπομπ Ντίλαν και Κουίν, είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους οποίους ερμήνευσαν στη νορβηγική σάλα.

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.