Όταν η Μπενφίκα θα αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ θα γιορτάζει 110 χρόνια ιστορίας (ιδρύθηκε στις 24/2/1904). Πρόκειται για τον πιο πετυχημένο σύλλογο της Πορτογαλίας που αριθμεί 32 πρωταθλήματα, 24 Κύπελλα, 4 Λιγκ Καπ, 4 Σούπερ Καπ και 2 Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Έδρα της είναι το «Ντα Λους», που έχει συνδυαστεί με το θρίαμβο της Ελλάδας στο Euro 2004, ενώ προπονητής της παραμένει ο Ζόρζε Ζεσούς. Στο ρόστερ της ξεχωρίζουν οι Λουιζάο, Περέιρα, Γκαράι, Μάτιτς, Γκαϊτάν και Καρντόσο.

Μετά από μία χρονιά που έχασε τρεις τίτλους, πρωτάθλημα, Κύπελλο και Europa League, στο παρά… ένα, η Μπενφίκα αυτή τη σεζόν άρχισε με αποτυχία στο Champions League, αφού ως τέτοια λογίζεται η τρίτη θέση στον όμιλό της κι ενώ ξεκίνησε από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Νίκησε στο «Ντα Λους» Άντερλεχτ (2-0) και Παρί (2-1), ενώ ήρθε ισόπαλη με τον Ολυμπιακό (1-1), ενώ κέρδισε τους Βέλγους στις Βρυξέλλες (2-3), ενώ ηττήθηκε σε «Καραϊσκάκη» (1-0) και «Παρκ ντε Πρενς» (3-0).

Στο τρέχον πορτογαλικό πρωτάθλημα μετά από 13 αγωνιστικές συγκατοικεί στη δεύτερη θέση με την Πόρτο έχοντας από 30 βαθμούς (στο -2 από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας) και απολογισμό 9 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα.

Στο παρελθόν η Μπενφίκα έχει βρεθεί πολλές φορές στο δρόμο ελληνικών ομάδων. Μάλιστα τη σεζόν 1999-2000 στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου UEFA είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ (με 4-1 στα πέναλτι μετά από 2-1 και στα δύο ματς). Τη σεζόν 1973/74 απέκλεισε τον Ολυμπιακό με δύο νίκες (1-0) στον πρώτο γύρο του Πρωταθλητριών, το 1983/84 στο δεύτερο γύρο τον ίδιο αντίπαλο (ήττα με 1-0, νίκη με 3-0). Ενδιάμεσα, την περίοδο 1979/80 είχε αποκλειστεί από τον Άρη στον πρώτο γύρο του UEFA (3-1 και 1-2). Το 2008 είχε συντριβεί με 5-1 από τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League στο «Καραϊσκάκη», ενώ τη σεζόν 2009/10 για την ίδια διοργάνωση έχασε με 1-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και επικράτησε 2-0 στη Λισαβόνα. Τέλος αντιμετώπισε φέτος τον Ολυμπιακό στη φετινή φάση των ομίλων, 1-1 στο «Ντα Λους» και ήττα με 1-0 στο «Καραϊσκάκη».

Το ρόστερ της Μπενφίκα

Τερματοφύλακες: Αρτούρ (Βραζιλία), Πάουλο Λόπες, Γιαν Όμπλακ (Σλοβενία).

Αμυντικοί: Στίβεν Βιτόρια, Λουιζάο (Βραζιλία), Κορτέζ (Σάο Πάουλο), Μάξι Περέιρα (Ουρουγουάη), Σικέιρα (Βραζιλία), Στέφαν Μίτροβιτς (Σερβία), Εζέκιελ Γκαράι (Αργεντινή), Σίλβιο, Ζαρντέλ (Πορτογαλία).

Μέσοι: Λιούμπομιρ Φέισα (Σερβία), Ρούμπεν Αμορίμ, Φίλιπ Τζούρισιτς (Σερβία), Όλα Τζον (Ολλανδία), Εντουάρντο Σάλβιο (Αργεντινή), Νικολάς Γκαϊτάν (Αργεντινή), Νεμάνια Μάτιτς (Σερβία), Ουρέτα (Ουρουγουάη), Αντρέ Γκόμες, Αντρέ Αλμέιδα, Έντσο Πέρες (Αργεντινή).

Επιθετικοί: Όσκαρ Καρντόσο (Περού), Μίραλεμ Σουλεϊμάνι (Σερβία), Φούνες Μόρι (Αργεντινή), Λίμα (Βραζιλία), Ροντρίγκο (Ισπανία), Λάζαρ Μάρκοβιτς (Σερβία), Ιβάν Καβαλέιρο (Πορτογαλία).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημάτος: «Σοβαρές πιθανότητες ο Κυπελλούχος να αρχίσει από τον δεύτερο προκριματικό του Europa»

Eπικός Χάργκριβς: «Το μόνο που έχει να κάνει ο Αλόνσο αν πάρει αήττητο τρεμπλ με τη Λεβερκούζεν είναι να... αποσυρθεί»!

Δεν υπάρχει αυτή η Λεβερκούζεν: Διατήρησε το αήττητο στο 97', έγραψε ιστορία και πάει για τρεμπλ!

Ιστορική Αταλάντα, επιβλήθηκε της Μαρσέιγ και έκλεισε θέση στον τελικό του Europa League

Σκόραρε με αριστουργηματικό πλασέ ο Ρουγκέρι, «αγκαλιά» με την πρόκριση στον τελικό του Europa League η Αταλάντα!

Πανζουρλισμός στο Μπέργκαμο με το τρομερό τέρμα του Λούκμαν για το 1-0 της Αταλάντα!

Πράξη δεύτερη στα ημιτελικά του Europa League!

Άλωσε τη Ρώμη και «βλέπει» τελικό η Λεβερκούζεν - Όλα ανοικτά για Μαρσέιγ και Αταλάντα!

Europa League: Τιτανομαχία στο «Ολίμπικο» και ματσάρα στο «Βελοντρόμ»

Ο Λεσόρ πανηγύρισε την πρόκριση της Μαρσέιγ στα ημιτελικά του Europa League!

TAGS: Π.Α.Ο.Κ.