Σε επίσημη ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα από τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία επιβεβαίωσε ότι ο Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, είναι πλέον νεκρός.

Συγκεκριμένα η επιχείρηση στην οποία σκοτώθηκε ο Αλ Μπαγκντάντι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, της οποίας ηγήθηκαν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, θεωρήθηκε μεγάλη νίκη του Τραμπ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ο κόσμος μπορεί να κοιμάται ήσυχος πια, δίνοντας λεπτομερώς τα στοιχεία για το πώς πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, για τον θάνατο του Μπαγκντάντι αλλά και τις αντιδράσεις του στα τελευταία του λεπτά.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο Τραμπ προέβη σε αρκετά λεπτομερείς δηλώσεις για το χρονικό της επιχείρησης.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Οι ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη θέση του Μπαγκντάντι, πριν από έναν μήνα, μεταξύ άλλων κάποιες «χρήσιμες» πληροφορίες από τους Κούρδους, είπε ο Τραμπ. 

Οι αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών κατάφεραν να εντοπίσουν την ακριβή τοποθεσία που βρισκόταν ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης πριν από δύο εβδομάδες, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε για τη σχεδιαζόμενη επιδρομή πριν από τρεις ημέρες. 

Στο πλαίσιο του σχεδίου, οι ΗΠΑ έπρεπε να εξασφαλίσουν την άδεια της Ρωσίας για να πετάξουν στον εναέριο χώρο της. Όπως ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο Λευκός Οίκος δεν αποκάλυψε τη φύση της επιχείρησης στη Ρωσία, είπε, ωστόσο, σε Ρώσους αξιωματούχους ότι θα τους «άρεσε».

Η μέρα της επιχείρησης

Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο γύρω στις 04.30 το απόγευμα τοπική ώρα έπειτα από ένα παιχνίδι γκολφ στη Βιρτζίνια, βάσει του επίσημου προγράμματός του. 

Περίπου στις 5 το απόγευμα, συναντήθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα συνεδριάσεων του Λευκού Οίκου Situation Room με τον αντιπρόεδρο της χώρα Μάικ Πενς, τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, τον σύμβολο εθνικής ασφαλείας Ρόμπερτ Ο Μπράιαν και άλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών. Παρακολούθησαν ζωντανά την επιχείρηση «σαν να βλέπεις ταινία», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Λεπτά αφότου συναντήθηκαν, Αμερικανοί στρατιώτες και στρατιωτικοί σκύλοι απογειώθηκαν με 8 ελικόπτερα από μια άγνωστη στρατιωτική βάση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον μεγιστάνα.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η επιχείρηση διοργανώθηκε από μια αεροπορική βάση στο δυτικό Ιράκ. 

Η χερσαία επιχείρηση στην περιοχή της Ιντλίμπ στη Συρία είχε τη συνδρομή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους και πλοίων, σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. Οι στρατιώτες είχαν επίσης ένα στρατιωτικό ρομπότ, το οποίο τελικά δεν χρησιμοποίησαν.

Μόλις είχαν προσεγγίσει το συγκρότημα του Μπαγκντάντι, τα ελικόπτερα δέχθηκαν πυρά, όμως οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν σύντομα να καταστείλουν την επίθεση και να προσγειωθούν με ασφάλεια. 

Πιστεύοντας ότι η κεντρική είσοδος στο κτήριο ήταν παγιδευμένη, εισήλθαν σε δευτερόλεπτα ανατινάσσοντας τον τοίχο, αφηγήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ. «Μας έδιναν πλήρεις αναφορές λεπτό προς λεπτό» συμπλήρωσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις σύντομα «καθάρισαν» το κτήριο «με τον κόσμο είτε να παραδίνεται είτε να πυροβολείται και να σκοτώνεται», περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Έντεκα παιδιά απομακρύνθηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, και η φροντίδα τους ανατέθηκε σε έναν τρίτο συμβαλλόμενο, τον οποίο δεν αποκάλυψε ο Αμερικανός πρόεδρος. Αμερικανοί στρατιώτες αιχμαλώτισαν και κατόπιν φυλάκισαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπαγκντάντι διέφυγε σε ένα υπόγειο τμήμα του συγκροτήματος και σε ένα τούνελ, παίρνοντας μαζί του τρία από τα παιδιά του. Ο Έσπερ ανέφερε στην εκπομπή του Τζέικ Τάπερ στο CNN ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάλεσαν τον Μπαγκντάντι να παραδοθεί, όμως εκείνος αρνήθηκε. 

Τον κυνήγησαν οι σκύλοι και αφού βρέθηκε σε αδιέξοδο, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους «κλαψουρίζοντας και κλαίγοντας και φωνάζοντας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, πυροδότησε τα εκρηκτικά στο γιλέκο αυτοκτονίας του, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και τα παιδιά του και να προκαλέσει την κατάρρευση της σήραγγας. Κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, αν και ένας σκύλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Με το σώμα του Μπαγκντάντι «ακρωτηριασμένο από τις εκρήξεις», οι αμερικανικές δυνάμεις έκαναν εξέταση DNA για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του σε περίπου 15 λεπτά. «Τα αποτελέσματα της εξέτασης επιβεβαίωσαν την ταυτότητά του με τρόπο βέβαιο, άμεσο και απόλυτα θετικό. Ήταν εκείνος» σημείωσε ο Τραμπ. 

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Ο Μπράιαν, που μίλησε στην εκπομπή του NBC Meet The Press δήλωσε: «Μπορώ να σας πω ότι τα νέα ήταν φοβερά χθες τη νύχτα. Ήταν 07.15 τοπική ώρα.

Βρισκόμασταν στο Situation Room. Και ο διοικητής της αποστολής μας κάλεσε και είπε: «100% επιβεβαίωση, τζακποτ».

Οι στρατιώτες συνέχισαν να ερευνούν το συγκρότημα, παίρνοντας «άκρως ευαίσθητο υλικό» μαζί τους, περιλαμβανομένων πληροφοριών για την προέλευση του Ισλαμικού Κράτους και των μελλοντικών σχεδίων του. 

Συνολικά, οι αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν στο κτήριο για περίπου 2 ώρες προτού επιστρέψουν αεροπορικώς ακολουθώντας την ίδια διαδρομή.

Σχετικά με τη σορό του Μπαγκντάντι, ο Ο’ Μπράιαν επεσήμανε ότι αναμένεται να ακολουθηθεί το ίδιο πρωτόκολλο που τηρήθηκε το 2011 με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα είχε ταφεί στη θάλασσα, αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συμβουλευτεί ειδικούς στον ισλαμικό νόμο και τα ισλαμικά τελετουργικά.
 
Πηγή: skai.gr/AΠΕ-ΜΠΕ

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο πόλεμος στο Ιράν επηρέασε το αποτέλεσμα, παραδέχεται ο Τραμπ

«Ανοίγει» η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις - Πώς θα γίνει η μετάβαση από τις 72

Περισσότερος χρόνος στους οφειλέτες για να ζητήσουν νέες ημερομηνίες εκδίκασης των υποθέσεών τους

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 4 Νοεμβρίου

Στους Δημοκρατικούς η Βουλή και η Γερουσία - Αναλαμβάνουν τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας, βροχές και ισχυροί άνεμοι – Πού θα φτάσουν τα 6 μποφόρ

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών - Παίρνουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου

Η ομογενής Νικόλ Μαλλιωτάκη επανεξελέγη στη Νέα Υόρκη - Από το 2021 μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τραμπ στους NYT: Αποδέχομαι το αποτέλεσμα, θα συνεργαστούμε με τους Δημοκρατικούς

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων