Εντός της επόμενης εβδομάδας θα πιστωθούν ισόποσες παροχές για 89.764 δικαιούχους που έχασαν φέτος το ΕΚΑΣ.

Η προπληρωμένη κάρτα για αγορά αναγκαίων ειδών ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας δεν γίνεται καμία αναφορά στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων που εισέπρατταν ΕΚΑΣ 30 ευρώ και βάσει του νόμου θα απαλλάσσονταν από την παρακράτηση της εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΠΥ.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι που εισέπρατταν ΕΚΑΣ 115 και 230 ευρώ αντί να λάβουν το 30% του ΕΚΑΣ σε προπληρωμένη κάρτα, θα δουν το αντίστοιχο ποσό να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους.

Ειδικότερα όσοι έπαιρναν ΕΚΑΣ 115 ευρώ το μήνα δικαιούνται -σύμφωνα με τα αντισταθμιστικά μέτρα που ψηφίστηκαν τον Αύγουστο- για 5 μήνες φέτος (Αύγουστος - Δεκέμβρης) 34,5 ευρώ το μήνα (30% των 115 ευρώ). Την επόμενη εβδομάδα θα εισπράξουν 138 ευρώ, καθώς θα λάβουν αναδρομικά τα ποσά για τους μήνες Αύγουστο- Νοέμβριο. Αντίστοιχα όσοι έχασαν ΕΚΑΣ ύψους 172,5 ευρώ δικαιούνται 51,75 ευρώ το μήνα και θα εισπράξουν τώρα 207 ευρώ. Όσοι έχασαν 230 ευρώ δικαιούνται 69 ευρώ το μήνα και γι' αυτό θα εισπράξουν τώρα 276 ευρώ (69 Χ 4). Τα ποσά που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όπως ορίζει η απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ανέρχονται συνολικά σε 20,9 εκατομμύρια ευρώ.

Η καταβολή της ενίσχυσης σε συζύγους που απώλεσαν και οι δύο το ΕΚΑΣ θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου από τους ασφαλιστικούς τους φορείς.

Η δέσμη των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ προβλέπει:

-Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μέχρι το 2019.
-Σε περίπτωση που έχασαν το ΕΚΑΣ και οι δύο σύζυγοι, έκτακτη ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο εισόδημα. Δηλαδή επιστρέφει το ΕΚΑΣ στον ένα σύζυγο, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα μέχρι το 2019.
-Στους πρώην δικαιούχους με αναπηρία 80% και άνω, έκτακτη μηνιαία ενίσχυση ισόποση με το ΕΚΑΣ που καταργήθηκε μέχρι το 2019.
-Απαλλάσσονται για το 2016 από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης όσοι έχασαν ΕΚΑΣ άνω των 30 ευρώ.
-Όσοι έχασαν από 115 ευρώ και άνω δικαιούνται ποσό ίσο με το 30% της απώλειας για το 2016.

Η απώλεια όμως, παρά τα αντισταθμιστικά μέτρα δεν σταματάει εδώ. Νέο «ψαλίδι» στη δαπάνη για το ΕΚΑΣ ύψους 439 εκατομμυρίων ευρώ δρομολογείται για το 2017. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα «ψαλιδιστεί» το επίδομα κατά 30% προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

Πηγή: protothema.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Καιρός: Βροχές σε πολλές περιοχές και καταιγίδες σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Αιγαίο

Ασθενοφόρο έπεσε πάνω σε κλούβα της ΕΛΑΣ στον Πλατύκαμπο: Τραυματίστηκε ο συνοδηγός

Τέμπη–Δίκη για τα βίντεο: Εν μέρει αποβολή της πολιτικής αγωγής πρότεινε η εισαγγελέας

Κερατσίνι: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ανηλίκους που έκλεβαν μηχανάκια

Θεσσαλονίκη: Γονείς άφησαν τα παιδιά τους να κοιμηθούν στην αυλή - Βρέφος το ένα

Τραμπ: Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πολέμου με τη Βενεζουέλα

Ν. Παππάς: Σήκωσα το χέρι μου αλλά δεν γρονθοκόπησα τον δημοσιογράφο - Δεν με τιμά αυτή η πράξη

Πορτογάλος, πρώην φοιτητής του Μπράουν, ο δράστης της επίθεσης στο πανεπιστήμιο-Δύο μέρες μετά σκότωσε καθηγητή του MIΤ

Καραναστάσης: Ήπια 2 ποτήρια κρασί και μετά δυστυχώς πήδηξα στο αμάξι – Από αύριο μόνο φραπέ

Λιμενικό και Frontex διέσωσαν 545 μετανάστες ανοιχτά της Γαύδου