Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την είδηση πως μια τρανς κολυμβήτρια, η Λία Τόμας, διέλυσε τα ρεκόρ σε κολεγιακό επίπεδο και συνέτριψε τον ανταγωνισμό σε επίπεδο γυναικών. Πολλοί θεωρούν πως η συμμετοχή της καθιστά άνισους τους αγώνες, καθώς είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη διοργάνωση τερμάτισε 38 δευτερόλεπτα νωρίτερα στα 1.500 μέτρα ελεύθερης κολύμβησης και άλλα 14 δευτερόλεπτα στα 400 μέτρα.

«Η κολύμβηση ήταν πάντα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Πριν τη μετάβαση στο νέο μου σώμα, υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον μου στην κολύμβηση και το αν θα μπορώ να συνεχίσω. Χαίρομαι που μου δίνεται αυτή η δυνατότητα και θεωρώ πως είναι δίκαιο», τόνισε.

Η Τόμας ήταν μέλος της ανδρικής ομάδας κολύμβησης στο Penn State για τρία χρόνια, μέχρι το 2019 να κάνει τη μετάβαση. Ακολούθησε ειδική ορμονοθεραπεία και το 2020/21 έμεινε εκτός κολεγίου επιστρέφοντας φέτος στις πισίνες. «Πριν τη μετάβαση η ψυχική μου υγεία δεν ήταν καλή, ένιωθα εγκλωβισμένη σε ένα ανδρικό σώμα. Τώρα νιώθω απελευθερωμένη και λατρεύω να κολυμπάω», ανέφερε.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube