Ο παλαίμαχος άλτης του μήκους, Λούης Τσάτουμας, μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και στον Δημήτρη Λιαργκόβα, για:

-την αποχώρησή του από την ενεργό δράση:

«Ήταν μία μακροχρόνια καριέρα σε υψηλό επίπεδο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό που έκανα στη ζωή μου. Είχα επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Ήταν αυτό που αγαπάω να κάνω. Κατάφερα κάτι καλό να κάνω».

-τι κρατάει και τι θα άλλαζε από την καριέρα του:

«Υπάρχουν πολλά που θα ήθελες να αλλάξεις και να κρατήσεις. Εγώ δε θέλω να αφήσω τίποτα. Έκανα μεγάλη προσπάθεια μαζί με τους προπονητές μου και δε θέλω να αλλάξω τίποτα. Ακόμα και τα τρία άκυρα άλματα στον τελικό στο Πεκίνο».

-τον ατομικό αθλητισμό:

«Ο στίβος είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια του αθλητισμού. Στο ομαδικό σπορ σε βοηθάνε όλοι, στον στίβο είσαι μόνος σου. Για αυτό και έχει περισσότερη μαγεία όταν πετυχαίνεις κάτι. Όλα αυτά τα χρόνια που έκανα πρωταθλητισμό, είχα στόχους και δεν ξέφευγα ούτε ώρα από αυτόν, με αποτέλεσμα ενώ όλοι οι φίλοι μου και οι συγγενείς πήγαιναν διακοπές στις αργίες, εγώ δούλευα. Έτσι είναι όμως. Αν δεν το αγαπάς πραγματικά είναι δύσκολο να διακριθείς οπότε χρειάζονται θυσίες».

-τις στιγμές που ξεχωρίζει:

«Δεν έχω συγκεκριμένες στιγμές που ξεχωρίζω. Ίσως όταν ξεπέρασα για πρώτη φορά τα οκτώ μέτρα. Και άλλη μία που ήταν αβέβαιη η συμμετοχή μου λόγω τραυματισμού και τελικά κατάφερα να αγωνιστώ και μάλιστα να πάρω και μετάλλιο».

-το αν είναι πιο δύσκολη η αγωνιστική ή ψυχολογική προετοιμασία:

«Το πιο δύσκολο είναι το ψυχολογικό κομμάτι και όχι η ώρα του αγώνα. Το πόσο έτοιμος είσαι, το πόσο ξεκούραστος είσαι. Όταν έχεις συνεχόμενο πρόγραμμα με ταξίδια και κόπωση είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις με προπονήσεις, αγώνες, κούραση και καλή ψυχολογική προετοιμασία. Είναι όμως τόσο μεγάλη η χαρά της αναμονής για έναν αγώνα που τα ξεχνάς όλα. Όταν περνάς την πόρτα του σταδίου μου έλεγε ο προπονητής μου, οφείλεις να τα ξεχάσεις όλα. Μόνο έτσι γίνεται πρωταθλητής. Αλλιώς δε μπορείς να αποδώσεις και να κάνεις πρωταθλητισμό. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί όλα είναι θέμα μυαλού».

-το αν ξεχωρίζει κάποιο μετάλλιο που κατέκτησε

«Κανένα πραγματικά. Κάθε αγώνας έχει τον δικό του στόχο. Μπορεί να κάνεις επίδοση 8.40 και να μην διακριθείς και στον επόμενο να κάνεις 8.10 και να σημειώσεις επιτυχία. Μπορώ μόνο να πω πως ξεχώρισα την σεζόν που δεν είχα τραυματισμούς και ήμουν παρόν χωρίς προβλήματα στις προπονήσεις μου και όλους τους αγώνες».

-τις παθογένειες του χώρου:

«Το χειρότερο είναι η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα. Δεν υπάρχουν στάδια και υποδομές από την Πολιτεία. Αλλά και χρήματα, διότι είμαστε αθλητές που πρέπει να δουλεύουμε και κάπου για να ζήσουμε. Για όλα τα άτομα που κάνουν πρωταθλητισμό αυτή τη περίοδο, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και ίσως στο μέλλον να χαθούν αρκετά παιδιά λόγω αυτού του προβλήματος».

-το μέλλον του:

«Εργάζομαι σε δημόσια υπηρεσία για την ώρα. Από τον Σεπτέμβριο θα συνεργαστώ ως προπονητής στον Μεσσηνιακό Καλαμάτας στην πατρίδα μου, που το περιμένω πως και πως».

-το αν θα τον ενδιέφερε να βοηθήσει από θεσμικό ρόλο τον Στίβο:

«Έχουν γίνει προτάσεις, αλλά προτιμώ να ξεκινήσω από τον σύλλογο μου να βοηθήσω τα παιδιά. Μελλοντικά, αν μου προταθεί κάτι καλύτερο δεν έχω κανένα πρόβλημα, είμαι ανοικτός».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube