Το προσφυγικό, η διαχείριση του οποίου παραμένει ιδιαίτερα απαιτητική για τη χώρα μας και ήταν από τα κεντρικά θέματα στη Σύνοδο Κορυφής, απασχόλησε και τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, η πλειονότητα των κρατών-μελών στήριξε τις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι παραμένει η αντίθεση ανάμεσα στις χώρες εκείνες που συμμερίζονται τις αρχές της αλληλεγγύης στην αντιμετώπιση του προβλήματος και σε εκείνες που λειτουργούν στη λογική των αποκλεισμών, θεωρώντας ότι δεν τους απασχολεί οτιδήποτε δεν είναι στη δική τους αυλή. «Οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται από όλους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία και σε όσα προβλέπονται σε αυτήν, και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο να υπάρχει ευρωπαϊκή δέσμευση για εκατοντάδες ειδικούς για συνεντεύξεις ασύλου στα νησιά και, σήμερα, μετά δύο αιτήματα προς τις χώρες-μέλη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα νησιά να βρίσκονται μόλις 32 ειδικοί». Χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτο να υπάρχει δέσμευση - απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες και να έχουν ολοκληρωθεί μόνο 5.200 μετεγκαταστάσεις».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε, με βάση όλα αυτά, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι α λα καρτ επιλογή. Τόνισε, δε, ότι προκειμένου να διατηρηθεί η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, θα πρέπει τα κράτη-μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την απελευθέρωση βίζας με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία να τηρήσει της δεσμεύσεις της, ενώ επισήμανε ότι δεν γίνεται από τη συμφωνία να εξαιρεθεί η Κύπρος όπως ζητεί η Αγκυρα και να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι βρήκε απόλυτη κατανόηση από την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, επανέλαβε την ελληνική θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και φρόντισε να επισημάνει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για την επίλυση.

Οσον αφορά την κατάσταση στη Συρία, χαρακτήρισε «απαραίτητο» ένα θετικό διπλωματικό ρόλο της Ευρώπης για την υπέρβαση της κρίσης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε, τέλος, γνωστό ότι η επόμενη σύνοδος των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών θα πραγματοποιηθεί στη Λισσαβώνα, στις 28-29 Ιανουαρίου.

Πηγή: kathimerini.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Λύθηκε ο γρίφος της κατάρας του Φαραώ- Τι υποστηρίζουν ερευνητές

Σάλος στη Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων

Υπερταμείο: Το σχέδιο και οι προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό των ΜΜΜ στην Αθήνα

ΥΠΕΣ: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το μπόνους παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων - Τι αλλάζει

Γνώριμος στις αρχές ο δράστης της δολοφονίας έξω από το κλαμπ στο Μαρούσι - «Ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό του

Επιστολική ψήφος: 186.117 Έλληνες από 127 διαφορετικές χώρες έχουν εγγραφεί – Λήγει σήμερα η προθεσμία

Υφυπουργός Δικαιοσύνης: Εκτιμώ σχεδόν βέβαιη την έφεση του Εισαγγελέα στην απόφαση για το Μάτι

Αύριο θα καταβληθούν μέσω ΟΠΕΚΑ τα κοινωνικά επιδόματα στους δικαιούχους

Έσπασε φράγμα στο Ναϊρόμπι - Δεκάδες νεκροί - Ψάχνουν αγνούμενους στις λάσπες

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στο επιτελείο Κασσελάκη