Κάτι παραπάνω από δύσκολη έγινε η προσπάθεια της ΑΕΚ να κάνει δικό της το Challenge Cup χάντμπολ ανδρών.

Κατώτερη των περιστάσεων, η «Ένωση» δεν τα κατάφερε απέναντι στην Ποτάισα Τούρντα και ηττήθηκε 33-22 στο Κλουζ.

Με τα βαριά τους «όπλα» σε κακή μέρα, οι «κιτρινόμαυροι» δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό της ρουμανικής ομάδας και πρέπει να κάνουν υπέρβαση στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ (την προσεχή Κυριακή στις 19:00) για να κατακτήσουν εκείνοι την ευρωπαϊκή κούπα.

Η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 το αρχικό προβάδισμα των Ρουμάνων και, με τις ενέργειες του Δομπρή, κρατούσε την Τούρντα μέχρι το +5, παρά το γεγονός πως οι «κιτρινόμαυροι» έκαναν λάθη και οι Ρουμάνοι έβγαιναν συνεχώς στην επίθεση στο πρώτο ημίχρονο. Έτσι, η καλή άμυνα των παικτών του Νίκου Γραμματικού και οι ενέργειες του Μυλωνά στη συνέχεια έφεραν το 14-11 στην ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά και άσχημα στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Βραζάλιτσα μείωσε στο ξεκίνημα για το 14-12, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά οι γηπεδούχοι "πάτησαν γκάζι" και δεν κοίταξαν ποτέ πίσω. Η κακή άμυνα των «κιτρινόμαυρων» και τα πολλά λάθη σε άμυνα και επίθεση επέτρεψαν στους Ρουμάνους να ανεβάζουν σιγά σιγά τη διαφορά που σταθεροποιήθηκε στο +5 με +6. Η ΑΕΚ δεν έβρισκε αξιόπιστες επιθετικές λύσεις ούτε στα τετ α τετ, πλην του Χάγκας, και οι Ρουμάνοι άρχισαν να πιέζουν σε όλο το γήπεδο και να κλέβουν τις μπάλες, φεύγοντας σε αιφνιδιασμούς με προσωπικές επιτυχημένες ενέργειες.

Ο Μυλωνάς και ο Γεωργιάδης κρατούσαν την ομάδα του Νίκου Γραμματικού επιθετικά τη στιγμή που οι γηπεδούχοι είχαν περισσότερες λύσεις και έκαναν ότι ήθελαν στο παρκέ. Έτσι, η διαφορά ανέβηκε στο +8 και στο +9. Όσο η ΑΕΚ δε συνερχόταν, η Τούρντα «ανέβαζε» τη διαφορά και την πήγε στο +10 και στην τελευταία της επίθεση έγινε το 33-22.


Τα πεντάλεπτα: 2-1, 4-3, 7-5, 10-6, 12-7, 14-11 (ημχ.) 19-12, 21-13, 24-15, 27-17, 29-19, 33-22

ΠΟΤΑΪΣΑ (Νικολάε Γκαλ): Φλέσερ, Κίντεκ 7, Ροτάρου, Ταλμάιερ 2, Ζακατσιούριν 2, Βάρο, Ασόλντανεϊ 7, Ιάνκου 1, Ιρίμους, Αντομινκάι 1, Λαζάρ, Σάβιτς 1, Ζόκε 4, Γκίτσα 7, Ιγκνάτ 1, Σταμάτε

ΑΕΚ (Νίκος Γραμματικός): Χρ. Νικολαΐδης 1, Τσικογιαννόπουλος, Πέρρος, Γεωργιάδης 3, Χόγκας 4, Ζαμπούνης 2, Π. Νικολαΐδης 1, Ραντούλοβιτς, Συγγάρης, Χατσίκας, Λόκεν 1, Δομπρής 1, Βαμβακάς, Αργυρού, Βραζάλιτσα 2, Μυλωνάς 7

Διαιτητές: Γιόβιτς – Αρναούτροβιτς (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) Παρατηρητής: Βίλε (Αυστρία) Δίλεπτα: 2-5 Πέναλτι: 2/2-3/3


«Υπέρβαση η παρουσία μας στον τελικό»
Για τον πρώτο τελικό απέναντι στην Ποτάισα Τούρντα μίλησε ο τεχνικός της ΑΕΚ, Νίκος Γραμματικός, επισημαίνοντας τα λάθη της ομάδας του, την κακή διαιτησία, αλλά και τη διαφορετική εικόνα που πρέπει να έχει η ομάδα του στον επαναληπτικό. «Ξέραμε από την αρχή την δυναμικότητα της ομάδας αυτής, το μεγάλο ρόστερ που διαθέτει, την ποιότητα του πρωταθλήματος τους, την ταχύτητα τους. Ο στόχος μας ήταν να ελέγξουμε τον ρυθμό. Παρότι μας ξέφυγαν με έξι γκολ στο πρώτο ημίχρονο, καταφέραμε και το μαζέψαμε. Από κει και πέρα το δεύτερο ημίχρονο δεν το διαχειριστήκαμε σωστά, μπήκαμε σε έναν ρυθμό να τους ακολουθούμε στο τρέξιμο, χωρίς ουσία. Έχουν ποιοτικούς παίκτες και στο ένας με έναν και στα περιφερειακά σουτ και δυστυχώς δημιουργήθηκε αυτή η διαφορά.

Θέλω να σταθώ και λίγο στην διαιτησία, αν και είναι πολύ νωπό και δεν έχω δει το ματς σε επανάληψη, πιστεύω ότι δεν ήταν μία διαιτησία τελικού. Ανεξάρτητα από αυτό δεν μπορούμε να σταθούμε σε αυτό, να δούμε δηλαδή το δέντρο που είναι οι διαιτητές και όχι τα λάθη μας που είναι το δάσος. Αυτά τα λάθη που έγιναν πρέπει να τα διορθώσουμε στο δεύτερο ημίχρονο, που θα παίξουμε στην έδρα μας, πρέπει και επιβάλλεται να παρουσιαστούμε διαφορετικοί και πιο σκληροί.

Η Ποτάισα Τούρντα είναι πολύ δυνατή ομάδα, είναι στο επίπεδο της Γκέζτεπε που αντιμετωπίσαμε ως μονάδες, αλλά με την διαφορά ότι οι Ρουμάνοι έχουν και καλό σύνολο. Είναι σίγουρα η καλύτερη ομάδα που αντιμετωπίσαμε φέτος, επενδύουν πολλά χρόνια τώρα. Το ότι έπαιξαν πέρυσι στον τελικό ήταν αβαντάζ για αυτούς και γενικά είναι μια ομάδα που κάνει μεγάλες ανατροπές και όχι μόνο λόγω απόδοσης… Εμείς σίγουρα προσθέτουμε εμπειρίες και είναι μαθήματα για εμάς. Είναι υπέρβαση που φτάσαμε στον τελικό. Θέλουμε να δείξουμε μία άλλη εικόνα στο δεύτερο ματς».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.