Η μεξικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι συνελήφθη ένας άνδρας που κατηγορείται ότι κατασκόπευε δημοσιογράφο χάρη στο λογισμικό Pegasus, που παράγεται από ισραηλινή εταιρεία και βρίσκεται στην καρδιά διεθνών αποκαλύψεων για κατασκοπεία.

Ο άνδρας συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου στην Κερετάρο (κεντρικό Μεξικό) για παράνομες υποκλοπές και μετήχθη σε φυλακή.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, πρόκειται για την πρώτη σύλληψη που αποφασίστηκε κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει το 2017 από δημοσιογράφους και ακτιβιστές και της έρευνας που άρχισε να διενεργείται μόλις τον Ιούλιο, έπειτα από τις αποκαλύψεις του διεθνούς Τύπου.

Η ισραηλινή εταιρεία NSO Group βρέθηκε εκτεθειμένη τον Ιούλιο, έπειτα από τη δημοσίευση ευρείας κλίμακας έρευνας από διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων, που αποκάλυψε ότι το λογισμικό της, το Pegasus, επέτρεψε να παρακολουθούνται τα τηλέφωνα δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών και επικεφαλής επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς και συγγενείς του σημερινού Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, επί των ημερών του προκατόχου του Ενρίκε Πένια Νιέτο στο αξίωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Γερμανία: Σε ψυχιατρικό ίδρυμα οδηγήθηκε ο ύποπτος για τον εμπρησμό στη «Φωλιά του Αετού», του Χίτλερ

Εξάρχεια: Διακοπή κυκλοφορίας σε Ιπποκράτους και Σόλωνος λόγω ελέγχου για ύποπτη βαλίτσα

Γαλλία: Ξεκίνησε η κεντρική πορεία στο Παρίσι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας - Δακρυγόνα και κανόνια νερού σε διαδηλωτές

Μερτς: «Τεράστια απειλή» για τη Γερμανία η Ρωσία - Προειδοποιεί για προσπάθειες αποσταθεροποίησης

Pizza Fan: Τα χρήματα σε σακουλάκια στο σπίτι του «υπαρχηγού» και οι διάλογοι-φωτιά

Μία ώρα πίσω οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής

Ιορδανία: Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας μετά το μακελειό σε ελληνορθόδοξη εκκλησία - Στους 8 οι νέκροί

Καιρός: Επιστρέφει η ηλιοφάνεια με πτώση της θερμοκρασίας - Πού αναμένονται βροχές

Θεσσαλονίκη: Νέα εισαγγελική έρευνα για τα 212 ζώα στη Θέρμη – Ελεύθερη αφέθηκε η 54χρονη

Pizza Fan: Ποινική δίωξη για κακουργήματα στους 23 συλληφθέντες - Ποιες είναι οι κατηγορίες