Σε συναγερμό παραμένει το Μεγάλο Νησί στη Χαβάη, λόγω της λάβας που εκλύεται από το ηφαίστειο Κιλαουέα σε κατοικημένες περιοχές, με τους επιστήμονες της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας (USGS) να προειδοποιούν ότι οι σεισμοί και οι εκρήξεις θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις οικίες τους μετά την ισχυρή δόνηση των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στο νησί από το 1975.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστειακής Δραστηριότητας USGS Hawaii Volcano Observatory δήλωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ότι «η εκρηκτική δραστηριότητα αυξάνεται και αναμένεται να συνεχιστεί».

Εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου είπε ότι η δραστηριότητα στην περιοχή θυμίζει ένα άλλο περιστατικό που έγινε το 1955 και κράτησε 88 ημέρες, αλλά τότε δεν υπήρχαν πολλοί κάτοικοι τριγύρω.

Παρόλο που δεν έχουν σχηματιστεί σημαντικές ροές λάβας, αναμένονται νέες εστίες, που μπορεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες περίπου 2.100 βαθμών Φαρενάιτ (1.150 βαθμούς Κελσίου) σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Χαβάης.

Το Τμήμα Πυρκαγιάς της Χαβάης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη η ποιότητα του αέρα λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του θείου που συσσωρεύονται στην περιοχή. Το αέριο αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς του δέρματος και δυσκολίες στην αναπνοή.

«Έως ότου να δούμε το έδαφος να σταματήσει να κουνιέται, υπάρχει κίνδυνος» σχολίασε η Τίνα Νιλ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου.

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και τα τελευταία 35 χρόνια η δραστηριότητά του είναι έντονη.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Πολωνία: Τρεις νεκροί εντοπίστηκαν στο σπίτι του δράστη της επίθεσης στην Κρακοβία

Τραγωδία στον Σαρωνικό: Νεκρός 52χρονος ναυτικός μετά από πτώση στη θάλασσα

Ισραήλ: Ο Χέρτζογκ επέλεξε τον Γκάντι Άιζενκοτ, αντίπαλο του Νετανιάχου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Κρακοβία: Στο όχημά του δράστη εντοπίστηκαν όπλα και πυρομαχικά

Λασίθι: Ανθρώπινη σορός εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Χρυσή

Τουλάχιστον 5 νεκροί από πυροβολισμούς στην Κρακοβία - Συνελήφθη ο δράστης

«Η εσωτερική διαχείριση από την Τουρκία δεν μας αφορά»: Αντίδραση της Αθήνας στη δήλωση Φιντάν

Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αχυρανθρώπους σε κέντρα - 18 συλλήψεις - Ομολόγησε γνωστός ηθοποιός-μοντέλο

Θάνατος Μαζωνάκη: Στο επίκεντρο η γυναίκα που προμήθευε τα φάρμακα αναισθησίας

Φιντάν στον ΣΚΑΪ για NAVTEX: «Όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι καλά» - «Λύθηκε το πρόβλημα»