Ασορτί με την κάκιστη ψυχολογία της ήταν το φινάλε των ελπίδων της ΑΕΚ για συνέχεια στην Ευρώπη.

Παρόλο που η «Ένωση» πάλεψε απέναντι στον ανώτερο Άγιαξ, μια ακόμα απερισκεψία του Λιβάγια στο φετινό Champions League (πέναλτι και αποβολή) της κόστισε νέα ήττα στο ΟΑΚΑ (0-2).

Μέσα σε ένα τετράλεπτο (68'-72') τα γκολ του Τάντιτς τιμώρησαν σκληρά την ομάδα του Ουζουνίδη, που άργησε να επέμβει στο ματς.

Ο οριστικός αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν ήταν το χειρότερο που θα συμβεί στους «κιτρινόμαυρους», καθώς τα επεισόδια οπαδών της με αυτούς του Άγιαξ και «αιχμηρό» πανό που κρέμασαν εναντίον της UEFA κάνουν δεδομένη την τιμωρία του συλλόγου.

Την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης πανηγύρισε ο Άγιαξ, ο οποίος θα παίξει την πρωτιά του ομίλου με την Μπάγερν, φιλοξενώντας στο φινάλε τους Βαυαρούς στο Άμστερνταμ.

Η βαθμολογία του 5ου ομίλου

Μπάγερν 13 (12-2)
Άγιαξ 11 (8-2)
Μπενφίκα 4 (4-11)
ΑΕΚ 0 (2-12)

Η επόμενη αγωνιστική (6η)

Μπενφίκα-ΑΕΚ
Άγιαξ-Μπάγερν

Πώς έπαιξε

Με τις αναπόφευκτες αλλαγές έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις ήταν η ενδεκάδα που επέλεξε ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Αρχίζοντας να ζει χωρίς τους Σιμόες, Λαμπρόπουλο και Μπακασέτα, η ΑΕΚ παρατάχθηκε (όπως και στο Μόναχο) με 3-5-2. Με τον Μπακάκη λοιπόν να εμφανίζεται ξανά σε ρόλο αριστερού στόπερ και τον Μάνταλο να οπισθοχωρεί στο κέντρο, η διάταξη της «Ένωσης» διαμορφώθηκε ως εξής στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ:



Το ματς

Με πρόθεση ν’ αποφύγει αρχικά τον αιφνιδιασμό και να προσπαθήσει σταδιακά να «χτίσει» την καταρρακωμένη της ψυχολογία, μπήκε στο παιχνίδι η ΑΕΚ. Δίνοντας προτεραιότητα στο να μην απειληθεί, η «Ένωση» δεν δίστασε να δώσει γήπεδο στον Άγιαξ. Το κακό είναι όμως ότι δεν φαινόταν να έχει σχέδιο για κάτι παραπάνω απ’ αυτό. Διότι ένιωθε μεν πιο ασφαλής με την τριάδα στο κέντρο, αλλά την μπάλα δεν μπορούσε -όχι να την κυκλοφορήσει, αλλά ούτε καν- να την κρατήσει. Τουλάχιστον οι παίκτες του Ουζουνίδη έδειχναν πιο μαχητικοί σε σχέση με προηγούμενα ματς κι αυτό ήταν που τους επέτρεπε να αντέχουν.

Όχι βέβαια ότι και ο Άγιαξ ασκούσε κάποια τρομερή πίεση. Γύριζε όμως υπομονετικά την μπάλα. Έψαχνε ρήγματα από τα άκρα -και κυρίως από αριστερά. Και μέσα σε ένα δίλεπτο είχε ισάριθμες καλές φάσεις: Πρώτα με τον Νέρες να μην πιάνει καλά την κεφαλιά μόνος του με τον Μπάρκα και έπειτα με φάουλ του Σένε λίγο πάνω από την εστία. Το θετικό είναι ότι κάπου εκεί οι «κιτρινόμαυροι» αντέδρασαν. Έφεραν πιο κοντά τις γραμμές (σε σχέση με τις χαοτικές αποστάσεις ως το 30’). Και είχαν τη δική τους ευκαιρία για γκολ, όταν ο Πόνσε δεν κοντρόλαρε καλά ωραία μπαλιά του Γκάλο και απέτυχε να νικήσει τον Ονάνα.



Κλείνοντας λοιπόν το ημίχρονο με θετικό τρόπο, η ΑΕΚ έδωσε την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη. Και όντως, με την ώθηση και του κόσμου, αυτό επεδίωξε να κάνει μετά την επιστροφή από την ανάπαυλα. Ενώ όμως ο συγκινητικός Τσιγκρίνσκι «σκούπιζε» κάθε ανησυχία στην άμυνα (ακόμα και αφότου άνοιξε το κεφάλια του σε εναέρια μονομαχία) και γενικώς οι «κιτρινόμαυροι» έδειχναν αναθαρρημένοι, σε μια στιγμή ήρθε η απόλυτη καταστροφή: Χέρι του Λιβάγια σε εκτέλεση φάουλ, δεύτερη κίτρινη στον Κροάτη και εύστοχη εκτέλεση του πέναλτι από τον Τάντιτς.

Δυστυχώς όμως για την ΑΕΚ, η ψυχρολουσία αυτή δεν ήταν το χειρότερο που μπορούσε να της συμβεί. Διότι πριν καλά-καλά συνέλθει από το σοκ του γκολ και της αποβολής, έχασε και τις ελάχιστες ελπίδες που της είχαν απομείνει για να πάρει κάτι από το ματς: Εξαιτίας ενός τεράστιου κενού στην άμυνά της (απόρροια και του αριθμητικού μειονεκτήματος) που επέτρεψε στους Νέρες-Χούντελααρ και Τάντιτς να γυρίσουν την μπάλα σαν σε προπόνηση, πριν ο τελευταίος σκοράρει με ευκολία το δεύτερό του γκολ.

Αφότου χάθηκαν λοιπόν όλα -και παρόλο που το παιχνίδι φώναζε γι’ αυτό νωρίτερα- ο Ουζουνίδης θυμήθηκε να κάνει και αλλαγές. Ήταν όμως πολύ αργά για να κάνουν οι Μπογέ και Κλωναρίδης οτιδήποτε που θα άλλαζε τη μοίρα της ΑΕΚ. Έστω κι αν ο Αργεντινός το προσπάθησε, με ένα εκπληκτικό σόλο και σουτ, το οποίο έβγαλε εντυπωσιακά ο Ονάνα, στερώντας από την «Ένωση» τουλάχιστον την παρηγοριά ενός γκολ.



Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Άλεφ, Γκάλο (73’ Μπογέ), Μάνταλος (78’ Κλωναρίδης), Λιβάγια, Πόνσε (82’ Γιακουμάκης)

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Γιαννιώτας, Τσόσιτς, Μοράν

ΑΓΙΑΞ (Έρικ Τεν Χαγκ): Ονάνα, Ντε Λιχτ, Βέμπερ, Φαν Ντε Μπέεκ (86’ Λάμπιαντ), Νέρες, Τάντιτς, Μαζραουΐ (82’ Κρίστενσεν), Μπλιντ, Σένε, Ντε Γιονγκ, Ντόλμπεργκ (62’ Χούντελααρ)

Στον πάγκο έμειναν οι: Λάμπρου, Ντε Βιτ, Τσερνί, Μπάκερ

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)
ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

Τα γκολ του αγώνα

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.