Η νέα γκέλα απέναντι στον Πανιώνιο, σίγουρα έφερε για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η καινούρια εποχή της ΑΕΚ, πολλή γκρίνια. Τα προβλήματα πολλά, με την Ένωση να μην δείχνει πως έχει λύσεις. Ακόμα και σε σύγκριση με το περσινό ξεκίνημα του ο Δικέφαλος δείχνει πως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στους δείκτες της στο σκοράρισμα και στη συγκομιδή πόντων, αλλά και στην επιμέρους απόδοση ποδοσφαιριστών της, που την προηγούμενη σεζόν αποτέλεσαν τους βασικούς συντελεστές, σε μια αρκετή επιτυχημένη σεζόν, αν αναλογιστεί κανείς πως η προηγούμενη σεζόν ήταν και η πρώτη μετά την επιστροφή της.

Γράφει ο Κώστας Μιαούλης

Η συγκομιδή πόντων είναι κατά δύο βαθμούς μικρότερη από την περσινή, ύστερα από τις έξι πρώτες αγωνιστικές. Και πέρσι η ΑΕΚ στον ίδιο αριθμό αγωνιστικών είχε δώσει τρία ματς εντός και ισάριθμα εκτός, εκ των οποίων το ένα ντέρμπι (Τούμπα). Έχει δύο πόντους λιγότερους από πέρσι (11 έναντι 13), αλλά οι απώλειες της εντός έδρας είναι αυτές που μοιάζουν περισσότερο οδυνηρές. Απέναντι σε δύο αντιπάλους που πέρσι είχε πάρει νίκες, φέτος η ΑΕΚ έχει φέρει δύο ισόπαλα αποτελέσματα ήδη. Στα γκολ που έχει σημειώσει υπολείπεται 2 τερμάτων στο περσινό αντίστοιχο διάστημα (8 φέτος έναντι 10 πέρσι), ενώ ήδη δεν έχει κατορθώσει να σκοράρει σε τρία από τα έξι ματς. Θυμίζουμε πως συνολικά στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να σκοράρει σε εννέα παιχνίδια, αλλά φέτος σε έξι παιχνίδια μετράει ήδη τρία κι αυτό ίσως αποτελεί το πλέον ανησυχητικό στοιχείο.

Στα γκολ ανά προσπάθεια η Ένωση βρίσκεται ακριβώς στον αριθμό αποτελεσματικότητας με τον οποίο τελείωσε πέρσι το πρωτάθλημα στην κανονική περίοδο 1/8, ενώ σε 1 προσπάθεια ανά 12 δέχεται γκολ, ακριβώς στην ίδια επίδοση με την οποία τελείωσε τη χρονιά. Εκείνο που χτυπάει ακόμα πιο άσχημα είναι οι επιμέρους επιδόσεις των ποδοσφαιριστών της, που απουσιάζουν από τις πρώτες θέσεις σε κομβικές κατηγορίες.

Ο Γιάκομπ Γιόχανσον, ο οποίος είχε τελειώσει πέρσι στην 5η θέση των κλεψιμάτων σε όλη την Σούπερ Λίγκα και μάλιστα οδήγησε την κούρσα σε μεγάλο μέρος της, σε αυτό τον πίνακα, την τρέχουσα σεζόν δεν βρίσκεται καν στην πρώτη 25αδα. Το ίδιο ισχύει για τον Γκάλο που είχε έρθει πέρσι 6ος στις εύστοχες σέντρες, ενώ φέτος απουσιάζει από αυτόν τον τομέα. Στις ασίστ για γκολ, τομέας που αποδεικνύει αν υπάρχει σωστή τροφοδοσία για τους επιθετικούς, έστω και στην περσινή προβληματική χρονιά, είχε τέσσερις παίκτες μέσα στην πρώτη 25άδα με τις ασίστ, με τον Γκάλο κορυφαίο με 5, ενώ Αραβίδης, Βάργκας και Μπαρμπόσα είχαν από 4. Φέτος μετά τις δύο ασίστ του Πατίτο στην πρώτη αγωνιστική, ακόμα δεν έχει εμφανιστεί άλλος ποδοσφαιριστής στον σχετικό πίνακα.

Ο μόνος παίκτης της ΑΕΚ που βρίσκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα σε κάποια δημιουργική ή επιθετική κατηγορία, είναι ο Μάνταλος που αυτή τη στιγμή έχει 15 κερδισμένα φάουλ, όντας στην 10η θέση. Σε αυτή την κατηγορία ο Μπαρμπόσα ήταν 4ος πέρσι με 73 κερδισμένα φάουλ, ενώ μέσα στην πρώτη 20άδα βρίσκονταν και οι Σιμόες και Μάνταλος, στο φινάλε της περιόδου. Μόνος διασωθέντας μέχρι στιγμής από την άμυνα ο Τσιγκρίνσκι που έχει 73 απομακρύνσεις μέσα από την περιοχή και είναι 3ος μέχρι τώρα στην Σούπερ Λίγκα.

Ίσως τα πράγματα να ήταν πιο ευοίωνα, με την λογική πως κάποια στιγμή οι ευκαιρίες θα γίνουν και γκολ, αν δημιουργείς, στην περίπτωση που υπήρχε κάποια ένδειξη σε αυτή την κατηγορία, με την ύπαρξη παικτών της ΑΕΚ. Πλην του Μάνταλου όμως που βρίσκεται με 2 χαμένες ευκαιρίες σε αυτή την κατηγορία, δεν υπάρχει κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής στον σχετικό πίνακα.

Πέρα από τα δεδομένα προβλήματα με τον προπονητή, αλλά και την έλλειψη λύσεων σε συγκεκριμένες θέσεις και οι ποδοσφαιριστές, δεν τα έχουν καταφέρει καθόλου καλά, με ελάχιστες εξαιρέσεις (Μάνταλος και Τσιγκρίνσκι). Όσο και αν διορθώσει ο νέος προπονητής τα κακώς κείμενα, αν δεν έρθει σημαντική βελτίωση από τα ατού της ΑΕΚ σε συγκεκριμένους τομείς, ειδικά στον παραγωγικό τομέα, η ομάδα θα κινδυνεύσει να μείνει νωρίς εκτός της κούρσας για τον τίτλο.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.