Τα 36 του χρόνια κλείνει σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους μέσους που έχουν περάσει από τα αγγλικά γήπεδα και τη Λίβερπουλ. Ο λόγος για τον Στίβεν Τζέραρντ, τον πρώην αρχηγό των «Reds» και παίκτη της Εθνικής Αγγλίας!



Ο «Stevie G» πέρασε σχεδόν όλη την ποδοσφαιρική του καριέρα με τα χρώματα της αγαπημένης του Λίβερπουλ. Έκανε το ντεμπούτο του στα 18 του χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου του 1998 κόντρα στη Μπλάκμπερν. Η συνέχεια της παρθενικής του σεζόν, τον βρήκε να αγωνίζεται σε άλλα 12 ματς και αντικαθιστώντας το κενό του τραυματία Τζέιμι Ρέντναπ.



Μία από τις καλύτερές του σεζόν ήταν το 2000-01, όταν κατέκτησε με τη Λίβερπουλ το Κύπελλο UEFA, το Super Cup, το Κύπελλο Αγγλίας και το FA Cup. Σπουδαιότερη στιγμή της καριέρας του, φυσικά, τον Μάιο του 2005 όταν πρωταγωνίστησε στην μεγαλύτερη ανατροπή που έχει γίνει στο Champions League, με τη Λίβερπουλ να ανατρέπει το εις βάρος της 3-0 του πρώτου ημιχρόνου από τη Μίλαν και να επικρατεί εν τέλει στα πέναλτι.



Παρότι κατέκτησε αρκετούς προσωπικούς τίτλους, αλλά και ορισμένους ομαδικούς, δεν κατάφερε ποτέ να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο της Premier League. Κάτι για το οποίο ευθύνεται, ουσιαστικά, και αυτός, αφού το 2014 «άγγιξε» την κούπα αλλά τού… γλίστρησε μέσα από τα χέρια!

Συγκεκριμένα, στις 27 Απριλίου, η Λίβερπουλ υποδέχτηκε την Τσέλσι και ο αρχηγός σε μια ανύποπτη φάση στο χώρο του κέντρου στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων γλίστρησε, με αποτέλεσμα να δώσει την… ασίστ στον Ντεμπά Μπα και να βάλει μπροστά στο σκορ τους Λονδρέζους. Η ήττα από την Τσέλσι στοίχισε στη Λίβερπουλ, που έχασε τελικά τον τίτλο από τη Σίτι, με τον Τζέραρντ να γράφει στην αυτοβιογραφία του πως αυτή η στιγμή ήταν ότι χειρότερο στην καριέρα του και δεν θα το ξεχάσει ποτέ.



Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις αρχές του Γενάρη, ανακοίνωσε πως θα αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ, με τους ιδιοκτήτες του συλλόγου να μην του κάνουν μια… ικανοποιητική πρόταση για να παραμείνει. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το τελευταίο του παιχνίδι με τα «κόκκινα». Η αλήθεια είναι πως δεν έφυγε, όπως του άξιζε. Η Λίβερπουλ ηττήθηκε εντός έδρας από την Κρίσταλ Πάλας με 3-1, ωστόσο αυτό δεν μπορούσε να χαλάσει το... αποχαιρετιστήριο πάρτι για τον μεγάλο αρχηγό!



Πλέον, αγωνίζεται στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ (MLS) και στους Λος Άντζελες Γκάλαξι, ωστόσο οι φήμες για επιστροφή του στους «Reds» από διαφορετικό πόστο, ολοένα και φουντώνουν.



Με τη φανέλα της Λίβερπουλ μέτρησε 689 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε 180 γκολ, ενώ με τους Λος Άντζελες Γκάλαξι έχει παίξει σε 26 ματς και μετράει 4 τέρματα. Τέλος, με την Εθνική ομάδα της Αγγλίας, αγωνίστηκε σε 114 ματς, σκοράροντας 21 φορές!

Τα χρόνια πολλά της Λίβερπουλ



Τα χρόνια πολλά της Premier League στον Τζέραρντ


Οι καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Stevie G


Γιώργος Τσανάκας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube