Όνειρο ζει με τον ξυπνάτε!

Ο Παναμάς κατάφερε επιτέλους να σπάσει το… ρόδι και να εξασφαλίσει για πρώτη φορά τη συμμετοχή του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας, Χουάν Κάρλος Βαρέλα να κηρύξει την 11η Οκτωβρίου (ημέρας πρόκρισης) ως εθνική αργία. Θεωρητικά, η χαρά της συμμετοχής και μόνο αρκεί, ωστόσο ο Παναμάς θα αγωνιστεί στα γήπεδα της Ρωσίας μην έχοντας τίποτα απολύτως να χάσει.

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Κατάφερε να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και μαζί με το Μεξικό και την Κόστα Ρίκα να προκριθεί με 13 βαθμούς ως τρίτος στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη ζώνης της Βορείου Αμερικής, αναγκάζοντας ΗΠΑ και Ονδούρα να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση από τον… καναπέ. Σφράγισε το εισιτήριο κυριολεκτικά στο παρά… ένα, καθώς την τελευταία αγωνιστική χρειαζόταν μόνο νίκη και κατάφερε να επικρατήσει της Κόστα Ρίκα με 2-1, με τον Ρομάν Τόρες να πετυχαίνει το χρυσό γκολ στο 88’. Ένα παιχνίδι ωστόσο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, μια και το γκολ της ισοφάρισης (1-1) μπορεί να χαρακτηριστεί και ως… φάντασμα με την μπάλα να μην περνά ποτέ την γραμμή.

Το «αστέρι»



Τον Παναμά ως χώρα δεν τον λες και… ποδοσφαιρομάνα. Αν κάποιος ωστόσο ξεχωρίζει στην τελική 23αδα, αυτός είναι ο Γκάμπριελ Τόρες. Πρώτος σκόρερ στην προκριματική φάση, μια και 3 τέρματα που σημείωσε αποτελούν τον 1/3 της συνολικής επιθετικής συγκομιδής της ομάδας. Είναι 29 ετών και μετρά 71 συμμετοχές και 15 τέρματα με το εθνόσημο. Αγωνίζεται στην Ουατσιπάτο της Χιλής, έχοντας ξεκινήσει εκπληκτικά τη φετινή χρονιά, καθώς μετά από 15 παιχνίδια έχει βρει δίχτυα συνολικά 9 φορές. Ουσιαστικά θα έχει τον άχαρο ρόλο του να ηγηθεί των επιθετικών προσπαθειών του Παναμά και να βάλει δύσκολα στις άμυνες του Βελγίου, της Αγγλίας και της Τυνησίας.

Αξίζει να τον δεις



Πρόκειται για μία ομάδα που κατά βάση θα αμύνεται, οπότε η επιλογή μας εδώ αφορά ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην οπισθοφυλακή. Ρομάν Τόρες. Αποτελεί τον ηγέτη της άμυνας, πρώτο αρχηγό αλλά και εκ των εμπειρότερων ποδοσφαιριστών στην αποστολή, μια και στα 32 χρόνια έχει καταγράψει συνολικά 106 (!) συμμετοχές με το εθνόσημο. Παράλληλα έχει σημειώσει και 10 τέρματα, με σημαντικότερο εξ αυτών φυσικά το 2-1 επί της Κόστα Ρίκα με το οποίο ο Παναμάς προκρίθηκε στο Μουντιάλ και μετέτρεψε τον ίδιο σε εθνικό ήρωα. Αγωνίζεται στο MLS και στην Σιάτλ Σάουντερς.

Πιθανή ενδεκάδα



Η αποστολή



Τερματοφύλακες:
Χάιμε Πενέδο (Ντινάμο Βουκουρεστίου), Χοσέ Καλδερόν (Τσορίγιο), Άλεξ Ροντρίγκες (Σαν Φρανσίσκο)

Αμυντικοί:
Μάικλ Αμίρ Μουρίγιο (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Χάρολντ Κάμινγκς (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Φιντέλ Εσκομπάρ (Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς), Ρομάν Τόρες (Σιάτλ Σάουντερς), Αντόλφο Ματσάδο (Χιούστον Ντάιναμο), Έρικ Ντέιβις (Ντουνάσκα Στρέντα), Λουίς Όβαγε (Ολίμπια), Φελίπε Μπαλόι (Μουνισιπάλ)

Μέσοι:
Γκαμπριέλ Γκόμες (Ατλέτικο Μπουκαραμάνγκα), Έντγκαρ Μπάρσενας (Ταπατσούλα), Αρμάντο Κούπερ (Ουνιβερσιδάδ ντε Τσίλε), Ρικάρντο Αβίλα (Γάνδη), Βαλεντίν Πιμεντέλ (Πλάσα Αμαδόρ), Ανιμπάλ Γκοδόι (Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς), Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες (Γάνδη ΙΙ)

Επιθετικοί:
Μπλας Πέρες (Μουνισιπάλ), Γκαμπριέλ Τόρες (Ουατσιπάτο), Ισμαέλ Ντίας (Ντεπορτίβο Φαμπρίλ), Λουίς Τεχάδα (Σπορτ Μπόις), Αμπντιέλ Αρόγιο (Αλαχουελένσε)

Στην άκρη του πάγκου



Πρόκειται για ένα πολύπειρο από πάγκους εθνικών ομάδων τεχνικό. Ο Κολομβιανός Ερνάν Γκόμεζ από το 2014 έχει το τιμόνι του Παναμά στα χέρια του και σε 69 ματς έχει ως απολογισμό 25 νίκες, 19 ισοπαλίες και 25 ήττες. Κατά το παρελθόν έχει εργαστεί ως ομοσπονδιακός τεχνικός των Κολομβία, Ισημερινού και Γουατεμάλας ενώ σε διασυλλογικό επίπεδο έχει αναλάβει τις τύχες της Ατλέτικο Νασιονάλ, της Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε και της Ιντεπεντιέντε Μεντεγιέν. Πλέον στα 62 χρόνια αναλαμβάνει την τεράστια ευθύνη του να οδηγήσει τον Παναμά στο πρώτο παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας του.

Πότε παίζει

- 18 Ιουνίου: Βέλγιο-Παναμάς (18:00)
- 24 Ιουνίου:Αγγλία-Παναμάς (15:00)
- 28 Ιουνίου: Παναμάς-Τυνησία (21:00)

Πού στοχεύει

Και μόνο που θα… πατήσει τα γήπεδα της Ρωσίας θα είναι σαν να έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Σε έναν όμιλο με Βέλγιο, Αγγλία και Τυνησία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και μοναδικός της στόχος ως… πρωτάρα θα αποτελέσει η επίτευξη ενός τέρματος ή το να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο βαθμό. Από τις πιο αδύναμες ομάδες στην διοργάνωση.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube