Νέα πυρά κατά του ΝΑΤΟ εξαπέλυσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στους Βρετανούς βουλευτές.

Όπως είπε, αισθάνεται ότι η στρατιωτική συμμαχία «δε λειτουργεί σωστά», σχολιάζοντας την αποτυχία της να συμφωνήσει να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC τη νύχτα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ.

Πριν ξεκινήσει την ομιλία του στη Βουλή των κοινοτήτων, οι Βρετανοί βουλευτές χειροκρότησαν τον Ζελένσκι, ο οποίος παρομοίασε τον πόλεμο με τη Ρωσία με τις προσπάθειες της Βρετανίας εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δε θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι Ναζί ήθελαν να την πάρουν», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε να πολεμήσετε για τη Βρετανία».

«Την πρώτη μέρα στις 4 το πρωί δεχτήκαμε επίθεση από πυραύλους κρουζ, όλοι ξύπνησαν, άνθρωποι, παιδιά, ολόκληρη η Ουκρανία και από τότε δεν κοιμόμαστε», είπε. «Όλοι έχουμε αγωνιστεί για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι η Ουκρανία αντιμετώπισε τότε αεροπορικές επιδρομές, αλλά όταν η Ρωσία απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα, οι Ουκρανοί «συνέχισαν να πολεμούν».

Στη συνέχεια εξήγησε πώς εξελίσσεται ο πόλεμος μέρα με τη μέρα, λέγοντας ότι σημειώνονται συνεχείς βομβαρδισμοί σε ολόκληρη τη χώρα. «Αυτό δεν μας έσπασε», τόνισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι οι κυρώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν είναι αρκετές επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να ερευνήσει τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου τους έδωσε ελπίδα ότι θα υπάρξουν συνέπειες υπογραμμίζοντας όμως ότι δεν είναι αρκετό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 15 παιδιά έχουν πεθάνει στον πόλεμο και αυτές είναι «ζωές παιδιών που θα μπορούσαν να έχουν ζήσει».

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μίλησε με βουλευτές στην αίθουσα των Κοινοτήτων.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Μυτιλήνη: Νεκρός στη θάλασσα βρέθηκε ο παπα-Στρατής που ανέδειξε το προσκύνημα του Μανταμάδου

Θεσσαλονίκη: Δύο τραυματίες μετά από συμπλοκή στη Νικόπολη

Δολοφονία 15χρονου στην Καλλιθέα: Προφυλακίστηκαν ο δράστης και άλλοι δύο κατηγορούμενοι

Πιθανό νέο πολιτικό σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Επένδυση Τραμπ στην Axon λίγο πριν το συμβόλαιο-μαμούθ για Taser της ICE

Ελληνική επιστημονική αποστολή στη Βενεζουέλα για την υποστήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών

«Παγώνουν» οι αυξήσεις το καλοκαίρι, στόχος μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Τι αποφασίστηκε για την ακρίβεια

Πυροβολισμοί στη Γερμανία: 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 2 συλλήψεις - Δείτε βίντεο

Νέο τρομακτικό βίντεο από τον σεισμό στη Βενεζουέλα

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον θάνατο του 3χρονου Άγγελου: Προτείνει την ενοχή των δύο κατηγορουμένων

Αποζημίωση 360.000 ευρώ στην οικογένεια 15χρονου θύματος θανατηφόρου περιστατικού με καραμπίνα στη Θεσσαλονίκη