Παγκοσμίως όλα τα κλαμπ του πλανήτη έχουν σε μία ιδιαίτερα τιμητική θέση τη φανέλα με το «10», πάντοτε (σχεδόν) τη φοράει ένας ποδοσφαιριστής που μπορεί να την τιμήσει και να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες που δημιουργεί στο κόσμο. Πρέπει να διαθέτει την ποιότητα και τον χαρακτήρα για να ηγηθεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να βγει μπροστά στις δύσκολες στιγμές. Ενώ μάλιστα υπάρχουν ομάδες που όταν δεν έχουν έναν τέτοιον παίκτη στο ρόστερ τους κρατάνε αυτόν τον αριθμό στη ντουλάπα μέχρι κάποιος να τον κερδίσει με την αξία του.
Για τον Ολυμπιακό όμως η ιστορία είναι λίγο διαφορετική. Βεβαίως και η φανέλα με το «10» είναι τεράστιας σημασίας, όμως στις καρδιές των φιλάθλων ένας άλλος αριθμός τους έχει κλέψει την καρδιά και δεν είναι άλλος από το νούμερο «7». Η θύρα των οργανωμένων του συλλόγου έχει γράψει τη δική της ιστορία και αυτό το βάρος έχει περάσει και στο αθλητικό τμήμα και πλέον είναι έως και απαγορευτικό να τη φοράει όποιος και όποιος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ποιοι αθλητές την έχουν τιμήσει και ματώσει στο παρελθόν.
Με αφορμή τον έναν αιώνα ζωής που κλείνει στις 10 Μαρτίου ο Ολυμπιακός, έχουμε την κατάλληλη ευκαιρία για να κάνουμε ένα... μακροβούτι στο παρελθόν και να θυμηθούμε τις 7 εμβληματικότερες μορφές στην ιστορία του συλλόγου που αγωνίστηκαν με το «7» στην πλάτη, αφήνοντας το δικό τους λιθαράκι σε έναν «ερυθρόλευκο» τοίχο γεμάτο επιτυχίες και θριάμβους.
Νίκος Γιούτσος: «Έμπαινε Γιούτσο»!
Οι θρύλοι δεν πεθαίνουν ποτέ, αντιθέτως ζουν για πάντα μέσα στις μνήμες μας. Αυτό ακριβώς ισχύει και για τον Νίκο Γιούτσο ο οποίος αποτελεί μία από τις πρώτες προσωπικότητες στην ιστορία του Ολυμπιακού που έκανε το «ερυθρόλευκο» κοινό να τον ερωτευτεί. Ο Γιούτσος φόρεσε τη φανέλα με τον «δαφνοστεφανωμένο έφηβο» για μία δεκαετία (1964-1974) και άλλαξε επίπεδο τόσο του Ολυμπιακού, όσο και ολόκληρου το ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Γιούτσος αποτελεί έναν ογκόλιθο στην ιστορία των Πειραιωτών με 211 τέρματα σε 499 εμφανίσεις.
Κορυφαίες του στιγμές ήταν το γκολ απέναντι στον Πανσερραϊκό το 1966 όπου χάρισε σε μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό εκείνη τη χρονιά, βάζοντας τέλος στη ξηρασία έξι χρόνων, ενώ οι μυθικές του εμφανίσεις απέναντι στην Κάλιαρι τον Σεμπτέβριο του 1972 άφησαν εποχή. Η καθολική αναγνώριση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού ήταν το μεγαλύτερο του παράσημο, καθώς όταν είχε τη μπάλα στα πόδια του, ολόκληρο το γήπεδο φώναζε με μία φωνή «Έμπαινε Γιούτσο», με τον ίδιο να μην απογοητεύει ποτέ. Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 ο Νίκος Γιούτσος σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία στη θλίψη. Μπορεί να έφυγε, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να ξεχαστεί.
Αριστείδης Παπάζογλου: Ένας μαχητής της ζωής που έφυγε πολύ νωρίς...
Ο Αριστείδης Παπάζογλου σημάδεψε μία ολόκληρη εποχή με τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, την προσωπικότητα του και κυρίως την αστείρευτη θέληση για ζωή που ήταν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν. Ο Παπάζογλου έπασχε από καρκίνο από τα 14 του, ενώ πάθαινε κρίσεις που πολλές φορές τον εμπόδιζαν μέχρι και να σταθεί στα πόδια του. Ποτέ όμως δεν τα παράτησε, πάλευε συνεχώς για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και τα κατάφερε, καθώς έγινε ο βασικός επιθετικός του Ολυμπιακού, κάνοντας ντεμπούτο μόλις στα 18 του.
Όμως παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του, αυτή η καταραμένη αρρώστια δεν του επέτρεψε να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπά και στις 13ης Αυγούστου του 1969 νικήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία 29 ετών. Η είδηση σόκαρε ολόκληρη τη χώρα, όλοι όμως με κάθε ευκαιρία τόνιζαν τι άνθρωπος και τι μεγάλη καρδιά είχε ο «Ερρίκος» όπως και τον φώναζαν.
Μιχάλης Κρητικόπουλος: Ο άνθρωπος που αψηφούσε τη βαρύτητα
Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος είναι ένα εκ των κορυφαίων επιθετικών που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, την οποία και τίμησε για επτά ολόκληρες σεζόν (1973-1980). Το χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίζει από τους φορ της εποχής ήταν η τρομερή αλτικότητα που διέθετε και πολύ θεωρούσαν ότι με τον δικό του τρόπο είχε καταφέρει να καταργήσει τους νόμους της βαρύτητας, πετυχαίνοντας συνολικά 44 γκολ μόνο με το κεφάλι. Ενώ αποτελούσε κίνδυνο-θάνατο σε κάθε «ερυθρόλευκη» αντεπίθεση όπου και ξεχυνόταν στους κενούς χώρους πληγώνοντας τις άμυνες που δεν προλάβαιναν να προστατευτούν.
Σε μία τραγική σύμπτωση ο Μιχάλης Κρητικόπουλος έφυγε από τη ζωή κάνοντας αυτό ακριβώς που αγαπούσε, να παίζει ποδόσφαιρο φορώντας τα χρώματα του Ολυμπιακού. Το 2002 σε ηλικία 56 ετών ο Μιχάλης Κρητικόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο γήπεδο της Άνδρου σε μία φιλική αναμέτρηση παλαιμάχων μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στέλιος Γιαννακόπουλος: Άλλαξε την ιστορία μίας ολόκληρης θέσης και έγινε ο άνθρωπος-γκολ για τον Ολυμπιακό
Λίγα πράγματα χρειάζεται κανείς να πει για τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και το στίγμα που άφησε στην πλούσια ιστορία του Ολυμπιακού. Ένας τακτικά άριστος ποδοσφαιριστής που συνήθως οι προπονητές τον τοποθετούσαν στο δεξί φτερό της επίθεσης με την προϋπόθεση όμως να συγκλίνει και να βρίσκεται πάντοτε σε θέσεις βολής και αυτός σπάνια έως ποτέ δεν απογοήτευε. Από τη σκληρή κριτική δεν κατάφερε να ξεφύγει ποτέ κανείς, έτσι ούτε και ο Γιαννακόπουλος δεν απέφυγε τα κακεντρεχή σχόλια εναντίον του, αλλά εκείνος τις απαντήσει του τις έδινε μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.
Στα συνολικά 87 τέρματα που πέτυχε αγωνιζόμενος στον Ολυμπιακό ένα εξ αυτών ξεχωρίζει για την τεράστια σημασία που είχε, αλλά και για την ποδοσφαιρική ποιότητα-ευφυία από την οποία ξεχείλιζε. Το 1997 ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και στο κατάμεστο ΟΑΚΑ υποδέχθηκε την Πόρτο. Εκεί ο Στέλιος Γιαννακόπουλος σκόραρε ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς πολλά, μα πάρα πολλά μέτρα μακριά από τη μεγάλη περιοχή, με ένα βολέ που έμεινε στην ιστορία για τη σπουδαία νίκη με 1-0 επί των «δράκων», αλλά και για τον απόλυτο πανζουρλισμό που δημιούργησε στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου. Επιπλέον απαγορεύεται να ξεχνάμε (όχι ότι είναι και εύκολο) πως είναι και πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Ελλάδος το 2004.
Λουτσιάνο Γκαλέτι: Όταν ολόκληρος ο Πειραιάς χόρευε αργεντίνικο τανγκό
Η σπουδαία καριέρα του Λουτσιάνο Γκαλέτι μιλάει από μόνη της. ο Αργεντίνος έμεινε στον Πειραιά για μόλις τρεις σεζόν, αλλά από πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας ενώ ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων ξένων που αγωνίστηκε ποτέ, όχι απλώς με τα «ερυθρόλευκα», αλλά γενικότερα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ο Γκαλέτι όσο μεγάλη αγάπη και αν πήρε κατάφερε με τον τρόπο του να την ανταπωδώσει πίσω στους φιλάθλους που δεν σταμάτησαν ποτέ να τραγουδούν ρυθμικά το όνομα του, καθώς ο ίδιος για να συνεχίσει να παίζει στο «Γ. Καραϊσκάκης» απαρνήθηκε μέχρι και τη... Γιουβέντους.
Το 2009 η «γηραιά κυρία» τους ιταλικού ποδοσφαίρου ήθελε να τον κάνει δικό της, όμως ο ίδιος έριξε «άκυρο» γιατί όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, «Στον Ολυμπιακό τα είχα όλα, γιατί να πάω κάπου αλλού;». Βέβαια η κακοτυχία του χτύπησε την πόρτα και ένα σοβαρό πρόβλημα στο νεφρό έβαλε πρόωρο τέλος στη καριέρα του στο Λιμάνι.
Κώστας Μήτρογλου: Ο πρώτος «πιστολέρο» στην ιστορία του Ολυμπιακού
Μπορεί ο πανηγυρισμός με τα πιστόλια του Γιουσέφ Ελ Αραμπί να έχουν μείνει χαραγμένα στις μνήμες όλων, όμως πριν από τον Μαροκινό υπήρχε ένας Έλληνας που έκανε τα πιτσιρίκα σε όλη τη χώρα να κάνουν αυτή τη χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια τους, όταν έβαζαν γκολ στις αλάνες. Ο Κώστας Μήτρογλου πυροβολούσε εν ψυχρό τους αντίπαλους κίπερ και τραίλεναι την κερκίδα, κάτι που γίνονταν πάρα πολύ συχνά και συγκεκριμένα 82 φορές.
Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του, εκτός από τα αμέτρητα πρωταθλήματα που σήκωσε, ήταν στο Βέλγιο απέναντι στην Άντερλεχτ για το Champions League όπου και με χατ τρικ χάρισε μία μυθική νίκη στον Ολυμπιακό, κυριολεκτικά μόνος του.
Κώστας Φορτούνης: Ο μοναδικός αρχηγός στην Ελλάδα με Ευρωπαϊκό τρόπαιο
Η σχέση του Κώστα Φορτούνη με τον Ολυμπιακό είναι βγαλμένη από την αληθινή ζωή. Ξεκίνησε με άφθονη αγάπη, πέρασε μεγάλες δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα, αλλά το φινάλε της ήταν ονειρικό. Από τα πρώτα του βήματα ο Φορτούνης έδειχνε ότι ήταν ξεχωριστός, ότι το ταλέντο του διέφερε από τους υπόλοιπους και γρήγορα το κατάλαβαν όλοι στον Πειραιά δημιουργώντας μία ομάδα για να τον πλαισιώνει. Όμως η πρώτη ατυχία έσκασε το 2019 όταν και έπαθε ρήξη χιαστού στο δεξί του γόνατο. Όμως δεν τα παράτησε ποτέ, πάλεψε μόχθησε και επέστρεψε πιο δυνατός. Το 2021 ήρθε η δεύτερη «σφαλιάρα» της ζωής και ξανά έπαθε χιαστούς αυτή τη φορά στο αριστερό.
Μετά ήρθε και η ολική ρήξη με τον Πέδρο Μαρτίνς και για πολλούς φάνηκε ότι ο Φορτούνης είχε τελειώσει, αλλά εκείνος αποφασίσει να κλείσει στόματα. Επέστρεψε ξανά και με την κορυφαία σεζόν της καριέρας του με 11 γκολ και 19 ασίστ έφτασε στον μύθο του Conference League. Πλέον θα έχει για πάντα τον τίτλο ως του πρώτου (και ελπίζουμε όχι τελευταίου) αρχηγού στην Ελλάδα με ευρωπαϊκή κούπα.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.