Φάουτζα Σινγκ: Ο δρομέας που γεννήθηκε με αδύναμα πόδια αλλά έφτασε να τρέχει στα 100 του χρόνια

Φάουτζα Σινγκ: Ο δρομέας που γεννήθηκε με αδύναμα πόδια

Το sport-fm.gr... ψαχουλεύει την ενδιαφέρουσα ιστορία του 110χρονου Ινδού αθλητή που αποδεικνύει πως η ηλικία είναι μόνο ένα νούμερο.

www.sport-fm.gr |

Γεννήθηκε πρωταπριλιά αλλά μόνο ψέμα δεν είναι η ιστορία του. Ο Φάουτζα Σινγκ είδε το πρώτο φως στο χωριό Μπέας Πιντ στην Ινδία, η οποία ήταν ακόμα βρετανικό προτεκτοράτο όταν είχε έρθει στον κόσμο ο Φάουτζα. Βλέπετε, ο Ινδός αθλητής γεννήθηκε το... 1911!

Δεν πρόκειται για κάποιον άνθρωπο του αθλητισμού που διακρίθηκε σε προπολεμικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ή που αποσύρθηκε εδώ και δεκαετίες.

Ο Σινγκ αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά σε μεγάλη ηλικία και συγκεκριμένα όταν ήταν 81 ετών! Κι όχι μόνο αυτό. Ζει και βασιλεύει, στην Αγγλία, όπου μετανάστευσε προκειμένου να μπορεί να προπονείται σε υψηλό επίπεδο...

Η ζωή του 110χρονου σήμερα αθλητή ξεκίνησε με δυσκολίες. Βλέπετε, ως παιδί ταλαιπωρήθηκε από αδυναμία στα πόδια, με τα πρώτα του βήματα να έρχονται στα πέντε του. Για καιρό δεν μπορούσε να περπατήσει μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά της ηλικίας του να τον πειράζουν, καθώς δεν είχε ούτε τη δυνατότητα να παίξει κρίκετ μαζί τους. Πού να ήξεραν ότι θα ζήσει περισσότερο από όλους και μάλιστα θα γινόταν δρομέας!



Για τη ζωή του μέχρι να ασχοληθεί με τον αθλητισμό δεν είναι γνωστά και πάρα πολλά. Σχολείο δεν μπορούσε να πάει, καθώς δεν υπήρχαν ΜΜΜ και τα πόδια του δεν τον βαστούσαν, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βοηθά τον πατέρα του στην οικογενειακή φάρμα και να κάνει κατ’ οίκον μαθήματα.

Ήταν νέος όταν τα πόδια του δυνάμωσαν και άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το τρέξιμο, το οποίο και παράτησε στα τέλη της δεκαετίας του ’40 – όταν δηλαδή πλησίαζε τα 40 του χρόνια.

Στα 90’s, ο Σινγκ ήταν ήδη σε προχωρημένη ηλικία, με τη γυναίκα του να φεύγει από τη ζωή, ενώ έχασε επίσης έναν γιο σε ατύχημα, καθώς και μία κόρη. Τα τραγικά αυτά συμβάντα τον ώθησαν να βρει καταφύγιο σε μια δραστηριότητα που είχε παρατήσει για δεκαετίες ολόκληρες. Το τρέξιμο!

Φάουτζα Σινγκ: Ο δρομέας που γεννήθηκε με αδύναμα πόδια

Το 1992 έκανε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα ως ηλικιωμένος αθλητής και το ’95 το πήρε απόφαση να ασχοληθεί επαγγελματικά. Μετακόμισε έτσι στην Αγγλία και βρήκε σπίτι μαζί με έναν εκ των γιων του στο Ίλφορντ.

Στα 89 του ξεκίνησε τις προπονήσεις για μεγάλες αποστάσεις. Ο θρύλος λέει πως στην πρώτη του προπόνηση, εμφανίστηκε με... κοστούμι, με τον προπονητή του να αναλαμβάνει να τον μυήσει στον «σοβαρό» αθλητισμό.

Ο πρώτος του αγώνας ήταν στο Λονδίνο το 2000, με τον Σινγκ να επιθυμεί να τρέξει σε μαραθώνιο, όμως όταν έμαθε πως η απόσταση ήταν 42 χιλιόμετρα (και όχι 26 όπως λανθασμένα πίστευε), ξεκίνησε να προπονείται ακόμη πιο σκληρά.

Το 2004, στα 93 του χρόνια, ολοκλήρωσε τον πρώτο του μαραθώνιο σε έξι ώρες και 54 λεπτά – 58 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που είχε κάνει ο προηγούμενος κάτοχος ρεκόρ για ηλικία άνω των 90.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, έγινε κάτοχος του ρεκόρ σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ και για αποστάσεις 200μ, 400μ, 800μ και 3.000μ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Φάουτζα Σινγκ: Ο δρομέας που γεννήθηκε με αδύναμα πόδια

Το 2011, σε ηλικία ενός αιώνα, έσπασε οκτώ ρεκόρ στον Καναδά, με μερικά να είναι ολοκαίνουργια. Βλέπετε, κανένας άνθρωπος δεν είχε επιχειρήσει στα 100 του μερικές από τις αποστάσεις που είχε τρέξει εκεί (από 100μ μέχρι 5.000μ)!

Οι ιθύνοντες του Βιβλίου Γκίνες αρνήθηκαν να τον βάλουν στις λίστες τους, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμο πιστοποιητικό γέννησης, ωστόσο η βασίλισσα Ελισάβετ του χάρισε ένα διαβατήριο με την ημερομηνία γέννησής του ως δώρο για τα 100 του γενέθλια.

Στα 110 του, ο Φάουτζα απολαμβάνει ακόμα τη ζωή του. Ζυγίζει μόλις 52 κιλά και έχει ύψος 1.72. Ο ίδιος, σχολιάζοντας το πώς καταφέρνει αφενός να αθλείται σε τόσο προχωρημένη ηλικία και αφετέρου να φτάσει να ζει εδώ και έντεκα δεκαετίες, έχει αναφέρει πως η διατροφή του δεν περιλαμβάνει κρέας αλλά κυρίως πίτες, όσπρια, πράσινα λαχανικά, γιαούρτι και γάλα.

Όσο για το τρέξιμο; «Στα πρώτα 20 από τα 26 μίλια του μαραθωνίου, είναι εύκολο. Μετά, μιλάω στον Θεό όσο τρέχω» έχει πει.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Από το «νενικήκαμεν» στο σήμερα

Το sport-fm.gr ξεσκονίζει τα ιστορικά βιβλία: Πώς «γεννήθηκε» ο Μαραθώνιος; Σε ποιον ανήκει η ιδέα για την καθιέρωσή του ως αγώνισμα; Τα 42.195 μέτρα συμπίπτουν ή όχι με την ιστορική διαδρομή;

04.11.21 | 19:35

Ζωζώ Χριστοδούλου: Η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον Μαραθώνιο νικώντας χλεύη και στερεότυπα

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1974, όταν η 23χρονη, τότε, αθλήτρια με τον αριθμό 606 τερμάτιζε σε 5 ώρες, ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δείχνοντας το δρόμο σε όλες τις Ελληνίδες.

04.11.21 | 02:39
x