Λόιντ Σκοτ: Η ζωή του… μεταμφιεσμένου Μαραθωνοδρόμου θα σε εμπνεύσει

Μαραθώνιος: Η ιστορία του Λόιντ Σκοτ

Αφιέρωσε τη ζωή του στους φιλανθρωπικούς Μαραθωνίους, ντυμένος από δύτης μέχρι… σαλιγκάρι. Δεν τα παράτησε ποτέ. Η ιστορία του Λόιντ Σκοτ, ο οποίος δίνει για δεύτερη φορά τη μάχη με τον καρκίνο.

www.sport-fm.gr |

«Είμαι ένας από τους σπουδαίους μαχητές της ζωής». Και τα γεγονότα το επιβεβαιώνουν. Ο Λόιντ Σκοτ, στον οποίο και ανήκουν τα παραπάνω λόγια, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα πίστης, υπομονής αλλά και ανιδιοτελούς… ευφάνταστης προσφοράς.

Σε ηλικία 60 ετών, βρίσκεται για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με τον καρκίνο, όμως δεν το βάζει κάτω. Τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια έχει πάρει… αμπάριζα τους Μαραθώνιους, πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό. Extra credit: Το πράττει μεταμφιεσμένος!

H ιστορία του


Ο Λόιντ Σκοτ, γεννημένος στο Έσσεξ της Αγγλίας, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας στις Μπλάκπουλ, Λέιτον Όριεντ και Γουότφορντ. Θεωρούσε τον εαυτό του τυχερό που κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα, ένα όνειρο εκατομμύρια παιδιών.



Ωστόσο, στην ηλικία των 20 ετών κάνει ολική στροφή κι αποφασίζει να γίνει πυροσβέστης. Το 1989 διαγνώστηκε με λευχαιμία. Οι εξετάσεις που οδήγησαν στη διάγνωση έγιναν αφού είχε εισπνεύσει καπνό, ενώ έσωζε δύο παιδιά από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σ' ένα σπίτι.

Η «εκκίνηση» της φιλανθρωπικής του δράσης έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 1989 στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το σωτήριο χειρουργείο μεταμόσχευσης μυελού των οστών. Σε λιγότερο από έναν χρόνο βρισκόταν στο ίδιο σημείο, στην ίδια κούρσα. Σκοπός του να δείξει ότι «υπάρχει ζωή και μετά τη λευχαιμία».

«Μαραθώνιος» Μαραθωνίων


Ήταν να μη γίνει η αρχή. Έκτοτε ακολούθησε μια εκπληκτική φιλανθρωπική… σταδιοδρομία. Από το Λονδίνο, μέχρι το Έβερεστ, από εκεί στη Σαχάρα αλλά και στη λίμνη του Λοχ Νες (ολοκληρώνοντας τον πρώτο παγκόσμιο υποβρύχιο Μαραθώνιο). Ενδιάμεσες στάσεις του; Ο Βόρειος και Νότιος Πόλος Μια σειρά -πάνω από 30- εξαντλητικών προκλήσεων, μέσω της οποίας συγκέντρωσε κοντά στα έξι εκατ. ευρώ!

Έγινε ευρέως γνωστός τον Απρίλιο του 2002, όταν ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο του Λονδίνου με μια παλιομοδίτικη στολή κατάδυσης -βάρους 130 κιλών- σε πέντε μέρες, οκτώ ώρες, 29 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας ρεκόρ για τον πιο αργό τερματισμό. Οι μεταμφιέσεις είχαν γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι, καθώς και σημείο αναφοράς των δράσεών του. Το 2011 ντυμένος… σαλιγκάρι έβγαλε τον Μαραθώνιο της πρωτεύουσας της Αγγλίας, κάτι που του πήρε 26 μέρες. Μεταξύ άλλων, έχει υποδυθεί τον ιππότη, σέρνοντας μαζί του στη διαδρομή κι ένα ομοίωμα δράκου αλλά και τον Ιντιάνα Τζόουνς.

Πέρα από την ηθική ικανοποίηση για την απλόχερη βοήθεια που προσφέρει μέσω των ευφάνταστων προκλήσεών του, ο Λόιντ Σκοτ έχει λάβει τίτλο τιμής από το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2005), ενώ έχει μπει και στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, έχοντας ανέβει τον μεγαλύτερο αριθμό σκαλοπατιών με στολή κατάδυσης.



H δεύτερη μεγάλη μάχη του με τον καρκίνο


Τον Οκτώβριο του 2020 ο Λόιντ Σκοτ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τις φιλανθρωπικές δράσεις, ωστόσο εν συνεχεία ανακάλεσε την αρχική του απόφαση. Διαγνώσθηκε με τρίτο στάδιο αρθρικού σαρκώματος, με τις πιθανότητες επιβίωσης που του έδωσαν οι γιατροί να κυμαίνονται μεταξύ του 60% και του 70%.

Ο 60χρονος Άγγλος, όμως, είναι αποφασισμένος να βγει νικητής κι από τη δεύτερη μεγάλη μάχη της ζωής του, όπως συνέβη και στην πρώτη. Ακόμα κι εάν έχει βρεθεί χωρίς δουλειά. Μάλιστα, σχεδιάζει ήδη την επόμενη «επιχείρηση» συγκέντρωσης κεφαλαίων για φιλανθρωπική οργάνωση που βοηθά άτομα που πάσχουν από λευχαιμία. Θα το κάνει ανεβαίνοντας τα σκαλιά του Σινικού Τείχους στην Κίνα φορώντας τη βαριά στολή κατάδυσης, σε μια προσπάθεια να σπάσει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ.

«Είμαι ένας από τους σπουδαίους μαχητές της ζωής. Αυτό που έκανα πάντα ήταν να σηκώνω μανίκια και να συνεχίζω μ' αυτό. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να κάνεις ή να ξεπεράσεις, εάν το αποφασίσεις. Θέλω να δείξω στον κόσμο ότι μπορείς να ξεπεράσεις τον καρκίνο όχι μία, αλλά δύο φορές και ότι πρέπει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη ζωή που έχεις, καθώς δεν πρόκειται για πρόβα τζενεράλε. Αυτό είναι που με παρακινεί, μαζί με τη συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικές οργανώσεις που το χρειάζονται απεγνωσμένα», σημείωνε ο ίδιος στη «MailOnline».

Τον επόμενο χρόνο ο Λόιντ Σκοτ ελπίζει να εκδοθεί το βιβλίο που έχει γράψει για τα όσα έχει βιώσει και καταφέρει. Μια πορεία που μονάχα έμπνευση και θάρρος μπορεί να προσφέρει στον… Μαραθώνιο αυτής της ζωής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Από το «νενικήκαμεν» στο σήμερα

Το sport-fm.gr ξεσκονίζει τα ιστορικά βιβλία: Πώς «γεννήθηκε» ο Μαραθώνιος; Σε ποιον ανήκει η ιδέα για την καθιέρωσή του ως αγώνισμα; Τα 42.195 μέτρα συμπίπτουν ή όχι με την ιστορική διαδρομή;

04.11.21 | 19:35

Ζωζώ Χριστοδούλου: Η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον Μαραθώνιο νικώντας χλεύη και στερεότυπα

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1974, όταν η 23χρονη, τότε, αθλήτρια με τον αριθμό 606 τερμάτιζε σε 5 ώρες, ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δείχνοντας το δρόμο σε όλες τις Ελληνίδες.

04.11.21 | 02:39
x