Όταν μίλησε η… βούλα: Οι τελικοί που κρίθηκαν στα πέναλτι

Όταν μίλησε η… βούλα: Οι τελικοί που κρίθηκαν στα πέναλτι

Επτά τελικοί Κυπέλλου Ελλάδας έχουν φτάσει να κριθούν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, με τον ΠΑΟΚ να έχει το απόλυτο και ο Παναθηναϊκός το 2/3.

Γιώργος Τσανάκας |

Σε κάθε τελικό και γενικότερα σε νοκ-άουτ παιχνίδια, η πιθανότητα να πάνε στα πέναλτι… ελλοχεύει και αποτελεί ένα εφικτό σενάριο. Όπως μπορεί να συμβεί και στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ και έχει συμβεί ξανά κατά το παρελθόν.

Συγκεκριμένα, επτά τελικοί Κυπέλλου έχουν οδηγηθεί στη «ρώσικη ρουλέτα», με τον ΠΑΟΚ να έχει το απόλυτο και ο Παναθηναϊκός μετράει 2/3. Το ζευγάρι του τελικού δηλαδή έχει… ιστορικά την εμπειρία στη διαδικασία των πέναλτι, έχοντας συμμετάσχει στα τέσσερα από τα επτά ματς που οδηγήθηκαν σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία. Ας δούμε αναλυτικά έναν έναν τους τελικούς που οι διαφορές των δύο φιναλίστ δεν λύθηκαν ούτε στην κανονική διάρκεια, ούτε στο έξτρα μισάωρο και έφτασαν μέχρι την… βούλα.

1973–74 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 2–2 (4–3 πέναλτι)

Στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας έγινε ο τελικός τη σεζόν 1973-74, με τον ΠΑΟΚ να κοντράρεται με τον Ολυμπιακό. Ο «δικέφαλος του βορρά» έψαχνε το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας του, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν ήδη 15 κατακτήσεις.

Ιδανικό ξεκίνημα στο ματς για τους Πειραιώτες που προηγήθηκαν στο 19’ με τον Τριαντάφυλλο, κρατώντας το προβάδισμα ως την ανάπαυλα. Ο Παρίδης στο 50’ και ο Ασλανίδης στο 72’ με πέναλτι έφεραν τούμπα το σκορ, αλλά ο Κρητικόπουλος στο 80’ έγραψε το 2-2 που έμεινε ως το φινάλε του 90λεπτου αλλά και του έξτρα ημιώρου.

Οι Παπαδημητρίου, Γκλέζος, Σιώκος σκόραραν για τον Ολυμπιακό, αλλά οι Πουπάκης, Περσίδης αστόχησαν, ενώ για τον ΠΑΟΚ ευστόχησαν οι Σαράφης, Παρίδης, Αναστασιάδης, Αποστολίδης και ο Κούδας αστόχησε αλλά δεν στοίχισε στους Θεσσαλονικείς που σήκωσαν την κούπα.



1975–76 Ηρακλής-Ολυμπιακός 4–4 (6–5 πέναλτι)

Ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια δύο χρόνια αργότερα ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Ηρακλή να κοντράρεται με τον Ολυμπιακό. Το παιχνίδι που ουσιαστικά μάθαμε τι εστί Χατζηπαναγής, έχοντας έρθει λίγους μήνες πριν στην Ελλάδα. Ο Βάσια έδωσε προβάδισμα στον Γηραιό στο 25ο λεπτό, με το 1-0 να μένει ως το ημίχρονο. Ο Σιώκος στο 60’ ισοφάρισε, αλλά Κουσουλάκης δώδεκα λεπτά αργότερα έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τον Ηρακλή. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να… σωθεί με τέρμα ο Βιέρα στο 81’, γράφοντας το 2-2 και έστειλε το ματς στην παράταση.

Εκεί, μπήκαν άλλα τέσσερα τέρματα! Ο Χατζηπαναγής στο 102’ έγραψε το 3-2 και ο Γκέσιος στο 111’ το 4-2, αλλά και πάλι οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να βρουν απαντήσεις ισοφαρίζοντας με τους Καραβίτη (115’) και Γκλέζο (119’). Το ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Ηρκαλής πήρε το Κύπελλο επικρατώντας με 6-5, με τους Συνετόπουλο, Σιώκο να μην σκοράρουν για τον Ολυμπιακό και ο Χατζηπαναγής για τον Γηραιό αλλά χωρίς να κοστίσει.



1986–87 ΟΦΗ-Ηρακλης 1–1 (3–1 πέναλτι)

Το πρώτο και μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του κατέκτησε το 1987 ο ΟΦΗ σε έναν… επαρχιακό τελικό όπου κοντραρίστηκε με τον Ηρακλή. Το σκορ του ματς διαμορφώθηκε από το πρώτο ημίχρονο, όταν ο Ηρακλής προηγήθηκε με τον Κωφίδη στο 30’ αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα ο Χαραλαμπίδης έγραψε το 1-1 που έμεινε ως το φινάλε και της παράτασης. Τελικά, στα πέναλτι οι Κρητικοί ήταν πιο ψύχραιμοι, έχοντας… 3/3, με τον ΟΦΗ να έχει 1/4 (ευστόχησε ο Παπαδόπουλος, αστόχησαν οι Σάντμπι, Ζίφκας, Αδάμου) και το Κύπελλο να πηγαίνει στο Ηράκλειο.



1987–88 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2–2 (4–3 πέναλτι)

Ο πρώτος τελικός των «αιωνίων» που οδηγήθηκε στα πέναλτι ήταν αυτός της σεζόν 1987/88, με τους «πράσινους» στο φινάλε να πανηγυρίζουν. Ο Σαραβάκος έδωσε σκορ στην αναμέτρηση στο 31ο λεπτό με πέναλτι, με τον Φούνες στο 59’ να απαντάει με τον ίδιο τρόπο και να ισοφαρίζει για τους Πειραιώτες. Ο ίδιος ποδοσφαιριστής στο 98’ έγραψε την ανατροπή, αλλά ο Χρήστος Δημόπουλος στο 102’ διαμόρφωσε το 2-2 που έμεινε μέχρι το φινάλε και το ματς πήγε στη «ρώσικη ρουλέτα». Εκεί, το τριφύλλι κατάφερε να επικρατήσει με 4-3, σκοράροντας 4/4 πέναλτι, ενώ οι Χατζίδης, Φούνες ήταν οι μοιραίοι για τους «ερυθρόλευκους».



1993–94 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3–3 (4–2 πέναλτι)

Ένας από τους ωραιότερους τελικούς της ιστορίας ήταν αυτός της σεζόν 1993/94 με τον Παναθηναϊκό να κοντράρεται με την ΑΕΚ. Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 2-0 στο 54’, έχοντας για σκόρερ τον Βαζέχα και τον… Μανωλά (αυτογκόλ), με τους «κιτρινόμαυρους» να φέρνουν το ματς στα ίσα με τους Αλεξανδρή και Δημητριάδη, οδηγώντας το παιχνίδι στην παράταση. Ο Αλεξανδρής με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα έκανε την απόλυτη ανατροπή για την ΑΕΚ στο 95’ της παράτασης, αλλά ο Παναθηναϊκός έστειλε το ματς στα πέναλτι με τέρμα του Μάρκου στο 116’.

Χριστοδούλου, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Ουζουνίδης, Αποστολάκης βρήκαν δίχτυα, με τον Μαραγκό να αστοχεί για το «τριφύλλι». Κάτι που δεν στοίχισε αφού μόνο οι Σαβέφσκι, Αλεξανδρής σκόραραν και οι Τσιάρτας, Δημητριάδης αστόχησαν με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί 4-2.



1996–97 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0–0 (5–3 πέναλτι)

Στην 55η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας 1996-97 μετείχαν συνολικά 72 ομάδες, με τις δύο που κατάφεραν να φτάσουν ως τον τελικό να είναι εκ νέου η ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό. Τρία χρόνια μετά, λοιπόν, οι «κιτρινόμαυροι» πήραν το αίμα τους πίσω από τους «πράσινους», σε έναν μέτριο από άποψη θεάματος τελικό που έληξε όπως… ξεκίνησε, χωρίς τέρματα (0-0).

Η ΑΕΚ έκανε το 5/5 στα πέναλτι με τους Κοπιτσή, Μπορμπόκη, Νικολαΐδη, Ντόμπο και Ατματζίδη να σκοράρουν, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού ο Βαζέχα έχασε το πρώτο πέναλτι και οι Κ. Κωνσταντινίδης, Γ.Χ. Γεωργιάδης και Μάρκος σκόραραν, με την ομάδα τους να χάνει με 5-3 στη διαδικασία.



2008–09 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-4 (15-14 πέναλτι)

Ο καλύτερος τελικός όλων των εποχών στο Κύπελλο Ελλάδας, ένα αξέχαστο παιχνίδι με τρομερές διακυμάνσεις, 8 γκολ και… 29/32 εύστοχα πέναλτι! Ο ορισμός του δραματικού αγώνα, του θρίλερ! Με την ΑΕΚ να βρίσκει δύο γκολ με τον Μπλάνκο ως το 8ο λεπτό για το 2-0, να πηγαίνει στο ημίχρονο με μεγάλο προβάδισμα, αλλά να βλεπει τον Ολυμπιακό στην επανάληψη να αντιδρά. Πρώτα, στο 47’ με τον Ντάρμπισιρ και εν συνεχεία με τον Ντουντού στο 70’ για το 2-2.

Για να έρθει ο Σκόκο στο 90’ να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ΑΕΚ, που αγκάλιζε το Κύπελλο. Δεν είχε μιλήσει, όμως, ο Ντάρμπισιρ αφού με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο ματς και μάλιστα σε… νεκρό χρόνο, έγραψε το 3-3 με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται στις δύο κερκίδες.

Τίποτα δεν είχαμε δει ακόμα. Ο Γκαλέτι στο 102’ έδωσε το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, αλλά ο Σκόκο χτύπησε πέντε λεπτά αργότερα για το 4-4. Παράλληλα, οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν το ματς με 9 ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής των Γκαλέτι και Αβραάμ, αλλά το σκορ παρέμεινε ως είχε μέχρι το 120’.

Στα πέναλτι, είχαμε το απόλυτο θρίλερ. Οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων έφτασαν να εκτελέσουν… 32 πέναλτι συνολικά, 16 έκαστος οι δύο ομάδες. Τζόρτζεβιτς και Άντζας αστόχησαν αλλά είδαν τους Μαϊστόροβιτς, Γεωργέα, Πελετιέρι να αστοχούν επίσης, με τον Νικοπολίδη να σκοράρει το τελευταίο πέναλτι εκείνης της δραματικής βραδιάς, χαρίζοντας το τρόπαιο στους Πειραιώτες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κούπα «κορώνα-γράμματα»: Ο τελικός που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε δει τα πάντα, μέχρι και Κυπελλούχο να κρίνεται από τη θεά Τύχη! Ο Νίκος Ράλλης γράφει για τον τελικό του 1969, που πήγε, όχι στα πέναλτι, αλλά… στο στρίψιμο νομίσματος!

20.05.22 | 23:31

Αερογέφυρες, τάφροι και εισβολές: Οι τελικοί που το ξύλο επισκίασε την μπάλα

Με την -κλισέ, αλλά ειλικρινή- ευχή να μην επαναληφθούν στο φετινό ραντεβού, το sport-fm.gr θυμίζει τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τελικούς Κυπέλλου γεμάτους δακρυγόνο, ξύλο και καρεκλιές.

20.05.22 | 22:30
x