Βαρούσαν εκείνοι, σηκώνονταν οι κούπες: Τέσσερα πράσινα «κανόνια» που έκριναν τελικούς Κυπέλλου

Παναθηναϊκός: Πράσινα κανόνια που έκριναν τελικούς Κυπέλλου

Δημήτρης Σαραβάκος, Κριστόφ Βαζέχα, Μιχάλης Κωνσταντίνου και Μάρκους Μπεργκ «υπέγραψαν» με τα γκολ τους τέσσερις κατακτήσεις Κυπέλλου για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και το sport-fm.gr σας τις θυμίζει

Σπύρος Σιαμπλής |

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ τίθενται αντιμέτωποι στον φετινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Την κατάκτηση μιας κούπας!

Μεγάλο παιχνίδι, λοιπόν, αυτό που θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό στάδιο την 21η Μαΐου, ως είθισται και με κάθε ματς το οποίο στην τελική κρίνει έναν τίτλο…

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, άλλωστε, από την στιγμή που «δεν παίρνει» καμία από τις δύο ομάδες, για μια σειρά από λόγους. να μην «ματώσουν» για να προσθέσουν στην τροπαιοθήκη τους το 19o και το 9ο αντίστοιχα Κύπελλο;

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, όπως λέει και η λαϊκή ρήση «μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες». Ή, για να το προσαρμόσουμε και στην περίσταση, τα μεγάλα παιχνίδια τα «καθαρίζουν» -συνήθως- για τις μεγάλες ομάδες και οι μεγάλοι παίκτες.

Όπως συνέβη όχι μία, ούτε δύο, αλλά σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις για λογαριασμό του «τριφυλλιού» σε αντίστοιχους τελικούς του Κυπέλλου στο μακρινό αλλά και στο… κοντινό παρελθόν.

Εκεί όπου ποδοσφαιριστές σημεία-αναφοράς για τον Παναθηναϊκό και δη επιθετικοί του, φρόντισαν να «υπογράψουν» με τα τέρματά τους τις κατακτήσεις του δεύτερου τη τάξει εγχώριου ποδοσφαιρικού τροπαίου και να τις βάψουν παράλληλα πράσινες!

Το sport-fm.gr κάνει μια βουτιά στο παρελθόν και σας τις θυμίζει…

«Πάρτι» του Σαραβάκου επί του «αιώνιου»


Ο τελικός της 28ης Μαΐου του 1986 αποτελεί, πιθανότατα μέχρι και τις ημέρες μας, την… ονείρωξη κάθε οπαδού του Παναθηναϊκού. Αντίπαλος ο Ολυμπιακός, σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο, με φίλους και των δύο ομάδων.

Έχοντας ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα, έναν μήνα νωρίτερα, το Κύπελλο έρχεται να προστεθεί σαν… κερασάκι στην τούρτα. Το κίνητρο είναι τεράστιο για τους «τριφυλλοφόρους», συνεπώς, που αποκλείουν κατά σειρά Ποσειδώνα Μηχανιώνας, Μακεδονικό, Αιολικό, Εργοτέλη και ΑΕΚ σε διπλά ματς, μέχρι να φτάσουν στο πάρτι με τον «αιώνιο» αντίπαλο.



Πάρτι με οικοδεσπότη τον Δημήτρη Σαραβάκο, ο οποίος αφού πρώτα κερδίζει πέναλτι από τον Πέτρο Μίχο, και με το σκορ στο 2-0 ήδη, χάρη στα γκολ των Βαγγέλη Βλάχου στο 24’ και Χρήστου Δημόπουλου στο 52’, αναλαμβάνει… δράση.

Με τον «μεγάλο μικρό» να κάνει σμπαράλια την άμυνα του Ολυμπιακού άλλες δύο φορές, σημειώνοντας ισάριθμα τέρματα στο 57ο και στο 72ο λεπτό του τελικού, σφραγίζοντας το τελικό 4-0!



Τους… κούρεψε ο Βαζέχα

Ακολουθώντας τις… επιταγές της εποχής, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αποφάσισαν να εμφανιστούν στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ στις 12 Μαΐου του 1993 φρεσκοκουρεμένοι, για το γούρι! Ακόμα και… γνωστοί μαλλιάδες όπως ο Γιώργος Τσιαντάκης και ο Ντανιέλ Μπατίστα ή ο αείμνηστος Κώστας Μητσιμπόνας, είχαν όλοι τους κοντό μαλλί.

Αυτό, ωστόσο, δεν αποδείχτηκε αρκετό για να τους χαρίσει το Κύπελλο απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό αποφασισμένο να διατηρήσει το πάνω χέρι που είχε τότε απέναντί τους…



Με τον Κριστόφ Βαζέχα να αποδεικνύεται ο καθοριστικός παράγοντας του τελικού. Καθώς, μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Σπύρου Μαραγκού, η οποία σταμάτησε στο δοκάρι του Ηλία Ταληκριάδη, ο «τρελός Πολωνός» άνοιξε το σκορ με «κεφαλιά ψαράκι», στο 13’!

Μάλιστα, ο Βαζέχα σκόραρε και προς το τέλος του πρώτου ημιχρόνου αλλά το γκολ ακυρώθηκε για οφσάιντ του Γεωργιάδη. Με το 1-0 πάντως να διατηρείται μέχρι τέλους και τους Πειραιώτες να ολοκληρώνουν το ματς με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Κυριάκου Καραταΐδη από το 48ο λεπτό.



Αποβολή και πέναλτι, μπάχαλο και Κύπελλο!


Τρίτος συνεχόμενος τελικό Κυπέλου για τον Παναθηναϊκό, δεύτερος σερί κόντρα στην ΑΕΚ. Στις 19 Απριλίου του 1995 στο Ολυμπιακό στάδιο, κλασικά. Κατάληξη; Μια ακόμα νίκη του «τριφυλλιού», που χτίζει το… κυπελλικό σερί του -όπως κάνει αντίστοιχα στις μέρες μας ο ΠΑΟΚ.

Η επιτυχία, βέβαια, δεν έρχεται άκοπα. Το αντίθετο… Χρειάζεται παράταση, μετά από ένα «στείρο» 90λεπτο. Ούτε κι εκεί φαίνεται να βρίσκεται άκρη, μέχρι το 113ο λεπτό και την ανατροπή του Βαζέχα από τον Μιχάλη Βλάχο. Με το «θύμα» να αναλαμβάνει την εσχάτη των ποινών, η οποία συνοδεύεται από διπλή αποβολή του θύτη με δεύτερη κίτρινη και του Στέλιου Μανωλά με απευθείας κόκκινη κάρτα, για να σημειώσει το νικητήριο τέρμα για την ομάδα του!



Ενώ είχε προηγηθεί χαμένο πέναλτι του… ενωσίτη Δημήτρη Σαραβάκου που είχε κερδίσει από τον Στράτο Αποστολάκη. Ακολούθησαν δε, σκηνές… χάους με τον διαιτητή Μπάκα να γίνεται αποδέκτης έντονων παραπόνων -sic- να φυγαδεύεται και την ένταση να ακουμπάει ακόμα και τους Γιώργο Βαρδινογιάννη και Δημήτρη Μελισσανίδη…



Όταν ο Μιχαλάκης… ήταν τρέλα με την πράσινη φανέλα

Η σεζόν 2003-04 είναι in extremis για τον Παναθηναϊκό! Από την αρχή της, μέχρι και τα τελευταία ματς. Αυτό της 8ης Μαΐου του 2004 στη Νέα Σμύρνη, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Άλλωστε, διακυβεύεται ένα ολόκληρο Κύπελλο. Ενώ, «απέναντι» είναι ο Ολυμπιακός…

Οι τυπικά γηπεδούχοι προηγούνται με… γκολ από τα αποδυτήρια, μόλις στο 3’, χάρη στην κεφαλιά του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Για να ακολουθήσουν αρκετά… δυναμικά μαρκαρίσματα των «ερυθρόλευκων», που μένουν ατιμώρητα όμως από τον -τότε διαιτητή- Γιώργο Κασναφέρη.

Με τον συγχωρεμένο Νίκο Αλέφαντο πάντως να αποσύρει τον Γρηγόρη Γεωργάτο πριν προλάβει να αποβληθεί, στο… 15ο λεπτό. Παράλληλα, ο Τζιοβάνι, επίσης με κεφαλιά, καταφέρνει να ισοφαρίσει σε 1-1 στο 65’.



Ωστόσο, η ομάδα του Ιτζάκ Σουμ βρίσκει άμεσα απάντηση, με γκολ του Μιχάλη Κωνσταντίνου από ασίστ του Παπαδόπουλου τρία λεπτά. Ενώ ο Κύπριος επιθετικός «χτυπάει» ξανά, στο 80’, κάνοντας το τελικό 3-1 και δίνοντας το έναυσμα για έξαλλα πανηγύρια σε πάγκο αλλά και κερκίδα!



Ραψωδία Μπεργκ ο τελευταίος τίτλος…

Για να φτάσουμε στην τελευταία κατάκτηση του Κυπέλλου από πλευράς Παναθηναϊκού και τον τελικό με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, στις 26 Απριλίου του 2014, στο Ολυμπιακό στάδιο.

Με την επικράτηση των τύποις φιλοξενούμενων «πράσινων» να είναι καθολική, όπως μαρτυράει περίτρανα άλλωστε και το τελικό 1-4, ενώ οφείλεται εν πολλοίς στον Μάρκους Μπεργκ και τα πεπραγμένα του όχι μόνο στον τελικό...

Βλέπετε, ο Σουηδός στράικερ μετράει επτά τέρματα σε πέντε, μόνο, συμμετοχές του στην διοργάνωση. Αποτυγχάνοντας να σκοράρει μόνο στην ήττα με… 1-0 από τον ΟΦΗ στον πρώτο ημιτελικό!



Ενώ κρατάει το… καλύτερο για το τέλος, αφού κάνει χατ-τρικ, ανοίγοντας το σκορ στο 15’, πετυχαίνοντας το 0-2 για την ομάδα του στο 50’ και ολοκληρώνοντας την «παράστασή» του με ένα ακόμα γκολ στο 80ο λεπτό.

Ενδιάμεσα, ο Νίκος Καρέλης είχε δώσει διαστάσεις θριάμβου στην νίκη του Παναθηναϊκού, κάνοντας το 0-3 στο 54ο λεπτό με κεφαλιά, ενώ ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε μειώσει με πέναλτι που κέρδισε ο Λίνο από τον Μεντί Αμπέντ και μετουσίωσε σε γκολ ο Ζβόνιμρ Βούκιτς.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κούπα «κορώνα-γράμματα»: Ο τελικός που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε δει τα πάντα, μέχρι και Κυπελλούχο να κρίνεται από τη θεά Τύχη! Ο Νίκος Ράλλης γράφει για τον τελικό του 1969, που πήγε, όχι στα πέναλτι, αλλά… στο στρίψιμο νομίσματος!

20.05.22 | 23:31

Αερογέφυρες, τάφροι και εισβολές: Οι τελικοί που το ξύλο επισκίασε την μπάλα

Με την -κλισέ, αλλά ειλικρινή- ευχή να μην επαναληφθούν στο φετινό ραντεβού, το sport-fm.gr θυμίζει τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τελικούς Κυπέλλου γεμάτους δακρυγόνο, ξύλο και καρεκλιές.

20.05.22 | 22:30
x