Επιτέλους ξανά γεμάτο γήπεδο: Οι τελικοί με τη μεγαλύτερη και μικρότερη προσέλευση θεατών

Τελικοί Κυπέλλου: Τα ματς με τον περισσότερο κόσμο

Τελικός δίχως άδειο ΟΑΚΑ έπειτα δύο χρόνια. Το sport-fm.gr υπενθυμίζει τις «μάχες» με φόντο το τρόπαιο, οι οποίες είχαν τον περισσότερο κόσμο και εκείνες με τον λιγότερο.

Αποστόλης Λιβάνιος |

Οι τελικοί με τον περισσότερο και τον λιγότερο κόσμο.

Το ΟΑΚΑ θα είναι και πάλι ξανά (σχεδόν) γεμάτο από τον… ερχομό του κορωνοϊού και μετά, με οπαδούς και των δύο ομάδων, καθώς θα ντυθεί στα πράσινα και στα ασπρόμαυρα. Με τους φίλους Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ να δίνουν τη δική τους «μάχη», εκείνη της εξέδρας.

Το sport-fm.gr θυμίζει τους τελικούς οι οποίοι έγιναν σε γεμάτα γήπεδα και εκείνους, οι οποίοι -τηρουμένων των αναλογιών- είχαν λίγο κόσμο.

Οι τελικοί με τον περισσότερο κόσμο


29/06/1983: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0, ΟΑΚΑ (72.899)
Ο πρώτος τελικός, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο τότε νεότευκτο ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε δύο μεγάλες και πολύ δυνατές ομάδες δεν γινόταν να μην αποτελέσει γιορτή. Οι φίλοι ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (πιθανόν και άλλων ομάδων) γέμισαν το στάδιο στο Μαρούσι, στο οποίο δεν έπεφτε… καρφίτσα. Αυτοί, οι οποίοι έφυγαν χαμογελαστοί ήταν εκείνοι των «κιτρινόμαυρων», λόγω της νίκης με 2-0 με τα γκολ από Μαύρο (27’) και Βλάχο (80’) για το 9ο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου και το πρώτο από τη σεζόν 1977-78 και μετά.


06/06/1984: Παναθηναϊκός-ΑΕΛ 2-0, ΟΑΚΑ (73.829)
Πάμε στην αμέσως επόμενη χρονιά. Όταν ο πολύ ισχυρός Παναθηναϊκός, αλλά και η δυνατή ΑΕΛ κοντραρίστηκαν στο ΟΑΚΑ, με στόχο οι μεν το 8ο τρόπαιό τους και οι «βυσσινί» για το παρθενικό της ιστορίας τους. Εν τέλει, οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι, που έφτασαν στον στόχο τους, χάρη στο αυτογκόλ του Αντωνίου στο 18’ και το τέρμα του Αντωνίου στο 38’. Ο ενθουσιασμός των οπαδών των δύο πλευρών ήταν μεγάλος και η δίψα κυρίως των Λαρισαίων, καθώς υπήρχε ιστορική πρόκληση απέναντί τους. Το Κύπελλο δεν κατέληξε στον κάμπο εκείνη τη χρονιά, αλλά τελικά δεν άργησε.


28/05/1986: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 4-0, ΟΑΚΑ (72.948)
Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΟΑΚΑ ήταν φίσκα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα ντέρμπι μιας άλλης εποχής, μια τιτανομαχία, σε αναμέτρηση, η οποία έδειχνε οριακή. Την οποία μετέτρεψαν σε θρίαμβο οι παίκτες του Πιέτρ Πάκερτ, με τα γκολ από Βλάχο (24’), Χρ. Δημόπουλο (52’), αλλά και του αφηνιασμένου Σαραβάκου (57’, 72’). Το «τριφύλλι» επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του εκείνο το βράδυ, σε μια χρονιά στην οποία έφτασε στο νταμπλ, καθώς πήρε και το πρωτάθλημα.



08/05/1988: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-2 παράταση, 4-3 πέναλτι, ΟΑΚΑ (73.375)
Τελικός με τα όλα του! Η πορεία των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα δεν ήταν η αναμενόμενη και το Κύπελλο αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σώσουν τη χρονιά, αλλά και οπαδούς να βγάλουν το άχτι τους. Κατακτώντας αφενός έναν τίτλο και αφετέρου εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκό εισιτήριο. Το παιχνίδι επιβράβευσε όσους επέλεξαν να το παρακολουθήσουν από κοντά, ενώ οι φίλοι του «τριφυλλιού» ήταν εκείνοι, οι οποίοι πανηγύρισαν στο τέλος με το 4-3 στα πέναλτι, σε μια εξαιρετική βραδιά για τον Νίκο Σαργκάνη, στην οποία θέλησε να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Με τις αποκρούσεις του και την εύστοχη εκτέλεσή του. Οι φίλοι των «ερυθρόλευκων» ήθελαν μια ρεβάνς για την προ διετίας βαριά ήττα, αλλά το φινάλε ήταν πικρό και πάλι.

Τελικοί με (σχετικά) λίγο κόσμο


26/05/1980: Καστοριά-Ηρακλής 5-2, Νίκος Γκούμας (9.471)
Η παρουσία του παιχνιδιού στη λίστα πιθανόν να είναι κάπως άδικη. Υπό την έννοια ότι οι οπαδοί και των δύο ομάδων κλήθηκαν να μετακινηθούν αρκετά μακριά από τη βάση του, καθώς διεξήχθη στην Αθήνα και στο «Νίκος Γκούμας», αναχωρώντας από τα Βόρεια. Πάντως, ήταν ένας από τους τελικούς με τον λιγότερο κόσμο, κρίνοντας από το ποσοστό των εισιτηρίων, τα οποία διατέθηκαν. Η Καστοριά των Σαργκάνη, Σημαιοφορίδη, Δίντσικου, Παπαβασιλείου, αλλά και Παράσχου είχε ιστορικό ραντεβού, στο οποίο φάνηκε συνεπής, καθώς επικράτησε 5-2 του Ηρακλή του Βασίλη Χατζηπαναγή, στην τέταρτη παρουσία του «γηραιού» σε τελικό.

22/06/1985: ΑΕΛ-ΠΑΟΚ 4-1, ΟΑΚΑ (24.994)
Μια σπουδαία ΑΕΛ έφτασε στον τελικό για δεύτερη σερί χρονιά, καθώς είχε προηγηθεί το 2-0 από τον Παναθηναϊκό και πάλι στο ΟΑΚΑ. Οι «βυσσινί» αντιμετώπισαν τον ΠΑΟΚ και επρόκειτο για μια αναμέτρηση δύο ομάδων, οι οποίες ήταν εναλλάξ ηττημένες των τεσσάρων προηγούμενων τελικών. Η ομάδα της Λάρισας επικράτησε 4-1 του πρωταθλητή «δικεφάλου του Βορρά» σε ένα ΟΑΚΑ, το οποίο δεν είχε γεμίσει ούτε το μισό με ό,τι ελαφρυντικά υπάρχουν, όπως και στην περίπτωση του Καστοριά-Ηρακλής, αν και επρόκειτο για ιστορικό ραντεβού και σε αυτήν την περίπτωση. Οι μεν πήγαιναν για το παρθενικό τους τρόπαιο και οι δε κυνηγούσαν το πρώτο τους νταμπλ, στο οποίο έφτασαν εν τέλει 34 χρόνια μετά.

21/06/1987: ΟΦΗ-Ηρακλής 3-1 (πέναλτι), ΟΑΚΑ (23.587)
Μια σπουδαία βραδιά για τον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί σε ένα παιχνίδι-θρίλερ επικράτησαν 3-1 του Ηρακλή στα πέναλτι στο ΟΑΚΑ, κατακτώντας το πρώτο και το μοναδικό έως τώρα τρόπαιο της ιστορίας τους. Δεδομένων των συνθηκών η παρουσία περίπου 24.000 οπαδών δεν είναι κακό νούμερο, αλλά σίγουρα δεν ήταν από τους τελικούς που έγιναν σε γεμάτο γήπεδο.

22/05/1991: Παναθηναϊκός-Αθηναϊκός 2-1, ΟΑΚΑ, (19.375)
Ένας από τους δύο διπλούς τελικούς στην ιστορία του θεσμού. Ο Παναθηναϊκός είχε αγκαλιάσει τον τίτλο μετά το 3-0 επί του Αθηναϊκού στο πρώτο παιχνίδι, το οποίο διεξήχθη στο κατάμεστο «Απόστολος Νικολαΐδης», με τα γκολ από Κουρμπανά (70’), Βαζέχα (78’) και Βλάχο (88’). Στη ρεβάνς αρκούσε να κάνει τα απλά για να σφραγίσει το 12ο τρόπαιό του και το έκανε, με τα τέρματα από Σαραβάκο (71’) και Κουρμπανά (84’), με τους οποίους έφερε τούμπα τους τυπικά γηπεδούχους, που είχαν προηγηθεί με τον Ζώταλη στο 45’. Ασφαλώς, το σκορ του α’ τελικού, συνετέλεσε στο να μην σημειωθεί κοσμοσυρροή στο ΟΑΚΑ.

15/05/1996: ΑΕΚ-Απόλλων 7-1, ΟΑΚΑ(31.563)
Μονόχρωμος τελικός στο ΟΑΚΑ, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η εξαιρετική ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς (τελευταίο παιχνίδι πριν πάει στον Ολυμπιακό) επιβεβαίωσε τον τίτλο του αδιαφιλονίκητου φαβορί, σκορπώντας τον Απόλλωνα Αθηνών με τα γκολ των Μπατίστα (11’, 34’), Τσιάρτα (22’, 48’ πεν, 76’), Κετσπάγια (60’) και Κωστή (89’). Στις εξέδρες κυριαρχούσε το κιτρινόμαυρο, με τους φίλους της Ένωσης να δείχνουν ανυπόμονοι για τη στέψη ώρες πριν την έναρξη του αγώνα. Σε μια ιδιαίτερη περίοδο για την ομάδα από άποψης κλίματος.

08/05/2004: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-1, Νέα Σμύρνη (7.500)
Σπάνια συναντάς τόσο λίγο κόσμο σε ντέρμπι «αιωνίων». Προφανώς, συνυπολογίζεται το γεγονός ότι έγινε σε γήπεδο, το οποίο χωράει περίπου 11.000 οπαδούς, ενώ υπήρχαν μεγάλες κενές ζώνες για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι στη λίστα επειδή πρόκειται για μια από τις ελάχιστες φορές, όπου έγινε με τόσους λίγους οπαδούς ντέρμπι των δύο ομάδων.
Τελικοί Κυπέλλου: Τα ματς με τον περισσότερο κόσμο

11/05/2013: Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 3-1, ΟΑΚΑ (28.980)
Παρόμοια περίπτωση με του 1996. Ο Ολυμπιακός δεν είχε απέναντί του μια παραδοσιακή δύναμη με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μάλιστα στο αχανές ΟΑΚΑ. Λίγο δεν το λες τον κόσμο, αφού άγγιζε τις 30.000, αλλά σε γήπεδο όπως το συγκεκριμένο, δεν γίνεται να… κρύψεις τα άδεια καρεκλάκια.
Τελικοί Κυπέλλου: Τα ματς με τον περισσότερο κόσμο

17/05/2016: Ολυμπιακός-AEK 1-2
Υποτίθεται ότι ο τελικός του Κυπέλλου αποτελεί παιχνίδι γιορτή, παιχνίδι διαφήμιση κλπ κλπ. Με περίπου 200 άτομα στην κερκίδα είναι δύσκολο να ισχύσει κάτι τέτοιο. Όπως συνέβη το 2016, όταν το ΑΕΚ-Ολυμπιακός έγινε για να γίνει, δίχως να είναι κατάλληλες οι συνθήκες εκείνη την περίοδο. Το ΟΑΚΑ εντελώς «παγωμένο», καθώς ήταν σχεδόν άδειο με τις δύο ομάδες να μοιράζουν προσκλήσεις, οι οποίες ίσα που γέμισαν τα επίσημα.
Τελικοί Κυπέλλου: Τα ματς με τον περισσότερο κόσμο

* Οι τελικοί του 2020 και του 2021 έγιναν σε εντελώς άδειο ΟΑΚΑ λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Μια κούπα «κορώνα-γράμματα»: Ο τελικός που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουμε δει τα πάντα, μέχρι και Κυπελλούχο να κρίνεται από τη θεά Τύχη! Ο Νίκος Ράλλης γράφει για τον τελικό του 1969, που πήγε, όχι στα πέναλτι, αλλά… στο στρίψιμο νομίσματος!

20.05.22 | 23:31

Αερογέφυρες, τάφροι και εισβολές: Οι τελικοί που το ξύλο επισκίασε την μπάλα

Με την -κλισέ, αλλά ειλικρινή- ευχή να μην επαναληφθούν στο φετινό ραντεβού, το sport-fm.gr θυμίζει τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τελικούς Κυπέλλου γεμάτους δακρυγόνο, ξύλο και καρεκλιές.

20.05.22 | 22:30
x