Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

Παναγιώτης Κεφαλάς |

Ο Βίλχελμ Ρίχαρντ Βάγκνερ ήταν ένας σπουδαίος συνθέτης του 19ου αιώνα, γεννημένος (1813-1883) στη Λειψία της Σαξονίας, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της Γερμανίας, από τη δική του πλευρά. Αυτή της μουσικής. Περίπου δύο αιώνες αργότερα ένας συνεπώνυμός του έγραψε και εκείνος με χρυσά γράμματα το όνομά του στις σελίδες της γερμανικής ιστορίας, αλλά στο μπάσκετ.

Πρόκειται για τον Φραντς Βάγκνερ. Ο γεννημένος στο Βερολίνο το 2001 και παίκτης των Μάτζικ ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της εθνικής ομάδας της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου για πρώτη φορά στην ιστορία της. Κάτι που δεν κατάφερε να ζήσει ποτέ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του, ο σπουδαίος Ντιρκ Νοβίτσκι. Σαφώς και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο παικτών, αλλά όπως και να ‘χει το επίτευγμα του Βάγκνερ ήταν τεράστιο.

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Από ‘κει και πέρα, ο 22χρονος σμολ φόργουορντ δεν ήρθε… ουρανοκατέβατος στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα. Ούτε τον είδαμε πρώτη φορά στα παρκέ της Ασίας. Από το 2021 αγωνίζεται στο ΝΒΑ και τους Ορλάντο Μάτζικ, ενώ το καλοκαίρι του 2022 άφησε ένα… τρέιλερ για το τι θα ακολουθήσει. Συγκεκριμένα, στο Ευρωμπάσκετ του 2022 με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Την άνοδο του διεθνούς φόργουορντ γνώρισε και από πρώτο… χέρι η Ελλάδα.

Στον νοκ άουτ προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, που έγινε στο Βερολίνο, ο Βάγκνερ ήταν εκ των κορυφαίων της Γερμανίας στη νίκη-πρόκριση με σκορ 107-96. Σε εκείνο το ματς, ο παίκτης των Μάτζικ είχε 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ, σε περίπου 26 λεπτά συμμετοχής. Νωρίτερα στη διοργάνωση και στη φάση των ομίλων είχε πετύχει 32 πόντους στην αναμέτρηση με τη Λιθουανία. Το τέλος της διαδρομής εκείνης της Γερμανίας ήταν… γλυκό, αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, στον νικηφόρο μικρό τελικό κόντρα στην Πολωνία με 82-69.

Τα highlights του Βάγκνερ στο Ευρωμπάσκετ του 2022:



Όπως στο καλοκαίρι του 2022 και σ’ αυτό του 2023 ο Φραντς Βάγκνερ αποδέχτηκε την πρόσκληση της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, ώστε να τη βοηθήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023. Ο 22χρονος ερχόταν από την καλύτερή του χρονιά στο ΝΒΑ με τους Μάτζικ, όπου τη σεζόν 2022/23 μέτρησε 80 ματς, έχοντας κατά μέσο όρο 18,6 πόντους, 4,1 ριμπάουντ και 3,5 ασίστ.

Ωστόσο, η αρχή στη διοργάνωση ήταν πολύ δύσκολη για τον διεθνή φόργουορντ. Στην πρεμιέρα, η εθνική ομάδα της Γερμανίας αντιμετώπισε την οικοδέσποινα του ομίλου, Ιαπωνία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας νίκησε άνετα 81-63, όμως ο Βάγκνερ αποχώρησε με διάστρεμμα! Στο ματς αυτό, πρόλαβε να αγωνιστεί περίπου 27 λεπτά, προσφέροντας 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Ο τραυματισμός του δεν ήταν απλός. Και μάλιστα για παίκτη ΝΒΑ παρόμοιες περιπτώσεις οδηγούν στην οριστική αποχώρηση από την εκάστοτε διοργάνωση, ώστε να μην βάλουν σε κίνδυνο την επόμενη αγωνιστική περίοδο στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, ο Βάγκνερ δεν έκανε κάτι τέτοιο. Παρέμεινε με την εθνική ομάδα της Γερμανίας, κάνοντας εντατικές θεραπείες, για να επιστρέψει και να τη βοηθήσει. Η απόδειξη ότι ήταν σοβαρός ο τραυματισμός του στον αστράγαλο φαίνεται από το γεγονός ότι έχασε τα επόμενα τέσσερα ματς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Δεν έπαιξε κόντρα σε Αυστραλία και Φινλανδία, στην πρώτη φάση των ομίλων και τα δύο επόμενα με Γεωργία και Σλοβενία, στη δεύτερη φάση. Εντούτοις, οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ έκαναν τη… δουλειά τους και έτσι η Γερμανία προκρίθηκε στη νοκ άουτ φάση.

Πρώτος αντίπαλος ήταν η Λετονία στα προημιτελικά. Στο ματς αυτό σηματοδοτήθηκε η μεγάλη επιστροφή του Φραντς Βάγκνερ. Ο Γερμανός επέστρεψε φορτσάτος από τα… πιτς και παίρνοντας την εθνική του ομάδα από το χέρι την οδήγησε στη νίκη πρόκριση με σκορ 81-79. Ο 22χρονος τελείωσε το ματς με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα highlights του με τη Λετονία:



Το επόμενο εμπόδιο για τη Γερμανία ήταν ακόμη πιο ψηλό. Η «νασιοναλμανσάφτ» τέθηκε αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ. Έπειτα από μία συγκλονιστική αναμέτρηση οι Γερμανοί έκαμψαν την αντίσταση της Team USA με σκορ 113-111 και πήραν το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Ο Φραντς Βάγκνερ, γνωρίζοντας πολύ καλά τους αντιπάλους του, δεν τους… χαρίστηκε, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 22 πόντους, 5 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Στο ύστατο και μεγαλύτερο ραντεβού στην ιστορία του γερμανικού μπάσκετ, ο Φραντς Βάγκνερ έδωσε βροντερό «παρών». Η εθνική ομάδα αντιμετώπισε τη μεγάλη μπασκετική σχολή της Σερβίας. Στον μεγάλο τελικό, ο 22χρονος φόργουορντ δεν έκανε και το καλύτερό του παιχνίδι στη διοργάνωση, από άποψη ευστοχίας. Ωστόσο, μίλησε στα καθοριστικά σημεία και έβαλε φαρδιά… πλατιά την υπογραφή του στο έπος και τη μεγάλη και ιστορική νίκη με σκορ 83-77. Αναφορικά με τους αριθμούς του, ο παίκτης των Μάτζικ είχε 19 πόντους (με 4/11 σουτ, 10/11β.), 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα, σε 33:23’’ λεπτά συμμετοχής.

Τα highlights του στον τελικό:



Παρά την ατυχία του στην πρεμιέρα, ο Φραντς Βάγκνερ μέτρησε τέσσερις μόλις συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τη Γερμανία. Σε περίπου 30 λεπτά συμμετοχής με την εθνική ομάδα της Γερμανίας στη διοργάνωση, ο Βάγκνερ είχε κατά μέσο όρο 16,8 πόντους, 6,5 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ μάλιστα επιλέχτηκε και στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x