Γιώργος Χελάκης

Τουλάχιστον να μη χεστεί ο Ζωγράφος...

SportDay

Eπειδή στο γραφείο παραμονεύει η αστυνομία που διώκει ως έγκλημα κάθε απόπειρα πρωτοτυπίας, ας γράψω κάτι συνηθισμένο, για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός νικήσει στο ντέρμπι, «καθαρίζει» το πρωτάθλημα. Σκληρές κουβέντες, που τις μεταφέρω στο χαρτί με επίγνωση των συνεπειών του νόμου. Ενας από τους νόμους λέει ότι στα ντέρμπι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Κερδίζει απλώς τις περισσότερες φορές. Γι' αυτόν τον λόγο η ΑΕΚ έχει σημαντικές ελπίδες να πάρει το ντέρμπι και να δημιουργήσει νέα κατάσταση στη διοργάνωση. Εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα η ΑΕΚ είναι τόσο κακή, που κατάντησε χειρότερη από τον Ολυμπιακό. Τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν κάποια αχνά σημάδια ανάκαμψης, οι «κιτρινόμαυροι» ψάχνουν να διαμορφώσουν αγωνιστική εικόνα από την αρχή.

Ο Νίκος Κωστένογλου, από την ημέρα που κάθισε στον πάγκο ως πρώτος προπονητής (στο ματς με τη Χετάφε) μέχρι το ματς με την Καλαμαριά, τα δοκίμασε όλα. Σε άμυνα, κέντρο και επίθεση ο νεόκοπος κόουτς δεν άφησε τίποτα όρθιο. Ακόμα και τώρα, που η ΑΕΚ παίζει το τελευταίο χαρτί της, τίποτα δεν μοιάζει σίγουρο. Ο Καλόν, για παράδειγμα, που είχε τη σιγουριά ότι θα ξεκινήσει το ματς, την κοπάνησε από την προπόνηση. Παραδοσιακά στο 4-4-2 οι δύο ακραίοι χαφ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν πάνω στη γραμμή και να διαθέτουν ταχύτητα. Σήμερα ο Κωστένογλου... καταργεί αυτή τη βασική αρχή. Ριβάλντο και Εντίνιο αναγκαστικά θα συγκλίνουν. Ετσι, η ΑΕΚ θα εμφανίζει πολυκοσμία στη μέση του γηπέδου και... αραίωση στα άκρα. Κατά συνέπεια, θα προσπαθήσει να παίξει κάθετο ποδόσφαιρο, ώστε να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του Μπλάνκο, για να «βγει» στις πλάτες των κεντρικών αμυντικών του Ολυμπιακού. Η παρουσία του Λυμπερόπουλου θα δώσει δύναμη στις μάχες που θα γίνουν στο ύψος της μεγάλης περιοχής και μια προοπτική στον Εντίνιο να βρει την μπάλα στα πόδια του, όταν θα κάνει κίνηση προς το τέρμα του Νικοπολίδη. Η πολυκοσμία μπροστά στη μεγάλη περιοχή σημαίνει ότι κάποια στιγμή κάπου εκεί η ΑΕΚ θα κερδίσει φάουλ, ώστε να δοκιμάσει την τύχη του με απευθείας χτύπημα ο Ριβάλντο. Κάπου εδώ τερματίζονται οι επιλογές ανάπτυξης παιχνιδιού από πλευράς ΑΕΚ. Στην άμυνα ο Μπούρμπος θα περάσει δεξιά για να αναχαιτίσει τον Τζόρτζεβιτς και ο σχετικά ανέτοιμος Γεωργέας θα πέσει πάνω στον Γκαλέτι. Ο Σεγούρα πάει στα σίγουρα. Κλασικό 4-3-3 με κλασικές επιλογές σε όλες τις γραμμές. Οι πιο φορμαρισμένοι –ίσως και οι καλύτεροι– παίκτες του Ολυμπιακού σε γνωστές σε όλους θέσεις. Την ώρα που ο Κωστένογλου πειραματίζεται, ο Σεγούρα βασίζεται στο σύνολο του βαρέος οπλισμού του. Η λογική λέει ότι ο Ολυμπιακός παίζει με πλεονέκτημα. Η ιστορία διδάσκει ότι τα ντέρμπι είναι που ανατρέπουν τη λογική. Το ότι το ματς γίνεται στην έδρα της ΑΕΚ σημαίνει μόνο πως ο Ολυμπιακός δεν έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ο κόσμος της ΑΕΚ θα πάει στο ΟΑΚΑ με ευμετάβλητη διάθεση. Στην αρχή θα στηρίζει, στη συνέχεια, αν στραβώσει το πράγμα και η ομάδα «αποχαιρετήσει την Αλεξάνδρεια που χάνει», θα κράξει. Το ξέρουν οι παίκτες. Οπως ξέρουν, επίσης, ότι θα πρέπει να παίξουν για ένα αποτέλεσμα και να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Εν τω μεταξύ, όλοι ξέρουμε πως ο Ολυμπιακός πέτυχε φέτος τις σπουδαιότερες νίκες του όταν άφηνε στους άλλους την πρωτοβουλία (ματς Ευρώπης).

Ολα τούτα συνθέτουν τα δεδομένα προτού ο Χριστόφορος Ζωγράφος σφυρίξει για πρώτη φορά. Δυστυχώς, τα σφυρίγματά του μπορούν να στείλουν στον κάλαθο των σκουπιδιών όλα τα δεδομένα και να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. Διότι ο Ακης Ζήκος δεν τα είχε πει και τόσο καλά τότε. Υπάρχουν διαιτητές που χέζονται και εκτός Καραϊσκάκη.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x