Γιώργος Χελάκης

Και λίγα ήταν!

SportDay

Η ΑΕΚ τον κατεδάφισε. Στη δική της φιλευσπλαχνία οφείλεται το ότι δεν ξύπνησαν μνήμες Γιουβέντους και το κοντέρ σταμάτησε στα τέσσερα. Διότι με βάση τα όσα του έκανε στο πρώτο ημίχρονο το σκορ μπορούσε να αγγίξει τα επτά.

Η πλήρης κατεδάφιση μαρτυρά ότι το «ερυθρόλευκο» οικοδόμημα είχε από μόνο του μεγάλα προβλήματα στατικότητας. Ομως η ΑΕΚ του έβαλε δυναμίτη και δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Γι' αυτό είναι χωρίς νόημα το να σταθούν οι αναλύσεις για το ματς στην κακή μέρα που βρέθηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού. Συνιστά αδικία για την εμφάνιση των παικτών της ΑΕΚ, που πήραν τις ταυτότητες των αντιπάλων τους. Τέτοιο παραμάζωμα είχε καιρό να εμφανιστεί σε ντέρμπι μεταξύ διεκδικητών τίτλου. Τέτοια ισοπεδωτική υπεροχή της μιας ομάδας επί της άλλης συναντάται όταν παίζει ο πρώτος με τον τελευταίο... και αν. Οχι όταν ο πρώτος θέλει νίκη για να «κλειδώσει» το πρωτάθλημα και αντί γι' αυτό χάνει τα αυγά και τα καλάθια. Η «Ενωση» διέλυσε τον πρωταθλητή και προπορευόμενο Ολυμπιακό έτσι που του αφήνει στίγμα ακόμα κι αν ο Τζόρτζεβιτς σηκώσει την «κούπα» τον Απρίλη. Στίγμα η «τεσσάρα», στίγμα και η «τριάρα» επί της Καλαμαριάς. Και ο Παναθηναϊκός έφαγε τέσσερα από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο, αλλά δεν ισοπεδώθηκε αγωνιστικά. Οι «κιτρινόμαυροι» γονάτισαν τον αντίπαλό τους από το πρώτο λεπτό. Τον στρίμωξαν στα σχοινιά και του έριχναν τη μία μπουνιά μετά την άλλη. Το ξύλο ήταν χωρίς έλεος. Ανεξάρτητα από την κατάληξη της μάχης για τον τίτλο, οι σαράντα πέντε χιλιάδες ΑΕΚτσήδες λυτρώθηκαν χθες το βράδυ. Διαπίστωσαν ότι η ομάδα τους δεν είναι χειρότερη από τις άλλες που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Οτι αν ο Φερέρ σταματούσε έγκαιρα τους πειραματισμούς, μπορεί να ήταν αλλιώς η βαθμολογική κατάταξη. Ωστόσο, μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πολλοί και ο Κωστένογλου πειραματισμούς έκανε. Αυτή τη φορά του βγήκαν. Δικαίωμά του να τα αποδίδει όλα στον Θεό. Δικαίωμά μας να νομίζουμε ότι το ματς κρίθηκε από την... αγία τριάδα που ήταν μέσα στο γήπεδο με κιτρινόμαυρες φανέλες και σώβρακα.

Ο Εντίνιο έστειλε την μπάλα στο κεφάλι του Μπλάνκο και δύο λεπτά αργότερα στα δίχτυα του Νικοπολίδη. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου πετύχαινε τον Λεονάρντο τον έκανε κουτό...

Ο Ζήκος, σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια της καριέρας του, έπαιξε σαν κομπιούτερ. Ούτε χάδια στην μπάλα, όπως ο... ρηχός Λεντέσμα, ούτε ηρωικά τάκλιν, όπως ο αναποτελεσματικός Στολτίδης. Ηταν πάντα στη σωστή θέση για να κόψει την μπάλα και να την προωθήσει σε ξεμαρκάριστο συμπαίκτη του.

Ο Ριβάλντο έριξε τρέξιμο όπως αυτό όταν έπαιζε στη Λα Κορούνια και την Μπάρτσα. Πέρασε δύο ασίστ που τις έκαναν γκολ ο Εντίνιο και ο Καφές. Το κυριότερο: έπαιξε πρώτα για την ομάδα του και ύστερα για τον εαυτό του. Γι' αυτό και όταν τον ρώτησαν τα γνωστά περί εκδίκησης, εκείνος απάντησε ότι η ΑΕΚ πάει να πάρει το πρωτάθλημα.

Υπήρξαν κι άλλα ματς πρωταθλήματος που οι παίκτες του Ολυμπιακού αγκομαχούσαν. Η εικόνα τους –ας μην ξεγελιούνται οι υπεύθυνοι της ομάδας– έχει επαναληφθεί. Ισως και τότε, αν είχαν απέναντι τέτοια ΑΕΚ, ο διασυρμός να είχε έρθει νωρίτερα. Η «τεσσάρα» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει βουτιά στο κενό. Στη φετινή διοργάνωση έχουμε δει τόσες ανατροπές, που κάθε πρόβλεψη θεωρείται παρακινδυνευμένη. Ακόμα κι αυτός ο ισοπεδωμένος Ολυμπιακός μπορεί να κάνει τρεις νίκες και να πάρει πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός, που νίκησε με την ψυχή στο στόμα τον εξαιρετικό Πανιώνιο, έχει όλα τα... προσόντα να στραβοπατήσει οπουδήποτε. Εδώ ο Εργοτέλης, που τον είχαμε όλοι με το... ενάμισι πόδι στη Β' Εθνική, αναστήθηκε.

Ζούμε το πλέον ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων δέκα χρόνων. Το διεκδικούν τρεις ομάδες σχεδόν με τις ίδιες πιθανότητες. Θα το πάρει εκείνη με το λιγότερο άγχος και τη μεγαλύτερη θέληση. Αυτά είναι στοιχεία που μετράνε. Τα περί καρδιάς του πρωταθλητή ας μείνουν επί του παρόντος στο χρονοντούλαπο. Αυτή η καρδιά δέχτηκε τέσσερις σφαίρες στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ, στο πιο κρίσιμο ραντεβού της χρονιάς, πέταξε όλες τις ρετσινιές από πάνω της. Εδειξε ότι μπορεί να πάρει πρωτάθλημα έστω κι αν δεν κρατάει τις τύχες στα χέρια της. Οταν βάζεις τέσσερα στον Ολυμπιακό και ξέρεις ότι άξιζες να του βάλεις δυο-τρία ακόμα, δικαιούσαι να πιστεύεις για τον εαυτό σου ότι είσαι ο καλύτερος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x