Γιώργος Χελάκης

Καλού κακού, ας υπάρχει μια ντουντούκα...

SportDay

Προσωπικά θα μου πέσει κάπως βαρύ αν στο Πεδίον του Αρεως συγκεντρωθούν την Κυριακή περισσότεροι από όσους συγκεντρώνονται συνήθως στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση για το πλήθος του κόσμου που θα συγκεντρωθεί. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η συγκέντρωση παρουσιάζεται ως αυθόρμητη πρωτοβουλία αγανακτισμένων οπαδών που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την κακή πορεία της ομάδας η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ακόμα τρανταχτής αποτυχίας.

Επειδή η νέα αποτυχία δεν απειλεί τη ζωή και την καθημερινότητα κανενός από τους αγανακτισμένους δύσκολα χωνεύεται το αυθόρμητο του «συλλαλητηρίου». Δικαίωμα του καθενός να καθορίζει τι είναι σημαντικό στη ζωή του και για ποιο πράγμα αξίζει να εξεγείρεται. Δικαίωμά του να νευριάζει όταν διαπιστώνει ότι για το χάλι της ομάδας κάποιοι εννοούν να τα φορτώνουν όλα σε όλους εκτός από τον ιδιοκτήτη. Διότι ο Παναθηναϊκός έχει αποτύχει με πολλά διοικητικά σχήματα και άλλους τόσους προπονητές. Με πολλές δεκάδες διαφορετικούς προπονητές. Ολα τα έχει δοκιμάσει η ιδιοκτησία και με όλα (σχεδόν) τα έχει κάνει μούσκεμα.

Επομένως δεν τίθεται θέμα. Φταίει «ο έχων το γενικό πρόσταγμα». Δικές του επιλογές έφεραν τραγικά αποτελέσματα. Δικαιολογημένη επομένως η αγανάκτηση, που φουντώνει όταν οι οπαδοί διαπιστώνουν τη συντονισμένη προσπάθεια να ξεχαστούν και να σκεπαστούν όλα τούτα. Από το σημείο αυτό μέχρι την κάθοδο σε συλλαλητήριο ο δρόμος που διανύεται είναι μεγάλος. Οι οπαδοί κατά τα φαινόμενα δεν συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν, να εκφράσουν όλοι μαζί την αγανάκτησή τους.

Θα απαιτήσουν να φύγει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από την ΠΑΕ. Στην ουσία να εγκαταλείψει, να πουλήσει την ιδιοκτησία του. Τα περί ιδέας φαντάζομαι να έχουν σβήσει εδώ και καιρό. Η ΠΑΕ είναι μετοχές, τρανταχτά περιουσιακά στοιχεία, όπως το προπονητήριο της Παιανίας, και σημαντικές οικονομικές προοπτικές, όπως το νέο γήπεδο στον Βοτανικό. Ολα αυτά είναι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και όχι το σήμα στη φανέλα. Από όλα αυτά πρέπει να παραιτηθεί η οικογένεια Βαρδινογιάννη, πράγμα εξαιρετικά απίθανο.

Οι αγανακτισμένοι οπαδοί έχουν το δίκιο με το μέρος τους, να διαμαρτυρηθούν, να πούνε μία κουβέντα παραπάνω. Ακόμα και να συγκεντρωθούν στο Πεδίον του Αρεως, αφού θεωρούν μείζον θέμα για την καθημερινότητά τους ότι χάνει ο Παναθηναϊκός ένα ακόμα πρωτάθλημα. Δίκιο έχουν να θεωρούν ανίκανες τη διοίκηση και την ιδιοκτησία της ΠΑΕ αφού αποτυγχάνουν κατ' επανάληψη.

Αν όμως η συγκέντρωση μεταβληθεί σε ένα μυριόστομο «φύγε», που θα απευθύνεται φυσικά στον Τζίγκερ, τότε θα μοιάζει πολύ με τους «αγανακτισμένους πολίτες» που συγκεντρώνονται «αυθόρμητα» γύρω από το Πολυτεχνείο και «συνδράμουν» τις αστυνομικές δυνάμεις όταν αυτές ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές και τους «αρωματίζουν» με χημικά και δακρυγόνα. Στη θέση των αστυνομικών βάλτε όσους παλιότερα αλλά και τον τελευταίο καιρό θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Δικαίωμά τους. Πιθανόν να αποδειχθούν καλύτεροι από τον σημερινό χαλίφη. Σε μία τέτοια περίπτωση τα περί αυθορμητισμού είναι αχρείαστα. Καλύτερα να στηθεί μία εξέδρα και να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους ο υποψήφιος χαλίφης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x