Γιώργος Χελάκης

Μπορεί να βάλει γκολ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα;

SportDay

Περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Φράση που χρησιμοποιούμε όταν δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε με στοιχεία. Οταν θέλουμε να αποδώσουμε μια κοινή εκτίμηση χωρίς να τη στηρίξουμε σε γεγονότα. Για παράδειγμα, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα ήταν περίπου αυτονόητο ότι ο Παναθηναϊκός θα περνούσε με νίκη από το Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ. Παναθηναϊκός και... περιρρέουσα ατμόσφαιρα «άρπαξαν» από τέσσερα. Στη σελίδα του χθες ο Πανούτσος εκτιμούσε ότι ένας από τους λόγους που οι «πράσινοι» συνετρίβησαν ήταν ότι τους πήρε στον λαιμό της η... ατμόσφαιρα! Πιθανόν να πάθει μια απ' τα ίδια ο Ολυμπιακός στα Πηγάδια από την Ξάνθη. Διότι στην προκειμένη περίπτωση όλοι αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ακόμα κι έτσι -ξεθυμασμένος και ελλιπής-, ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να πάρει τους τρεις βαθμούς από την Ξάνθη. Αρκεί ένα ηρωικό παιχνίδι από τον Στολτίδη και μια πετυχημένη μπούκα από τον Γκαλέτι. Αντίστοιχη δυνατότητα έχει και η Ξάνθη. Το απέδειξε στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Επομένως, κάθε αποτέλεσμα πρέπει να μην αποτελεί έκπληξη. Οι αδιάφοροι αλλά εγωιστές παίκτες της Ξάνθης κόντρα στους ξεθεωμένους «ερυθρόλευκους», που καίγονται για τη νίκη. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι οι διεκδικητές του τίτλου θα κόψουν τις γκέλες με το μαχαίρι τις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Ακόμα πιο δύσκολο (και άχαρο) είναι να αρχίσουν πάλι οι δίκες προθέσεων για την αγωνιστική συμπεριφορά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Αναγνωρίζω ότι και οι δύο ομάδες στερούνται ισχυρών κινήτρων. Οι παίκτες του ΟΦΗ είχαν σαφώς μεγαλύτερα. Πέραν της ανάγκης για βαθμούς, είχαν -όπως πάντα- να αποτινάξουν τη ρετσινιά του... παραρτήματος. Σε Τούμπα και Πηγάδια δεν τίθενται τέτοια υπαρξιακά ζητήματα. Ωστόσο, ο προσωπικός εγωισμός και η επαγγελματική αξιοπρέπεια κάθε παίκτη είναι σοβαρά κίνητρα.

ΥΓ.: Θεμιτή, άρα και κατανοητή, η πρόθεση της ΑΕΚ να κινηθεί νομικά, ώστε να χάσει ο Ολυμπιακός στο CAS τους βαθμούς που κέρδισε στα χαρτιά. Φαντάζομαι ότι και ο Παναθηναϊκός θα κάνει το ίδιο, αν η βαθμολογία τού το επιτρέψει. Η... ηθική καταδίκη του Ολυμπιακού μοιάζει υπερβολική. Οταν όλοι ζητούν να τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί, δεν μπορεί αυτή την... ισότητα να τη στερείται ο Ολυμπιακός διότι δεν έχει πρότερο έντιμο βίο, κατά την άποψη των επικριτών του. Δικαίωμά του να προσφεύγει κατά της Καλαμαριάς, δικαίωμα της ΑΕΚ και κάθε άλλου έχοντος έννομο συμφέρον να συνδράμει νομικά την προσπάθεια ώστε να του αφαιρεθούν τα κέρδη. Κάθε άλλη... ηθικοπλαστική αντίληψη πάει να μας πείσει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι, εκτός των άλλων, κέρδη και ζημίες που αποτιμώνται τελικά σε χρήμα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x