Γιώργος Χελάκης

Δίκαιο είναι το συμφέρον του ισχυρού...

SportDay

Eν αναμονή της πρώτης ετυμηγορίας του CAS, ας διατυπωθούν ορισμένες απόψεις που δεν σχετίζονται με τη νομική αντιμετώπιση της υπόθεσης. Εχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το θέμα από την ΕΠΟ (κυρίως) και τη Σούπερ Λίγκα. Φαντάζομαι ότι και για τις δύο «αρχές» του ποδοσφαίρου είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να κρίνεται η βαθμολογική κατάταξη των ομάδων από κάποιας μορφής ευρωπαϊκό δικαστήριο. Πολύ περισσότερο να εξαρτάται από το δικαστήριο το ποιος θα βγει πρωταθλητής σε ένα πρωτάθλημα που αγωνιστικά έχει λήξει.

Σκοπός του σημειώματος δεν είναι να σχολιάσει το πώς κινήθηκαν γύρω από την υπόθεση η Καλαμαριά, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ. Το πώς κινήθηκαν η ΕΠΟ και η Σούπερ Λίγκα έχει μεγάλη σημασία.

Η ΕΠΟ πρώτη και καλύτερη θα έπρεπε να έχει κάθε λόγο ώστε να τελειώσουν στις καθορισμένες ημερομηνίες το πρωτάθλημα και οι αγώνες πλέι οφ.

Αρα θα έπρεπε να έχει επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε το CAS να επιληφθεί με ταχύτητα της υπόθεσης και να εκδώσει την ετυμηγορία του. Αντί γι' αυτό, εκείνο που όλοι ξέρουμε είναι ότι η δική της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής καθυστέρησε χαρακτηριστικά να στείλει στο CAS καθαρογραμμένο το σκεπτικό της απόφασης με την οποία δίνονται οι τρεις βαθμοί στον Ολυμπιακό και αφαιρείται ένας επιπλέον από την Καλαμαριά. Πέραν τούτου, η ΕΠΟ ως αντικειμενικός κριτής φάνηκε, καθυστερώντας να στείλει την απόφαση, ότι ευνοεί τον Ολυμπιακό και δυσχεραίνει την Καλαμαριά. Αν η απόφαση του CAS απορρίψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με το σκεπτικό ότι ο Απόλλωνας έχει πέσει στη Β' Εθνική, τότε η ΕΠΟ θα αντιμετωπίσει σκληρή κριτική. Οτι, δηλαδή, άφησε να φτάσουν τα πράγματα σε οριακή χρονική στιγμή, ποντάροντας στο ενδεχόμενο να μην έχει πλέον έννομο συμφέρον η ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Πέραν αυτού, η ΕΠΟ δεν δικαιούται να επισείει το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας παραμονές της εκδίκασης. Επρεπε να είχε ανησυχήσει νωρίτερα από το ενδεχόμενο αυτό και να είχε ζητήσει να διευκολύνει την επίσπευση της διαδικασίας στο CAS. Ετσι όπως το κάνει τώρα, φαίνεται σαν να ευνοεί μια απόφαση υπέρ του Ολυμπιακού, τη μόνη που δεν διαταράσσει τον αγωνιστικό προγραμματισμό από εδώ και πέρα. Σε γενικές γραμμές και σε πιο χαμηλούς τόνους ισχύουν τα ίδια και για τη Σούπερ Λίγκα. Με τη σειρά της είχε υποχρέωση να απαιτήσει από την ΕΠΟ και από τα διάδικα μέλη της να επισπεύσουν...

Ολα αυτά -επαναλαμβάνω- δεν αγγίζουν την ουσία της υπόθεσης. Δίνουν στίγμα όμως. Το στίγμα είναι ότι οι ισχυροί του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν αρκούνται στο μισό καρπούζι κι όλα τα σπόρια. Τρώνε το περισσότερο κι απ’ το άλλο μισό. Τα όργανα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι έτσι δομημένα ώστε να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα δικά τους συμφέροντα.

ΥΓ.: Τα όσα διαδραματίστηκαν στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του CAS πλήττουν την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι δικαστές απόρησαν με την αδυναμία μας να λύσουμε το πρόβλημα χωρίς τη συνδρομή τους. Χαμογέλασαν ειρωνικά, βλέποντας τις δύο πλευρές να τσακώνονται μπροστά τους, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές κατηγορίες η μία για την άλλη. Ασφαλώς δεν εκτίμησαν ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης όταν πήραν από ΕΠΟ και Καλαμαριά αμετάφραστη την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής. Μιλάμε για ρεζιλίκι...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x