Γιώργος Χελάκης

Το δύσκολο έργο του Γιώργου Δώνη

SportDay

Οι παλιότεροι θυμούνται τον Χένρικ Νίλσεν. Το ομορφόπαιδο από τη Δανία δυσκολευόταν να τσουλίσει την μπάλα στο χορτάρι. Σπάνια ερχόταν σε επαφή μαζί της πάνω από δύο φορές στη σειρά. Κι όμως, φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ, βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για να περιγράψεις κάποιον που έχει το χάρισμα του σκόρερ δύσκολα θα βρεθεί.

Ο Νίλσεν στριφογύριζε στην αντίπαλη περιοχή και περίμενε να φέρουν την μπάλα μέχρις εκεί ο Πατίκας, ο Δίντσικος και ο Σαββίδης. Στη συνέχεια έβρισκε τρόπο να τη στέλνει «μέσα». Πέρασαν είκοσι χρόνια για να κάνει την εμφάνισή του σέντερ φορ ανάλογου χαρίσματος. Πάνω-κάτω τέτοιου είδους παίκτης είναι ο Ισμαέλ Μπλάνκο. Ολοι το κατάλαβαν αυτό, εκτός από τον γίγαντα Φερέρ που έφτασε να τον χρησιμοποιεί μέχρι και δεξί χαφ!

Περασμένα ξεχασμένα. Ο Μπλάνκο, όσο περνούσε ο καιρός, έδειχνε πως δηλώνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής μόνο και μόνο γιατί βρίσκει τρόπους να τη στέλνει «μέσα». Η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει χωρίς να γίνεται κουραστικός. Πλασάρει, σουτάρει, κάνει ανάποδα ψαλίδια και κεφαλιές. Ευρισκόμενος σε κίνηση, δύσκολα ντριπλάρει... καρέκλα. Παίζει όμως πολύ καλά το «1-2» και πιάνει αμέσως την καλύτερη θέση, για να δεχτεί την τελική πάσα.

Πρόκειται για κανονικό σέντερ φορ που έτσι και καταργηθεί η θέση από το ποδόσφαιρο, πρέπει να αλλάξει επάγγελμα. Η ΑΕΚ πλήρωσε αρκετά παραπάνω απ' όσα της ζητούσαν πριν από τρεις-τέσσερις μήνες και τον κράτησε για άλλα τρία χρόνια. Σχετικά νεαρός και φιλόδοξος, ο Μπλάνκο είναι αξιόπιστη επιλογή για τη θέση του σέντερ φορ. Τόσο αξιόπιστη, που αν έρθει πρόταση από γερμανική ομάδα, ο Νικολαΐδης θα πει σβέλτα «ναι» στην πώληση του Νίκου Λυμπερόπουλου. Από δω και πέρα αρχίζει ο προβληματισμός.

Η υπό τον Γιώργο Δώνη ΑΕΚ θα χρειαστεί να επανασχεδιαστεί. Ο Ακης Ζήκος έχει ήδη σταματήσει την μπάλα. Ο Ενσαλίβα δεν έχει πείσει ότι μπορεί να τον αντικαταστήσει. Επομένως, θα χρειαστεί μια σεβαστή δαπάνη για τον αντικαταστάτη του. Ανοικτό παραμένει το θέμα του Ριβάλντο. Ο ίδιος αφού ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι φεύγει για τη Βραζιλία, «τροποποίησε» τη θέση του λέγοντας ότι θα μιλήσει με τον πρόεδρο.

Τέτοια συνομιλία –από όσα γνωρίζουμε– δεν έχει γίνει. Κι όποτε γίνει θα έχει λογικά προηγηθεί μια σχετική του Νικολαΐδη με τον Δώνη. Ο νέος προπονητής θα δώσει ή όχι το «πράσινο φως» για την παραμονή του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ.

Αν ο «Ρίμπο» μετακομίσει στην πατρίδα του, η ΑΕΚ εκτός από αμυντικό χαφ ψάχνει και για κουμανταδόρο. Για παίκτη μιας ορισμένης –έστω– λάμψης, που θα μπορεί να οδηγεί την ΑΕΚ όταν προκύπτουν τα δύσκολα. Ο Γιώργος Δώνης πιάνει δουλειά βουτώντας αναγκαστικά στα βαθιά. Στην περίπτωση που αναχωρήσει ο Ριβάλντο, η ΑΕΚ θα βρεθεί μπροστά σε νέα κατάσταση.

Οι καλοί παίκτες που διαθέτει θα παραμείνουν καλοί, αλλά δεν θα φτάνουν για να συντηρήσουν την αγωνιστική εικόνα που γνωρίσαμε τον τελευταίο καιρό. Η αλλαγή φυσιογνωμίας, ακόμα κι αν πρόκειται για το αγαπημένο 4-3-3 του Δώνη, εμπεριέχει ένα είδος ρίσκου.

Η παραμονή του Μπλάνκο δεν αφήνει να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα. Η αποστράτευση του Ζήκου και η πιθανή αποχώρηση του Ριβάλντο ανατρέπουν την εικόνα της ΑΕΚ που γνωρίσαμε. Αν δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό ο Λυμπερόπουλος, τότε ο Δώνης πρέπει να δημιουργήσει μια ΑΕΚ από την αρχή.

Και για τον Ενσαλίβα τα ίδια λέγαμε...

Λίγο πιο μακρύ μαλλί και πιο πλούσια φαβορίτα κι έχουμε μπροστά μας τον νέο Καρεμπέ. Οταν αρχίσει το παιχνίδι καταλαβαίνουμε τις διαφορές. Ο Οράσιο Καρντόσο παίζει πιο δυναμικά. Κλοτσάει τον αντίπαλο λιγότερο διακριτικά, αποφεύγει το συνεχές κουβάλημα της μπάλας και προτιμάει να παίζει μπροστά από τους δύο σέντερ μπακ. Φέτος ήταν ο καλύτερος αμυντικός χαφ της διοργάνωσης.

Σε αυτόν οφείλεται κατά πολύ ότι η άμυνα του Αστέρα Τρίπολης αποδείχτηκε τόσο δυσκολοκατάβλητη. Επομένως, το ενδιαφέρον που έχει ήδη δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του εν όψει της μεταγραφικής περιόδου είναι φυσιολογικό. Οπως και η έλλειψη αμυντικών χαφ. Αυτή η έλλειψη ήταν που έκανε πέρυσι τέτοιον καιρό περιζήτητο τον Ενσαλίβα. Κι αυτός πέρυσι ήταν ο καλύτερος αμυντικός χαφ.

Ομως στην ΑΕΚ και επί Φερέρ και τώρα με Κωστένογλου δεν έπεισε ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες απαιτήσεις. Η μία περίπτωση δεν σημαίνει ότι... κατοχυρώνει την άλλη. Ωστόσο και το βιογραφικό του 28χρονου Καρντόσο, πέραν της Εστουντιάντες παλιότερα, είναι άνευ ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Μην ξεχνάμε ότι πριν από τον τραυματισμό του ο Κριστιάν Λεντέσμα καλείτο στην εθνική Αργεντινής.

Τώρα στον Ολυμπιακό είναι τόσο ευχαριστημένοι από την αγωνιστική παρουσία του, που σκέφτονται να αγοράσουν από την Τρίπολη τον Καρντόσο. Και μάλιστα σε υπερδιπλάσια τιμή από αυτή που θα μπορούσαν να τον αποκτήσουν τον χειμώνα. Ο Καρντόσο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετική επιλογή για τη θέση του αμυντικού χαφ σε κάποια από τις «μεγάλες» ομάδες που έχουν ανάγκη.

Απαραίτητη προϋπόθεση να μην παρουσιαστεί ως σίγουρη λύση και του φορτωθούν υποχρεώσεις που δεν του αναλογούν...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x