Γιώργος Χελάκης

Η κορυφαία ενδεκάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

SportDay

Mε πρόλαβε ο Αντώνης και έγραψε χθες στην προτελευταία σελίδα την άποψή του για την καλύτερη ενδεκάδα του Euro 2008. Με κίνδυνο να «συναντηθούμε» σε ελάχιστες περιπτώσεις καταγράφω την άποψή μου, αναγνωρίζοντας στον Καρπετόπουλο το πλεονέκτημα ότι είδε από κοντά περισσότερα παιχνίδια.

Τερματοφύλακας: Μπόρουτς. Ο Πολωνός έδειξε ότι είναι σπουδαίος κάτω από τα δοκάρια. Μπορεί να έπαιξε μόλις τρία παιχνίδια γιατί οι Πολωνοί αποχαιρέτησαν νωρίς, αλλά πρόλαβε να δείξει τα προσόντα που τον έκαναν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της Σέλτικ.

Δεξί μπακ: Σέρχιο Ράμος. Ο Ισπανός έσβησε τον Ποντόλσκι στον τελικό και στη διάρκεια της διοργάνωσης έδειξε σταθερότητα και ιδιαίτερη δραστηριότητα στην επίθεση, όπου έψαχνε το γκολ με το κεφάλι.

Αριστερό μπακ: Ζιρκόφ. Ας όψεται ο Τόρες που κατάπιε τον Λαμ στη φάση του γκολ στον τελικό. Ο εικοσιπεντάχρονος Ρώσος είναι κατ' ουσίαν αριστερός χαφ. Ο Χίντινκ τον βάφτισε μπακ κι αυτός τα κατάφερε θαυμάσια ανεβοκατεβαίνοντας συνεχώς και πατώντας τη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων, του ματς με την Ισπανία εξαιρουμένου.

Στόπερ: Μετζέλντερ. Στη Ρεάλ δεν ενθουσίασε κανέναν. Στο Euro με τη Γερμανία ήταν σταθερός, αποτελεσματικός στις προσωπικές μονομαχίες και αξιόπιστος στο «κατέβασμα» της μπάλας.

Στόπερ-λίμπερο. Ο βραχύσωμος Πουγιόλ διακρίθηκε ιδιαίτερα. «Σκύλος» στα προσωπικά μαρκαρίσματα και πάντα έτοιμος να διορθώνει τα λάθη των συμπαικτών του. Ιδανικός στο να κάνει με ταχύτητα πλάγια βήματα ώστε να προλαβαίνει τις διαγώνιες πάσες.

Αμυντικό χαφ. Σένα. Το είπε και ο Ζίκο ότι καλύτερος παίκτης του Euro ήταν ένας... Βραζιλιάνος. Χωρίς να φαίνεται ότι «σκίζεται» βρισκόταν κάθε φορά εκεί που είχε ανάγκη η ομάδα του. Το πιο αξιόπιστο εργαλείο του Αραγονές.

Κεντρικό χαφ: Μπάλακ. Αδικo να κριθεί μόνο από το ματς του τελικού. Οργωνε το γήπεδο παίζοντας σε όλες τις θέσεις με όλους τους τρόπους. Οργάνωσε, έκοψε, σκόραρε, πάσαρε.

Αριστερό χαφ: Σίλβα. Ο νεαρός Ισπανός σπάνια «κάθισε» σε μία θέση. Από αριστερά βρισκόταν δεξιά και πάλι τα ίδια. Καλή ταχύτητα, εξαιρετικό κοντρόλ, δυνατό σουτ. Αναμένεται περαιτέρω εξέλιξη.

Δεξιός χαφ: Αρντά. Ο νεαρός Τούρκος κάνει τα ίδια με τον Ισπανό. Ισως υστερεί σε ταχύτητα, αλλά υπερτερεί σε «μπουκάρισμα» και αίσθηση του γκολ.

Επιθετικός χαφ. Μόντριτς. Η θέση του πέμπτου χαφ ανακαλύφθηκε γιατί οι περισσότεροι τεχνικοί έπαιζαν με έναν καθαρόαιμο επιθετικό. Ο Κροάτης έχει σπουδαία τεχνική, ακούραστα πνευμόνια και σίγουρες πάσες. Με τον Κακά δεν μοιάζει κι ας ισχυρίζεται το αντίθετο ο Μπίλιτς.

Σέντερ φορ: Το γκολ του τελικού φτάνει και περισσεύει. Ο Τόρες είναι μια κλάση πάνω από τους υπόλοιπους γιατί τα συνδυάζει όλα. Τομέας που να υστερεί δεν υπάρχει. Διαφορετικού τύπου κλασικός φορ σπουδαίας κλάσης είναι μόνο ο Ιταλός Τόνι, που «καταστράφηκε» από το στυλ παιχνιδιού της ομάδας του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x