Γιώργος Χελάκης

Δεν μας τα λες καλά, σενιόρ Ερνέστο...

SportDay

Aπό τότε που ο Ερνέστο Βαλβέρδε δοκιμάζει τον Μίκελ Αλόνσο έχουν περάσει είκοσι πέντε μέρες και τέσσερα φιλικά παιχνίδια. Εφόσον παίρνει στον κόουτς τόσες μέρες για να καταλάβει ότι ο αδερφός τού Τσάμπι είναι ακατάλληλος, τότε γιατί να απορούμε που θεωρεί τον Οσκαρ Γκονθάλεθ τόσο καλό παίκτη ώστε να δαπανηθούν γι' αυτόν κοντά τρία εκατομμύρια ευρώ;

Καμιά φορά τα πράγματα είναι περισσότερο απλά απ' όσο φαίνονται. Ο Βαλβέρδε μπορεί να κοουτσάρει άψογα (ούτε αυτό το είδαμε), αλλά το μάτι του δεν βλέπει παραπέρα απ' τη μύτη του... Διότι ναι μεν φταίνε η διοίκηση και ο πρόεδρος που καθυστερούν οι μεταγραφές, αλλά κάποιος πρέπει να φταίει που ο Γκονθάλεθ τρέχει λες και τον ενοχλούν αιμορροΐδες. Που όσες φορές τον είδαμε δεν αξιώθηκε να ντριμπλάρει έναν αντίπαλό του. Που μόλις χθες μάθαμε ότι ο ανεκδιήγητος Αλόνσο δεν θα συνεχίσει στην ομάδα. Οταν, κόουτς, έχεις πρόβλημα να διαπιστώσεις τα φανερά, δυσκολεύεσαι να πάρεις χαμπάρι ότι σε δεκαπέντε μέρες ο Ολυμπιακός παίζει κορόνα-γράμματα την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Καλή και άγια η δήλωση μετά το «ναυάγιο» με την Τβέντε, ότι χρειάζονται επειγόντως μεταγραφές, αλλά για μια στιγμή: αν έρθουν κάνα-δυο ακόμα σαν τον Οσκαρ Γκονθάλεθ θα το διαλύσουμε το μαγαζί;

Οποιοι κι αν έρθουν, τι να προλάβεις να τους μάθεις σε δύο εβδομάδες ώστε να σου λύσουν το πρόβλημα στον τρίτο προκριματικό; Και κάτι ακόμα: στην Ισπανία σε φώναζαν «μυρμήγκι» γιατί έκανες τη δουλειά σου με ό,τι έβρισκες. Χωρίς διάθεση να σε υποτιμήσουμε, αυτοί που βρήκες στον Ολυμπιακό είναι για να μην μπορούν να αλλάξουν την μπάλα παραπάνω από δύο φορές; Σαν κάτι να μη μας λες καλά, σενιόρ Ερνέστο. Θα μπορούσαμε να σου καταλογίσουμε και ορισμένα ακόμα, αλλά παραμονεύει ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε άθελά μας το άλλοθι που γυρεύει ο Κόκκαλης για να σε στείλει αδιάβαστο στην πρώτη τρανταχτή αποτυχία. Τα συνηθίζει αυτά ο πρόεδρος, για τη γνωριμία με τον οποίο δήλωνες κατενθουσιασμένος. Αραγε μπορείς να επαναλάβεις τη δήλωση;

Επειδή βρίσκεσαι σε τρυφερή ηλικία για προπονητή (μόλις σαράντα τεσσάρων ετών), κρίμα είναι να φορτωθείς αμαρτήματα που πρέπει να φορτωθούν οι καμπούρες άλλων. Με την πρώτη ευκαιρία ξεκαθάρισε τη θέση σου δημόσια. Ετσι ώστε αν –κούφια η ώρα– σκάσουν μύτη κορνέδες νέας εσοδείας στου Ρέντη, να μην είσαι εσύ ο πρώτος στόχος.

Πιο γρήγορη, πιο νεανική, ίσως και πιο καλή

το γράφουμε μία φορά ακόμα ώστε να το επικαλούμαστε με άνεση στη συνέχεια του κειμένου. Η ΑΕΚ δεν έχει διαθέσιμα λεφτά για μεταγραφές. Τώρα ας γράψουμε με την ίδια άνεση ότι τα πρωταθλήματα διεξάγονται κάθε χρόνο επειδή δεν προεξοφλείται ότι τα κατακτά η ομάδα που ξοδεύει τα περισσότερα.

Το κλίμα αμηχανίας, έως και ανησυχίας, που επικρατεί στους οπαδούς της «Ενωσης» είναι απόρροια της χαμηλής μεταγραφικής πτήσης και της απομάκρυνσης Δέλλα, Λυμπερόπουλου, σε συνδυασμό με την αποστράτευση του Ακη Ζήκου. Η αποστράτευση του κορυφαίου αμυντικού χαφ εξακολουθεί να «πονάει», διότι το κενό παραμένει ακάλυπτο, παρά τις ελπιδοφόρες εμφανίσεις του νεαρού Αντώνη Ρίκκα. Χρειάζεται, όμως, να γίνει ψύχραιμη αποτίμηση του φετινού πάρε-δώσε των «κιτρινόμαυρων».

• Στη θέση του τερματοφύλακα η ΑΕΚ εμφανίζεται θεωρητικά ενισχυμένη. Πάντα θεωρητικά, ο Σάχα θα είναι λιγότερο διασκεδαστικός από τον Μορέτο.
• Στα άκρα της άμυνας και να θέλει ο Χουανφράν, δύσκολα θα καταφέρει να φανεί τόσο κακός όσο ο συμπαθέστατος Αρουαμπαρένα. Ο επανακάμψας Γεωργέας προσθέτει αξιοπιστία είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο. Ο νεαρός Κουτρουμάνος θα κριθεί σε βάθος χρόνου.
• Στο κέντρο της άμυνας ο Μαϊστόροβιτς θα «το πάει το γράμμα» μια χαρά. Ο υγιής Αλεξόπουλος υπό προϋποθέσεις μπορεί να φανεί πιο χρήσιμος από τον φορτωμένο με επιβαρύνσεις Δέλλα.
• Στα χαφ η όποια εφευρετικότητα του Γιώργου Δώνη μάλλον δεν αρκεί. Ενσαλίβα, Ρίκκα, Καφές, Χετεμάι και Πλιάτσικας είναι ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις. Ο βασικός αμυντικός χαφ αναζητείται.
• Στην επίθεση ο υγιής Λαγός είναι σπουδαία «μεταγραφή». Για τον Σκόκο έχουν γραφτεί τα καλύτερα. Ο Μπερνς, σύμφωνα με τους Αυστραλούς, θεωρείται το μεγάλο ταλέντο του ποδοσφαίρου τους.
• Γιώργος Δώνης. Μεταγραφή κι αυτός. Ακόμα και στην περίπτωση που ο Τεν Κάτε και ο Βαλβέρδε είναι γενικά καλύτεροι προπονητές, τα πλεονεκτήματα του νεαρού κόουτς δεν ακυρώνονται. Ξέρει την ομάδα του και τους αντιπάλους της καλύτερα από τους άλλους. Ελυσε τον γόρδιο δεσμό της συνύπαρξης «Ρίμπο» - «Λύμπε» και έκανε την ομάδα του πιο γρήγορη. Επιβλήθηκε στα αποδυτήρια.

Θεωρητικά η ΑΕΚ εμφανίζεται πιο γρήγορη, πιο νεανική, πιο ενισχυμένη. Αχίλλειος πτέρνα, ότι δεν υπάρχει ο παίκτης-εγγύηση στα αμυντικά χαφ. Ναι, δεν υπάρχουν λεφτά με το τσουβάλι. Ναι, υπάρχουν «πρόθυμοι» να τα κάνουν όλα καλοκαιρινά έτσι και φανεί ότι κάτι «στραβώνει». Υπάρχει, ωστόσο, μια κατεύθυνση που κάποιοι τη σχεδίασαν και κάποιοι την υλοποιούν. Ολες οι απορίες θα λυθούν μέσα στο γήπεδο. Μέχρι τότε όσοι βιάζονται να τα βάψουν μαύρα αντί για μαυρόασπρα οφείλουν να σκεφτούν ότι τέσσερα χρόνια τώρα η ΑΕΚ παλεύει μέχρι τέλους την κατάκτηση του πρωταθλήματος ξοδεύοντας λιγότερα απ' όσα ξόδεψε φέτος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x