Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Η ήττα δεν είναι επιλογή...

Η εθνική ομάδα μπάσκετ «γκρέμισε» το Σινικό Τείχος και νικώντας πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 91-77 την Κίνα τερμάτισε τρίτη στον δεύτερο όμιλο, κάτι που τη φέρνει αντιμέτωπη στον νοκ άουτ προημιτελικό της Τετάρτης με την Αργεντινή (17:15), σε έναν αγώνα-ρεβάνς των Αγώνων της Αθήνας. Σε περίπτωση νίκης και πρόκρισης επί των χρυσών ολυμπιονικών του 2004, θα φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «4». Διέψευσε τις «Κασσάνδρες» περί πρόθεσης να ηττηθεί από τους οικοδεσπότες για να αποφύγει στα ημιτελικά τη Dream-Team η Εθνική, που «στραγγάλισε» τους αντιπάλους της με την άμυνά της στο πρώτο μέρος. Κορυφαίοι οι Σπανούλης-Μπουρούσης που πέτυχαν από 19 πόντους. «», δήλωσε ο Π.Γιαννάκης.

Η εθνική ομάδα μπάσκετ «γκρέμισε» το Σινικό Τείχος και νικώντας πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 91-77 την Κίνα τερμάτισε τρίτη στον δεύτερο όμιλο, κάτι που τη φέρνει αντιμέτωπη στον νοκ άουτ προημιτελικό της Τετάρτης με την Αργεντινή (17:15), σε έναν αγώνα-ρεβάνς των Αγώνων της Αθήνας. Σε περίπτωση νίκης και πρόκρισης επί των χρυσών ολυμπιονικών του 2004, θα φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «4». Διέψευσε τις «Κασσάνδρες» περί πρόθεσης να ηττηθεί από τους οικοδεσπότες για να αποφύγει στα ημιτελικά τη Dream-Team η Εθνική, που «στραγγάλισε» τους αντιπάλους της με την άμυνά της στο πρώτο μέρος. Κορυφαίοι οι Σπανούλης-Μπουρούσης που πέτυχαν από 19 πόντους. «Κάτι χρωστάμε στην Αργεντινή», το σχόλιο του σέντερ της Εθνικής. «Με καθαρό μυαλό περνάμε», δήλωσε ο Π.Γιαννάκης.

Ο αγώνας:

Όσοι αμφέβαλαν για τη... διάθεση της ελληνικής ομάδας να νικήσει, διαψεύστηκαν με το «καλημέρα». Η Εθνική επέλεξε να νικήσει και όχι να παραταχθεί αδιάφορη και να χάσει, έστω και αν αυτή η επιλογή της θα την έφερνε στα προημιτελικά αντιμέτωπη με την Αργεντινή και στο βάθος των ημιτελικών με το ανυπέρβλητο (;) εμπόδιο των ΗΠΑ. Από το πρώτο λεπτό η επίσημη αγαπημένη κυριάρχησε στο παρκέ εφαρμόζοντας την τακτική που της είχε δώσει την ευρεία νίκη επί της Κίνας και στο Μουντομπάσκετ του 2006: πίεση σε όλο το γήπεδο, «σκυλίσια» άμυνα πάνω σε όλα τα ατού των αντιπάλων, έλεγχος των ριμπάουντ και περιορισμός του Γιάο Μινγκ. Οι παίκτες του Γιόνας Καζλάουσκας «ασφυκτιούσαν» και αδυνατούσαν να βρουν λύσεις στην επίθεση. Ο Γιάο Μινγκ δεν μπορούσε να τροφοδοτηθεί και γρήγορα το βαρύ του κορμί κουράστηκε. Την ίδια ώρα η ελληνική επίθεση πιο ώριμη από κάθε άλλο αγώνα στο τουρνουά έκανε το καθήκον της αξιοποιώντας τις καλές άμυνες. Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε μοιραία και στο σκορ, με την ελληνική ομάδα να προηγείται 15-7 με τρίποντο του Διαμαντίδη στα μέσα της πρώτης περιόδου. Οι οικοδεσπότες έδειξαν προσωρινά σημάδια... ζωής μειώνοντας σε 17-13, αλλά ο νόμος της Εθνικής εφαρμόστηκε και πάλι στο παρκέ. Με δέκα «αναπάντητους» πόντους το σκορ έφτασε στο 27-13, για να κλείσει το δεκάλεπτο με 27-15.

Η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε στη δεύτερη περίοδο. Απεναντίας, η πίεση της Εθνικής αυξήθηκε και η «τρικυμία» των Κινέζων συνεχίστηκε με τη διαφορά να εξακολουθεί να έχει ανοδικές τάσεις. Σπανούλης και Μπουρούσης οδηγούσαν επιθετικά το ελληνικό συγκρότημα, την ώρα που από πλευράς γηπεδούχων, που είχαν 0/14 σουτ τριών πόντων (!) στο πρώτο μέρος, μόνο ο Ζίζι Γουάνγκ έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι. Ο Σχορτσιανίτης ερχόμενος από τον πάγκο έδωσε πολλές λύσεις στην επίθεση και τα... νταμπλ σκορ έγιναν συνήθεια (34-17, 38-19). Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της στον αγώνα, το +24 (46-22), λίγο πριν το ημίχρονο, το οποίο ολοκληρώθηκε με 46-24.

Κάτι η χαλάρωση της ελληνικής άμυνας και κάτι η βελτίωση των ποσοστών ευστοχίας της Κίνας... και στο τρίτο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι έκαναν την απόπειρα αντεπίθεσης. Με ένα επί μέρους σκορ 26-12, το οποίο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Λι Ναν, η διαφορά μειώθηκε στους 10, 58-48, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να καλεί τάιμ-άουτ προκειμένου να «συνεφέρει» τους παίκτες του. Οι οδηγίες είχαν ευεργετικές συνέπειες, αφού με ένα 6-0 η Ελλάδα έφτασε στο 64-48 βάζοντας φρένο στις ορέξεις των Ασιατών και κλείνοντας το δεκάλεπτο με 69-54.

Στην τέταρτη περίοδο οι Κινέζοι συνέχιζαν να βλέπουν το καλάθι σαν βαρέλι από την περιφέρεια στο ρυθμό του τρίτου δεκαλέπτου. Η διαφορά έπεσε και πάλι στους 10 (75-65), η ελληνική ομάδα δεν μπορούσε να βρει λύσεις αμυντικά, αλλά με ώριμες επιλογές στην επίθεση εξακολουθούσε να είναι το αφεντικό του αγώνα. Με όπλα τους Μπουρούση και Ζήση η Εθνική σκόραρε και διατήρησε ως το τέλος τα ηνία της αναμέτρησης φτάνοντας στο 91-77.

Αποστολή εξετελέσθη και πλέον... Αργεντινή. Η Εθνική καλείται την Τετάρτη απέναντι στους χρυσούς ολυμπιονίκες του 2004 να πάρει ρεβάνς για την ήττα της στα προημιτελικά των Αγώνων της Αθήνας και συνάμα να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο δρόμος για ένα μετάλλιο είναι ανοικτός...

Τα δεκάλεπτα: 27-15, 46-24, 69-54, 91-77

Ελλάδα: Παπαλουκάς 6 (5 ασίστ), Μπουρούσης 19 (9 ριμπ.), Ζήσης 8, Σπανούλης 19 (5 ασίστ), Βασιλόπουλος 3 (5 ριμπ.) Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 5, Φώτσης 17, Πρίντεζης, Πελεκάνος, Γλυνιαδάκης 6, Σχορτσιανίτης 8.

Κίνα: Γιάο Μινγκ 18 (5 ριμπ.), Λιού, Ζίζι Γουάνγκ 14 (8 ριμπ.), Γουάνγκ Σιπένγκ 11, Ντου 2, Σουν 9, Γουάνγκ Λέι, Γι Γιανλιάν 11, Ζανγκ 5, Ζου 3, Λι 6, Τσεν.

*Αξίζει να σημειωθεί πως στην απευκταία περίπτωση ήττας στον προημιτελικό δεν υπάρχουν αγώνες κατάταξης για την Εθνική, ενώ θα καταλάβει αυτομάτως την πέμπτη θέση λόγω της συγκομιδής βαθμών της στην πρώτη φάση.

Τα ζευγάρια και το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Ισπανία-Κροατία 9:30
Λιθουανία-Κίνα 11:45
ΗΠΑ-Αυστραλία 15:00
Ελλάδα-Αργεντινή 17:15

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x