Γιώργος Χελάκης

Να «ψαχτούμε» καλά γυρίζοντας προς τα πίσω...

SportDay

Yπάρχουν ασφαλώς προσωπικοί σχεδιασμοί που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες που θα υπάρξουν το επόμενο τρίμηνο σε πολλές αθλητικές ομοσπονδίες. Προφανώς κάποιοι αυξομειώνουν την ένταση της κριτικής τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα ανάλογα με τις επιδιώξεις τους στις επικείμενες εκλογές.

Το γεγονός δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει. Μια ουσιαστική έρευνα θα αποκαλύψει με λεπτομέρειες την αλήθεια. Οι δικαιολογίες που ακούγονται από τους ντοπαρισμένους και τους προπονητές τους είναι σαν τις «μάσκες» που χρησιμοποιούν όταν παίρνουν τα αναβολικά ώστε να σκεπάζονται οι ουσίες κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι συνηθισμένοι έλεγχοι ντόπινγκ δεν είχαν τη δυνατότητα να ανιχνεύσουν την τοξική ουσία Μ3. Μόνο το εργαστήριο της Κολωνίας είχε αυτή τη δυνατότητα. Το ΕΣΚΑΝ απέκτησε αυτή τη δυνατότητα με αρκετή καθυστέρηση. Ο πρωταθλητής στην κολύμβηση Δρυμωνάκος έδωσε δείγματα τέλη του χειμώνα και βρέθηκε «καθαρός». Το δείγμα μπήκε στο ψυγείο, επανεξετάστηκε το καλοκαίρι και ανιχνεύτηκε η περίφημη Μ3. Με άλλα λόγια ο έλεγχος ντόπινγκ έγινε με... μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας που εντόπισαν την ουσία.

Κάπως έτσι φάνηκε να την πάτησαν οι αρσιβαρίστες. Με βάση τα στοιχεία που μέχρι τότε είχαν στη διάθεσή τους οι αθλητές και ο προπονητής, ο έλεγχος δεν θα έδειχνε τίποτα. Εδειξε όμως και αυτός ήταν ο λόγος που αθλητές και Ιακώβου δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που είχε συμβεί και ανάμεσα σε άλλα μιλούσαν για σαμποτάζ. Αν εννοούσαν με αυτή την κουβέντα ότι κάποιοι δεν τους ενημέρωσαν για τις νέες δυνατότητες του εργαστηρίου, μάλλον δίκιο είχαν.

Κάπου έσπασε η αλυσίδα της... συνεννόησης ανάμεσα σε ορισμένους που είχαν σχέση με τον έλεγχο και τους κάθε φορά ελεγχόμενους. Αλλο παράδειγμα. Η Φανή Χαλκιά έδωσε δείγμα, το οποίο όμως λόγω της κατανάλωσης πολλών υγρών ήταν -όπως ειπώθηκε- αδύναμο και δεν μπορούσε να αναλυθεί με επάρκεια. Αντί λοιπόν, όπως συνέβαινε παλιότερα, οι ελεγκτές να αρκεστούν σε αυτό, περίμεναν επί πέντε ώρες ώστε η αθλήτρια να ξαναδώσει δείγμα. Κάτι ξέρει λοιπόν ο προπονητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος που μιλάει για σαμποτάζ. Αν, όπως λέει, ψάξει να βρει ποιος το έκανε, τότε ίσως μας πει ποιοι ήταν αυτοί που βγήκαν εκτός συνεννόησης. Διότι η συνεννόηση ήταν δεδομένη και δεν μπορούσε να αφορά μόνο τους αθλητές και τους προπονητές. Αφορούσε και τις ομοσπονδίες και τα μέλη της ΕΟΕ. Τουλάχιστον εκείνα που το 2004 πήγαν να μας τρελάνουν επιχειρώντας να βγάλουν λάδι τον Κεντέρη και τη Θάνου. Ηταν τότε που δύο ώρες νωρίτερα από το περίφημο τροχαίο, στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε η προαναγγελία του. Ολα αυτά δεν γίνονται από ένα - δύο ραδιούργους προπονητές, έστω κι αν αυτοί με δόξα και τιμή είχαν συστήσει εταιρεία εισαγωγής συμπληρωμάτων διατροφής!

Ολα αυτά αποτυπώνονται χαρτί και καλαμάρι στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Κι όμως το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα, αν και περιγράφονται σ' αυτό αξιόποινες πράξεις.

Ο,τι και να λένε τώρα ο κ. Λιάπης με τον κ. Ιωαννίδη είναι λόγια του αέρα. Μέχρι και η ΔΟΕ μάς πήρε χαμπάρι και ζητάει, επισήμως πια, να κάνουν η πολιτεία και ο εισαγγελέας ό,τι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει. Να ερευνήσουν την ύπαρξη κυκλώματος εμπορίας αναβολικών ουσιών στην Ελλάδα. Μας λένε δηλαδή να ασχοληθούμε με τους... εμπόρους κι όχι μόνο με τους χρήστες.

Με μεγάλη ευκολία πέφτουν όλοι πάνω στους ντοπαρισμένους αθλητές, δηλαδή στα θύματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους θύτες. Ασφαλώς υπάρχει η προσωπική ευθύνη όσων ντοπάρονται. Αυτονόητη και η τιμωρία τους. Με όλους τους άλλους που ήξεραν, που ανέχονταν, που το βούλωναν, τι θα γίνει; Με αυτούς που διακινούν και εμπορεύονται τις τοξικές ουσίες τι πρόκειται να γίνει; Ο κ. Λιάπης, ο κ. Ιωαννίδης και μαζί τους ο πρωθυπουργός κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι αρκεί ένας αυστηρότερος νόμος για να κλείσει η υπόθεση. Σημασία έχει να αναμετρηθούμε με το παρελθόν μας, να ψάξουμε προς τα πίσω. Να βρούμε ποιος έφερνε τα δηλητήρια, ποιος χρηματοδοτούσε την αγορά τους, πόσα και ποια μετάλλια ήταν δηλητηριασμένα. Τότε θα δοθεί το μήνυμα και στους έμπορους και στους χρήστες. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όσους τώρα κυβερνούν και αδιαφορούν. Ιδού η Ρόδος για το «αντιπολιτευόμενο» ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί -τάχα- να αποτινάξει το σκοτεινό παρελθόν του. Τώρα ήρθε η ώρα να ψαχτούμε όλοι καλά. Ενοχοι, συνένοχοι, ηθικοί αυτουργοί. Ολοι όσοι ήξεραν και φοβόντουσαν να μιλήσουν. Να ψαχτούμε όλοι, ο καθένας από το πόστο του, από τον χώρο ευθύνης του. Του αθλητικού Τύπου συμπεριλαμβανομένου βεβαίως. Για ελάτε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x