Βαγγέλης Νεραντζιάς

Ο Λουκάς, ο Μάτος και οι γραφικοί…

www.sportfm.gr

Το πρώτο του φιλικό για τη φετινή σεζόν έδωσε χθες ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε της ελβετικής Γιουνγκ Μπόις με 2-1. Όπως είναι ξεκάθαρο αυτή η αναμέτρηση δεν προσφέρεται για πολλά συμπεράσματα, για πολλούς λόγους. Οι νεοαποκτηθέντες Λέτο, Σισέ, Κατσουράνης δεν έπαιξαν, ενώ ο Καντέ –ίσως για πρώτη φορά στην καριέρα του- αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος. Ταυτόχρονα, είναι λογικό οι δυνατές προπονήσεις αυτό το διάστημα να βαραίνουν τα πόδια όλων των παικτών, που δεν είναι έτοιμοι για 90λεπτα.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια πράγματα τα οποία θεωρούνται δεδομένα. Ένα από αυτά αφορά τον Λουκά Βύντρα. Ο διεθνής αμυντικός απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Τεν Κάτε και είναι σίγουρο ότι ακόμη κι αν αποκτηθεί ένας παίκτης τύπου Μαρτσένα, ο Λουκάς θα είναι βασικός. Όχι άδικα. Παίζει από πέρσι στην θέση που ξέρει(όλοι γνωρίζουν ότι άδικα βαφτίστηκε αντί-Σειταρίδης το 2004 μια και αποκτήθηκε ως στόπερ από τον Πανηλειακό), έχει αθλητικό κορμί και είναι γρήγορος και δυνατός. Ταυτόχρονα, πλέον αγωνίζεται απαλλαγμένος από το άγχος της κερκίδας. Όλα αυτά δε σημαίνουν ότι θα είναι αλάνθαστος, απλά στη θέση του οι γκέλες «φαίνονται».

Αν ο Βύντρα αποτελεί ένα από τα «παράσημα» του Τεν Κάτε, ο Μαρσέλο Μάτος είναι το ακριβώς αντίθετο. Ο 26χρονος αμυντικός χαφ δεν άλλαξε από την μέρα που ήρθε, απλά ανεξήγητα πέρσι δεν έπαιζε και όλοι εμείς ήμασταν οι γραφικοί δημοσιογράφοι που κάναμε «πόλεμο» στον Ολλανδό. Όσο και αν αυτό ακούγεται βιαστικό για την εποχή, ο Μάτος αξίζει μια θέση στην ενδεκάδα. Πολύ απλά, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παιχνίδι του, να κόψει, να πρεσάρει, να μοιράσει αλλά και να κατεβάσει την μπάλα. Επαναλαμβάνω, ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν έχει να κάνει με το χθεσινό φιλικό και δεν αφορά την αξία των υπολοίπων αμυντικών χαφ.

Άλλωστε, οι πράσινοι έχουν την τύχη να διαθέτουν τρεις αμυντικούς μέσους πρώτης γραμμής. Μη ξεχνάμε, ότι πλην του Μάτος, υπάρχει ο πολύπειρος και γεμάτος «παραστάσεις» Ζιλμπέρτο και ο πληθωρικός και απαραίτητος Κατσουράνης. Επιτρέψτε μου να τοποθετήσω τον Σιμάο μια κλίμακα πιο κάτω. Ανασταλτικά ίσως να είναι καλύτερος όλων, αλλά αυτό δεν αρκεί για έναν παίκτη που παίζει στη μεσαία γραμμή. Ο Μοζαμβικανός έχει πρόβλημα με την μπάλα στα πόδια και δυσκολεύεται στις μεταβιβάσεις του. Αν δουλέψει μπορεί να κάνει μεγάλη καριέρα.

Καλή επιλογή μοιάζει να είναι και ο Σαντρίκ Καντέ, όχι φυσικά στο κέντρο που έπαιξε χθες, αλλά στην άμυνα. Ο Γάλλος είναι σοβαρός, ουσιαστικός και μοιάζει περίπτωση παίκτη που βάζει την ομάδα πάνω από το «εγώ» του. Μια ματιά στο βιογραφικό του, δείχνει ότι είχε μόνο «γεμάτες» χρονιές στο απαιτητικό Σαμπιονά, κάτι που δεν είναι τυχαίο.

Από κει και πέρα στα δεδομένα, οι Καραγκούνης και Γκαλίνοβιτς θα πρέπει να κατατάσσονται στην κατηγορία των βασικών και αναντικατάστατων. Για τον πρώτο είναι απόλυτα λογικό, ενώ για τον Κροάτη οι απόψεις διίστανται. Από τη στιγμή όμως που ο Τεν Κάτε δεν εμπιστεύεται τον Τζόρβα, αυτό δεν αλλάζει. Ταυτόχρονα, οι Νίκος Σπυρόπουλος και Γκάμπριελ είναι «αγκαλιά» με την ενδεκάδα. Ο 25χρονος Έλληνας μπακ είναι ότι καλύτερο διαθέτει η χώρα μας σε αυτή τη θέση, ενώ ο Ροντρίγκεζ ανεξάρτητα από το ότι δεν είναι μπακ όπως περιμέναμε, ήταν η πιο πετυχημένη μεταγραφή του περσινού καλοκαιριού. Περισσότερα μετά το αυριανό φιλικό με τη Βασιλεία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x