Eurobasket '09

Ευρωμπάσκετ 1971-2005

Η Δυτική Γερμανία είναι αυτή που θα φιλοξενήσει το 17ο Ευρωμπάσκετ που ήταν και το τελευταίο από τα 8 συνεχόμενα που θα κατακτούσε η Σοβιετική Ένωση. Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση καθώς αποκλείστηκε στα προκριματικά του θεσμού.

1971 Δυτική Γερμανία, Έσεν «Ανίκητη»

Η Δυτική Γερμανία είναι αυτή που θα φιλοξενήσει το 17ο Ευρωμπάσκετ που ήταν και το τελευταίο από τα 8 συνεχόμενα που θα κατακτούσε η Σοβιετική Ένωση. Η Ελλάδα για μια ακόμα φορά δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση καθώς αποκλείστηκε στα προκριματικά του θεσμού. Οι ομάδες και πάλι ήταν 12 και χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι, σύστημα που ίσχυσε μέχρι και το 1987. Κάτι καινούργιο αυτή η διοργάνωση δεν είχε να επιδείξει αφού Σοβιετική Ένωση και Γιουγκοσλαβία έκαναν αμφότερες επίδειξη δύναμης και τερμάτισαν πρώτες στον όμιλο τους και αήττητες.

Η έκπληξη ήρθε από την Ιταλία που τερμάτισε δεύτερη πίσω από τη Γιουγκοσλαβία στον πρώτο όμιλο. Έτσι τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν Γιουγκοσλαβία-Πολωνία και Σοβιετική Ένωση-Ιταλία. Ο τελικός και πάλι ήταν ο…γνωστός. Στα ημιτελικά η Σοβιετική Ένωση κέρδισε πανεύκολα τους Ιταλούς με 93-66 και η Γιουγκοσλαβία επιβλήθηκε με 100-75 των Πολωνών. Ο τελικός θα είχε και πάλι την ίδια κατάληξη. Σοβιετική Ένωση-Γιουγκοσλαβία 69-64 με τους Σοβιετικούς να πανηγυρίζουν στο τέλος σαν μικρά παιδιά το όγδοο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο τους και να γράφουν ιστορία. Το χάλκινο μετάλλιο κέρδισε η Ιταλία που επιβλήθηκε στον μικρό τελικό των Πολωνών με 85-67

Τελική κατάταξη

1.Σοβιετική Ένωση
2.Γιουγκοσλαβία
3.Ιταλία
4.Πολωνία
5.Τσεχοσλοβακία
6.Βουλγαρία
7.Ισπανία
8.Ρουμανία
9.Ομ. Γερμανία
10.Γαλλία
11.Ισραήλ
12.Τουρκία

1973 Ισπανία, Βαρκελώνη «Η ώρα της αποκαθήλωσης»

Ανατροπή σκηνικού είχαμε στα γήπεδα της Ισπανίας! Έπειτα από 16 χρόνια οι Σοβιετικοί δεν θα είναι στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Εκεί θα βρεθούν οι μόνιμοι διεκδικητές Γιουγκοσλάβοι που έπειτα από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες τελικά γεύτηκαν το νέκταρ της επιτυχίας. Στη φάση των ομίλων τα πράγματα ήταν για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα. Σοβιετική Ένωση και Τσεχοσλοβακία από τον πρώτο όμιλο, Γιουγκοσλαβία και οι οικοδεσπότες Ισπανοί από τον δεύτερο σχημάτιζαν μια «καυτή» τετράδα ημιτελικών. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε πέμπτη στον δεύτερο όμιλο αφού κατάφερε να κερδίσει μόνο τους Γάλλους. Οι ημιτελικοί ήταν αυτοί που έβγαλαν την είδηση. Ισπανία-Σοβιετική Ένωση 80-76 και έπειτα από 16 χρόνια οι μόνιμοι πρωταθλητές Ευρώπης βρίσκονταν στο καναβάτσο. Οι «φούριας ρόχας» είχαν κάνει το θαύμα τους. Στον άλλο ημιτελικό η Γιουγκοσλαβία δεν μπορούσε να χάσει από την Τσεχοσλοβακία της οποίας επιβλήθηκε με 96-71. Οι «πλάβι» είχαν μπροστά τους τη μεγαλύτερη τους ευκαιρία, κέρδιζαν τους Ισπανούς και στέφονταν Πρωταθλητές Ευρώπης. Έτσι και έκαναν. Κέρδισαν με 78-67 τους «οικοδεσπότες» Ισπανούς και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο. Στον μικρό τελικό η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να χάσει και πάλι και έτσι αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο αφού επιβλήθηκε της Τσεχοσλοβακίας με 90-58.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Ισπανία
3.Σοβιετική Ένωση
4.Τσεχοσλοβακία
5.Ιταλία
6.Βουλγαρία
7.Ισραήλ
8.Τουρκία
9.Ρουμανία
10.Γαλλία
11.Ελλάδα
12.Πολωνία

1975 Γιουγκοσλαβία, Βελιγράδι «Η ώρα των “πλάβι”»

Οι Γιουγκοσλάβοι ήταν αυτοί που θα φιλοξενούσαν το 19ο Ευρωμπάσκετ. Έχοντας μάλιστα πάρει τον αέρα των Σοβιετικών και παίζοντας στην έδρα τους το μόνο που ήθελαν ήταν να κατακτήσουν ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, το δεύτερο στη σειρά, και τα κατάφεραν. Με παίκτες όπως οι Κρέζιμιρ Τσόσιτς και Μίρζα Ντελίμπασιτς οι οικοδεσπότες δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα. Κατέκτησαν το χρυσό αήττητοι. Στο τουρνουά συμμετείχαν 12 ομάδες που χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους ενώ για την τελική κατάταξη συγκρότησαν άλλους δύο ομίλους, ο ένας αφορούσε τις θέσεις 1-6 και ο άλλος τις θέσεις 7-12. Για τις θέσεις 7-12 αγωνίστηκε και η Εθνική Ελλάδος που τελικά τερμάτισε τελευταία και…καταϊδρωμένη.

Η Εθνική μας νικημένη από τις εσωτερικές διαμάχες και αντιπαλότητες έχασε και τα οκτώ παιχνίδια που έδωσε. Όσο για τις θέσεις 1-6, η μάχη ήταν μεγάλη. Η Τσεχοσλοβακία έφθασε να χάνει ακόμα και από την Βουλγαρία ενώ η Γιουγκοσλαβία διέλυσε τους Ισπανούς με 98-76. Στο μεγάλο ντέρμπι που έκρινε και την πρώτη θέση οι «πλάβι» νίκησαν πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 90-84 τους Σοβιετικούς και κρέμασαν ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο στήθος τους. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Ιταλία που έκανε μια εξαιρετική πορεία στην διοργάνωση με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ντίνο Μενεγκίν.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Σοβιετική Ένωση
3.Ιταλία
4.Ισπανία
5.Βουλγαρία
6.Τσεχοσλοβακία
7.Ισραήλ
8.Πολωνία
9.Τουρκία
10.Ολλανδία
11.Ρουμανία
12.Ελλάδα


1977 Βέλγιο, Λιέγη "Γιουγκοσλαβία ξανά..."

Για μια ακόμη διοργάνωση οι Γιουγκοσλάβοι κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο. Ένα μετάλλιο που θα κρεμούσαν στη συνέχεια και πάλι στο στήθος τους έπειτα από 12 χρόνια. Ήταν η τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση αυτή του Βελγίου που οι Γιουγκοσλάβοι θα αναδεικνύονταν πρωταθλητές Ευρώπης και η τελευταία μέχρι… την επόμενη. Στη διοργάνωση συμμετείχαν 12 ομάδες αλλά και πάλι το σύστημα διεξαγωγής ήταν διαφορετικό. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι και οι πρώτες δύο από κάθε όμιλο περνούσαν στα ημιτελικά. Και η Γιουγκοσλαβία αλλά και η Σοβιετική Ένωση έχασαν από ένα ματς και τερμάτισαν στη δεύτερη θέση στον όμιλο τους. Οι Γιουγκοσλάβοι διασταυρώθηκαν με την Ιταλία ενώ οι Σοβιετικοί με την Τσεχοσλοβακία.

Οι «πλάβι» κέρδισαν στον ημιτελικό τη «σκουάντρα ατζούρα» με 88-69 ενώ οι Σοβιετικοί επικράτησαν των Τσεχοσλοβάκων με 91-76. Έτσι για μια ακόμα φορά ο τελικός θα ήταν ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυναστείες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Γιουγκοσλαβία εναντίον Σοβιετικής Ένωσης. Στον τελικό η Γιουγκοσλαβία είχε ως μοναδικό αντίπαλο τον γίγαντα Τσατσένκο αφού οι υπόλοιποι Σοβιετικοί ήταν απελπίστηκα άστοχοι και τελείωσαν το παιχνίδι με 27/80 δίποντα. Το τελικό 74-61 μάλλον τιμητικό ήταν για τους ηττημένους. Στον μικρό τελικό η Τσεχοσλοβακία κέρδισε με 91-81 την Ιταλία και έπειτα από οχτώ χρόνια ανέβηκε και πάλι στο βάθρο έστω και για να πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Σοβιετική Ένωση
3.Τσεχοσλοβακία
4.Ιταλία
5.Ισραήλ
6.Βουλγαρία
7.Ολλανδία
8.Βέλγιο
9.Ισπανία
10.Φιλανδία
11.Γαλλία
12.Αυστρία

1979 Ιταλία, Τορίνο «Οι Σοβιετικοί ξανάρχονται…»

Οι Σοβιετικοί επιστρέφουν στο θρόνο τους, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος τους 21ου Ευρωμπάσκετ. Έπειτα από τρεις συνεχόμενες διοργανώσεις όπου οι «κόκκινοι» έβλεπαν την πλάτη των Γιουγκοσλάβων ήρθε η ώρα της στέψης. Οι Σοβιετικοί σε μια διοργάνωση που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας και συμμετείχαν 12 ομάδες έδειξαν ότι ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά. Με παίκτες όπως οι Μπέλοφ και Ταρακάνοφ οι Σοβιετικοί δεν δυσκολεύτηκαν να ανακτήσουν τα σκήπτρα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Οι ομάδες χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ των τεσσάρων. Οι πρώτες δύο ομάδες από κάθε γκρουπ κέρδιζαν την πρόκριση και σχημάτιζαν έναν άλλο όμιλο από έξι ομάδες που μάχονταν για το χρυσό.

Οι άλλες ομάδες έπαιζαν για τις θέσεις 7-12. Εκεί συμμετείχε και η δική μας Εθνική ομάδα που κατέκτησε την 9η θέση. Όσο για τις πρώτες θέσεις, μπορεί η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Σοβιετική Ένωση να μην ήταν δα και καμιά είδηση, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης και συνάμα του αργυρού μεταλλίου από το Ισραήλ, αποτέλεσε βόμβα μεγατόνων. Οι Ισραηλινοί έδειξαν από την αρχή τα δόντια τους καθώς σε παιχνίδι του ομίλου επικράτησαν των Γιουγκοσλάβων με 77-76, κάτι που πριν από μερικά χρόνια φάνταζε αδιανόητο. Έπειτα, στον δεύτερο όμιλο που σχηματίστηκε, για τις θέσεις 1-6, έχασαν μόνο δύο παιχνίδια και έτσι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση. Τρίτη ήταν η Γιουγκοσλαβία. Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά ήταν ο Μπέρκοβιτς του Ισραήλ.

Τελική κατάταξη

1.Σοβιετική Ένωση
2.Ισραήλ
3.Γιουγκοσλαβία
4.Τσεχοσλοβακία
5.Ιταλία
6.Ισπανία
7.Πολωνία
8.Γαλλία
9.Ελλάδα
10.Ολλανδία
11.Βουλγαρία
12.Βέλγιο


1981 Τσεχοσλοβακία, Πράγα « Έχουν καταντήσει κουραστικοί»

Το «μονοπώλιο» συνεχίστηκε και η Σοβιετική Ένωση και πάλι ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι ομάδες που ταξίδεψαν στην Πράγα ήταν 12 και χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των έξι. Η ελληνική ομάδα με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη δεν κατάφερε κάτι σημαντικό. Στη φάση του ομίλου δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι ενώ στη δεύτερη φάση κέρδισε τρία και τερμάτισε τελικά 10η . Οι πρώτες τρεις ομάδες κάθε ομίλου προκρίθηκαν στην επόμενη φάση και διεκδίκησαν το χρυσό μετάλλιο. Αυτές ήταν οι : Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Τσεχοσλοβακία, Ιταλία και Ισραήλ. Οι Τσεχοσλοβάκοι δεν εκμεταλλεύτηκαν τον παράγοντα έδρα και τερμάτισαν στη τρίτη θέση αφού στη δεύτερη και καθοριστική φάση έχασαν και από τη Γιουγκοσλαβία αλλά και από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Σοβιετική Ένωση, έτσι κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας στον μικρό τελικό την Ισπανία με 101-90. Στον μεγάλο τελικό οι Σοβιετικοί έκαναν επίδειξη δύναμης κερδίζοντας τους Γιουγκοσλάβους με 84-67. Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά ήταν ο Σοβιετικός Βάλντις Βάλτερς.

Τελική κατάταξη

1.Σοβιετική Ένωση
2.Γιουγκοσλαβία
3.Τσεχοσλοβακία
4.Ισπανία
5.Ιταλία
6.Ισραήλ
7.Πολωνία
8.Γαλλία
9.Αγγλία
10.Ελλάδα
11.Ο.Δ.Γ
12.Τουρκία

1983 Γαλλία, Ναντ «Viva Italia»

Η Γαλλία θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά Πανευρωπαϊκούς αγώνες. Οι συγκεκριμένοι αγώνες μάλιστα αποτέλεσαν και αλλαγή σελίδας αναφορικά με τις ομάδες που αναδεικνύονταν πρωταθλήτριες Ευρώπης. Για μισό αιώνα τον τίτλο κατακτούσαν ομάδες του ανατολικού μπλοκ, κάτι που στη Γαλλία σταμάτησε να ισχύει καθώς η Ιταλία καθοδηγούμενη από τον «μαέστρο» Σάντρο Γκάμπα, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Η συγκεκριμένη διοργάνωση όμως είχε ακόμα δύο χαρακτηριστικά στα οποία ακόμα και σήμερα αναφερόμαστε. Ήταν η ανάδειξη του Νίκου Γκάλη σε πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης με 33.0 κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι, αλλά και η πρώτη εμφάνιση του άσημου τότε Ντράζεν Πέτροβιτς.

Ο συναγωνισμός ήταν τεράστιος και η ένταση χτυπούσε κόκκινο. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στο παιχνίδι Γιουγκοσλαβίας-Ιταλίας για τον πρώτο όμιλο. Τα νεύρα ήταν τεντωμένα από την αρχή κιόλας του παιχνιδιού και κάποια στιγμή οι παίκτες των δύο ομάδων συνεπλάκησαν. Μάλιστα ο Γκρμπόβιτς επιτέθηκε με ψαλίδι (!) στους αντιπάλους του. Μετά από όλα αυτά η Ιταλία τερμάτισε την πρώτη θέση του ομίλου και πέρασε στα ημιτελικά με την Ισπανία να τερματίζει δεύτερη. Από τον άλλο όμιλο, πρώτη τερμάτισε η Σοβιετική Ένωση και δεύτερη η Ολλανδία.

Στα ημιτελικά, η Ισπανία νίκησε ανέλπιστα τη Σοβιετική Ένωση με 95-94 ενώ η Ιταλία κέρδισε την Ολλανδία με 88-69. Έτσι στον τελικό αναμετρήθηκαν η Ιταλία και η Ισπανία με τους Ιταλούς να κατακτούν το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο αφού κέρδισαν σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι τους Ίβηρες με 105-96. Η Ελλάδα τερμάτισε 11η ενώ η Τσεχοσλοβακία καταποντίστηκε στο συγκεκριμένο τουρνουά και τερμάτισε 10η. Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά ήταν ο Νίκος Γκάλης.

Τελική κατάταξη

1.Ιταλία
2.Ισπανία
3.Σοβιετική Ένωση
4.Ολλανδία
5.Γαλλία
6.Ισραήλ
7.Γιουγκοσλαβία
8.Ομ. Γερμανία
9.Πολωνία
10.Τσεχοσλοβακία
11.Ελλάδα
12.Σουηδία

1985 Γερμανία, Στουτγκάρδη «Το θαύμα της φύσης»

Ένα νέο μεγάλο αστέρι γεννήθηκε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Στουτγκάρδης το 1985. Και το όνομα αυτού, Άρβιντας Σαμπόνις. Η Σοβιετική Ένωση έχανε σπάνια στις προηγούμενες διοργανώσεις, με τον Άρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεση της απλά είχε το χρυσό μετάλλιο στο στήθος πριν καν ξεκινήσουν οι αγώνες. Το 120-89 με το οποίο οι Σοβιετικοί κέρδισαν στον τελικό την Τσεχοσλοβακία δείχνει ότι απλά ήταν ασυναγώνιστοι. Στην πρώτη φάση είχαμε το εξής παράδοξο: τρεις υπερδυνάμεις του Ευρωπαϊκού και όχι μόνο μπάσκετ ήταν στον ίδιο όμιλο. Σοβιετική Ένωση, Γιουγκοσλαβία και Ισπανία διασταύρωσαν τα ξίφη τους για μια θέση στην τελική τετράδα. Με το σύστημα να αλλάζει και πάλι, την πρόκριση κέρδισαν και οι τρεις ομάδες για την επόμενη φάση ενώ στο νήμα κέρδισε την πρόκριση και η Γαλλία από αυτόν τον όμιλο. Από τον άλλο όμιλο οι τέσσερις πρώτες ομάδες ήταν λίγο ως πολύ…γνωστές. Η Ιταλία τερμάτισε πρώτη και αντιμετώπισε την Γαλλία στα προημιτελικά, η Γερμανία δεύτερη και βρήκε απέναντι της την Ισπανία ενώ τρίτη ήταν η Βουλγαρία που θα συναντούσε τον…Σαμπόνις και τέταρτη η Τσεχοσλοβακία που θα αντιμετώπιζε την πρώτη του άλλου ομίλου Γιουγκοσλαβία. Σε αυτό το ματς έγινε και η τεράστια έκπληξη καθώς η Τσεχοσλοβακία κέρδισε με 102-91 τους Γιουγκοσλάβους και τους άφησε εκτός συνέχειας του θεσμού. Τα άλλα φαβορί προχώρησαν κανονικά για να φτάσουμε στην τετράδα όπου η Σοβιετική Ένωση κέρδισε την φιλόδοξη Ιταλία με 112-96 και η Τσεχοσλοβακία πολύ δύσκολα την Ισπανία με 98-95. Ο τελικός ήταν παράσταση για έναν ρόλο και πιο συγκεκριμένα παράσταση από τον Άρβιντας Σαμπόνις που αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά.

Τελική κατάταξη

1.Σοβιετική Ένωση
2.Τσεχοσλοβακία
3.Ιταλία
4.Ισπανία
5.Ο.Δ.Γ
6.Γαλλία
7.Γιουγκοσλαβία
8.Βουλγαρία
9.Ισραήλ
10.Ρουμανία
11.Πολωνία
12.Ολλανδία

1989 Γιουγκοσλαβία, Ζάγκρεμπ «Τα παιδιά ενός ανώτερου θεού»



Ντράζεν Πέτροβιτς, Τόνι Κούκοτς, Ζάρκο Πάσπαλιε, Ζόραν Ράντοβιτς, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Βλάντε Ντίβατς, Ντίνο Ράτζα, Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Γιούρι Ζντόβτς. Αυτή η ομάδα ήταν δυνατόν να μην πάρει το χρυσό μετάλλιο; Όχι βέβαια. Οι Γιουγκοσλάβοι ήταν αυτοί που διοργάνωσαν το 26ο Ευρωμπάσκετ και με τη βοήθεια του κόσμου ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου έπειτα από 12 χρόνια. Όχι πως αν δεν είχαν τη βοήθεια του κόσμου δεν θα το έπαιρναν... Εξάλλου οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχαν απίστευτο ταλέντο. Οι ομάδες που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο τουρνουά ήταν οχτώ. Χωρισμένες σε δύο γκρουπ των τεσσάρων όπου οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου θα προκρίνονταν στα ημιτελικά. Η Ελλάδα, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στα παιχνίδια του ομίλου καθώς έχασε μόνο από την αχτύπητη Γιουγκοσλαβία και έτσι τερμάτισε δεύτερη πίσω από τους «πλάβι».

Στον άλλο όμιλο, πρώτη ήταν η Σοβιετική Ένωση και δεύτερη η Ιταλία. Ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ των Γιουγκοσλάβων και των Ιταλών δεν έκρυβε εκπλήξεις καθώς οι οικοδεσπότες διέσυραν τη «σκουάντρα ατζούρα» με 97-80. Στον άλλο ημιτελικό η Ελλάδα έκανε και πάλι το θαύμα της. Έχοντας βρει το κουμπί των Σοβιετικών, τους κέρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια (η άλλη ήταν στο τελικό του 87’) με 81-80 χάρη στο τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου με την εκπνοή και πέρασε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στον τελικό. Εκεί η παρέα του Πέτροβιτς και του Ντίβατς είχε εύκολο έργο και κέρδισε την Εθνική μας με 98-77. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Σοβιετικοί που κέρδισαν στον μικρό τελικό την Ιταλία με 104-76. Καλύτερος παίκτης του τουρνουά ήταν ο Ντράζεν Πέτροβιτς.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Ελλάδα
3.Σοβιετική Ένωση
4.Ιταλία
5.Ισπανία
6.Γαλλία
7.Βουλγαρία
8.Ολλανδία

1991 Ιταλία, Ρώμη «Repeat»



Η Γιουγκοσλαβία ήταν και πάλι εκεί και επανέλαβε το θρίαμβο του 1989. Οι «πλάβι» για ακόμα μια φορά ήταν η καλύτερη ομάδα και αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι στον τελικό ισοπέδωσαν τους οικοδεσπότες Ιταλούς, κερδίζοντας τους με 15 πόντους διαφορά 88-73. Ήταν πάντως ο τελευταίος χορός της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, με Σέρβους και Κροάτες στην ίδια ομάδα να στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης. Αυτό ήταν όμως το τελευταίο Ευρωμπάσκετ με τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα που ίσχυαν έως και το 1991. Η Γιουγκοσλαβία διαλυόταν τις ημέρες της διοργάνωσης και η Σλοβενία ειδοποιούσε τον Γιούρι Ζντοβτς να μη λάβει μέρος με τα χρώματα της Γιουγκοσλαβίας. Με τον Νίκο Γκάλη για τελευταία φορά με τη φανέλα της εθνικής μας, η Ελλάδα ήταν ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. «Όταν η Ελλάδα παίζει καλά, είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης, αλλά όταν έχει πρόβλημα, είναι μακράν η χειρότερη» έγραψε τότε η ιταλική εφημερίδα La Gazzetta dello Sport.Πράγματι, στον αγώνα με την Τσεχοσλοβακία ο απίθανος Σβόμποντα επιτυγχάνει 12/12 δίποντα και η Ελλάδα χάνει στην παράταση με 113-123. Τελικά τερματίσαμε στην 5η θέση του τουρνουά, ένα τουρνουά που συμμετείχαν οκτώ ομάδες.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Ιταλία
3.Ισπανία
4.Γαλλία
5.Ελλάδα
6.Τσεχοσλοβακία
7.Πολωνία
8.Βουλγαρία

1993 Γερμανία, Μόναχο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται…»

Το 28ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είχε αποφασιστεί να γίνει στη Γερμανία με τη συμμετοχή 16 ομάδων. Η μεγάλη έκπληξη έγινε και οι Γερμανοί ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο διαμελισμός, όμως, της Γιουγκοσλαβίας εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου και η διάλυση της μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης άλλαξαν τον αθλητικό χάρτη της Ευρώπης. Γιουγκοσλαβία και Σοβιετική Ένωση δεν υπήρχαν πια ως ενιαία κράτη. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η FIBA σκέφτηκε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η διοργάνωση. Έτσι οι 16 ομάδες που πήραν μέρος στο τουρνουά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους. Την πρόκριση έπαιρναν οι πρώτες τρεις ομάδες του κάθε ομίλου.

Έπειτα σχηματίστηκαν δύο όμιλοι των έξι ομάδων, που από εκεί προκρίνονταν οι τέσσερις πρώτες. Στους οκτώ της διοργάνωσης προκρίθηκαν η Ρωσία, η Εσθονία, η Κροατία, η Βοσνία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Η Ελλάδα σε ένα ματς που έσπασε καρδιές κέρδισε την Γαλλία με 61-59 και πήρε την πρόκριση στην τελική τετράδα του Ευρωμπάσκετ αλλά και το εισιτήριο για το Μουντομπάσκετ του 1994. Το παιχνίδι πήγαινε πόντο-πόντο. Πέντε δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του παιχνιδιού το σκορ ήταν 59-58 υπέρ των Γάλλων, όταν ο Παταβούκας κέρδισε φάουλ και κλήθηκε να εκτελέσει 1+1 βολές. Ευστόχησε στην πρώτη (σκορ 59-59), αλλά αστόχησε στη δεύτερη. Ο Φασούλας, τότε, σαν από μηχανής θεός, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και ευστόχησε κάνοντας το 61-59.

Στη συνέχεια, στους «4» της διοργάνωσης, η Εθνική Ελλάδος «έπεσε» πάνω στους οικοδεσπότες Γερμανούς και γνώρισε την ήττα με 76-73. Στον άλλο ημιτελικό η Ρωσία επικράτησε 84-76 της Κροατίας και προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί τα «πάντσερ» επικράτησαν των Ρώσων με 71-70 και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης. Όσο για την Εθνική Ελλάδος, ο μικρός τελικός ήταν ένας εφιάλτης, η Κροατία σκόρπισε την Εθνική με το βαρύ 99-59. Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά ήταν ο Κρίστιαν Βελπ της Γερμανίας.



Τελική κατάταξη

1.Γερμανία
2.Ρωσία
3.Κροατία
4.Ελλάδα
5.Ισπανία
6.Εσθονία
7.Γαλλία
8.Βοσνία Ερζεγοβίνη
9.Λετονία
10.Ιταλία
11.Τουρκία
12.Βέλγιο
13.Ισραήλ
14.Σλοβενία
15.Σουηδία
16.Βουλγαρία

1995 Ελλάδα, Αθήνα «Τζόρτζεβιτς-Μαρτσουλιόνις σημειώσατε…1»



Στον τελικό που έγινε στις 2 Ιουλίου του 1995 στο ΟΑΚΑ μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Λιθουανίας δύο παίκτες έμελλε να γράψουν ιστορία. Μπορεί να ήταν μια τιτανομαχία μεταξύ δυο μεγάλων ομάδων αλλά όσο περνούσε η ώρα εξελίχθηκε σε μια μονομαχία άνευ προηγουμένου μεταξύ του Σάσα Τζόρτζεβιτς και του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις. Η Γιουγκοσλαβία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης επικρατώντας των Λιθουανών με 96-90. Ο τελικός όμως σημαδεύτηκε και από την κάκιστη διαιτησία που ήταν σκανδαλωδώς υπέρ των «πλάβι», σε σημείο τέτοιο που οι Λιθουανοί απείλησαν ακόμα και με αποχώρηση από το γήπεδο. Όσο για την Εθνική μας ομάδα, για δεύτερο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ ηττήθηκε στον μικρό τελικό από τους Κροάτες με 73-68 και τερμάτισε τέταρτη. Στο τουρνουά 14 ομάδες πήραν μέρος, χωρισμένες σε δύο ομίλους των εφτά από όπου προκρίνονταν οι τέσσερις πρώτες. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 93’, Γερμανία, δεν κατάφερε να περάσει τον όμιλο και τερμάτισε στην 11η θέση.

Στους «8» της διοργάνωσης προκρίθηκαν η Ρωσία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κροατία, η Γαλλία, η Γιουγκοσλαβία και η Ισπανία. Η Εθνική Ελλάδος αντιμετώπισε στους προημιτελικούς τους Ισπανούς και τους απέκλεισε κερδίζοντας τους με 66-64. Στα άλλα τρία ζευγάρια τα φαβορί επικράτησαν αρκετά εύκολα (Γιουγκοσλαβία- Γαλλία 104-86, Κροατία-Ιταλία 71-61, Λιθουανία-Ρωσία 82-71). Στα ημιτελικά η Εθνική Ελλάδος έχασε από την Γιουγκοσλαβία με 60-52 ενώ η Λιθουανία επικράτησε με 90-80 της Κροατίας. Πολυτιμότερος παίκτης τους τουρνουά αναδείχθηκε ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις.



Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Λιθουανία
3.Κροατία
4.Ελλάδα
5.Ιταλία
6.Ισπανία
7.Ρωσία
8.Γαλλία
9.Ισραήλ
10.Σλοβενία
11.Γερμανία
12.Τουρκία
13.Φιλανδία
14.Σουηδία

1997 Ισπανία, Βαρκελώνη « Με έναν “δράκο” στον πάγκο μας»

Στο Ευρωμπάσκετ της Ισπανίας, η Εθνική Ελλάδος πηγαίνει με όνειρα χίλια. Ένα χρόνο μετά την παρθενική συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δύο χρόνια μετά την τέταρτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και τρία χρόνια μετά την τέταρτη θέση στο Μουντομπάσκετ του Τορόντο όλα έδειχναν…μετάλλιο. Με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο της ομάδας όλα έμοιαζαν ιδανικά. Στο τουρνουά συμμετείχαν 16 ομάδες που ήταν χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Η Ελλάδα είχε κληρωθεί στον πρώτο όμιλο με αντιπάλους τη Ρωσία, τη Βοσνία και την Τουρκία. Το 3/3 ήταν γεγονός ήταν γεγονός έπειτα από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των ομίλων. Από τον Β’ όμιλο, πρώτη ήταν η Λιθουανία, από τον Γ’ όμιλο η Ιταλία και από το τέταρτο γκρουπ πρώτοι τερμάτισαν οι οικοδεσπότες Ισπανοί. Μεταφέροντας τους βαθμούς μας στη δεύτερη φάση των ομίλων, διασταυρωθήκαμε με τον όμιλο των Λιθουανών. Και εκεί είχαμε το απόλυτο 3/3 και συνολικά το 6/6 στη διοργάνωση. Ισραήλ, Λιθουανία και Γαλλία δεν μας δυσκόλεψαν και πηγαίναμε φουλ για τελικό. Την πρόκριση για τους «8» από τον δικό μας όμιλο, πήραν επίσης η Λιθουανία, η Ρωσία και η Τουρκία. Στον άλλο όμιλο που είχε δημιουργηθεί, πρώτη και αήττητοι τερμάτισε η Ιταλία, δεύτερη η Γιουγκοσλαβία, τρίτη η Ισπανία και τέταρτη η Πολωνία. Στα προημιτελικά βρήκαμε απέναντι μας τους Πολωνούς, τους οποίους κερδίσαμε εύκολα με 72-62, τα αποτελέσματα στα άλλα τρία ζευγάρια ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Ρωσία-Ισπανία 70-67, Ιταλία-Τουρκία 66-43 και Γιουγκοσλαβία-Λιθουανία 75-60.

Στους «4» βρήκαμε απέναντι μας του Πρωταθλητές Ευρώπης Γιουγκοσλάβους και εκεί κάπου το «τρένο» έκανε στάση. Η ήττα με 88-80 μας πέταξε έξω από τον τελικό, έφερε γκρίνια στην ομάδα και εσωτερικές διαμάχες. Στον άλλο ημιτελικό η «σκουάντρα ατζούρα» κέρδισε με 67-65 τους Ρώσους και προκρίθηκε στον τελικό. Σε έναν τελικό που ήταν μονόλογος και η «πλάβι» κρέμασαν ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο στο στήθος τους αφού επικράτησαν των Ιταλών με 61-49. Το σύνδρομο «Μικρός Τελικός» χτύπησε για ακόμα μια φορά την Εθνική Ελλάδος που σε τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση χάνει το συγκεκριμένο ματς, η ήττα με 97-77 από τους Ρώσους ήρθε να κλείσει με το χειρότερο τρόπο ένα τουρνουά που είχε ξεκινήσει με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης ήταν ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Ιταλία
3.Ρωσία
4.Ελλάδα
5.Ισπανία
6.Λιθουανία
7.Πολωνία
8.Τουρκία
9.Ισραήλ
10.Γαλλία
11.Κροατία
12.Γερμανία
13.Ουκρανία
14.Σλοβενία
15.Βοσνία/Ερζεγοβίνη
16.Λετονία

1999 Γαλλία, «Καλύτερα να το ξεχάσουμε…»

Ίσως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η Ελλάδα πήγε στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας χτυπημένη από την κακοδαιμονία καθώς οι πολλοί τραυματισμοί δεν επέτρεψαν να υπάρχουν πολλές φιλοδοξίες. Η Εθνική Ελλάδος είχε κληρωθεί στον ίδιο όμιλο με τη Γερμανία, την Λιθουανία και την Τσεχία. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο νίκες αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ. Η ήττα στην πρεμιέρα από τη Γερμανία με 59-58 μας οδήγησε σε ένα καταστροφικό 0/3 αφού στη συνέχεια το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα γνώρισε την ήττα και από την Τσεχία αλλά και από τη Λιθουανία. Η 16η θέση ήταν γεγονός και πλέον η ώρα της αλλαγής είχε σημάνει. Από τους άλλους ομίλους πρώτες τερμάτισαν η Τουρκία, η Ρωσία και η Γιουγκοσλαβία ενώ από τον δικό μας όμιλο την έκπληξη έκανε η Τσεχία τερματίζοντας πρώτη. Έπειτα σχηματίστηκαν δύο όμιλοι των έξι από όπου προκρίθηκαν οι πρώτες τέσσερις ομάδες για να φτάσουμε στα προημιτελικά και τη σκανδαλώδη διαιτησία υπέρ των Γάλλων στον ημιτελικό με την Τουρκία. Οι «τρικολόρ» έτυχαν (;) απίστευτης μεταχείρισης από τους διαιτητές και έτσι επικράτησαν των Τούρκων με 66-63 και πήραν την πρόκριση για την τετράδα της διοργάνωσης. Η Ισπανία έκανε την έκπληξη επικρατώντας με 74-72 των Λιθουανών ενώ Γιουγκοσλάβοι και Ιταλοί πήραν εύκολα το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Στον πρώτο ημιτελικό η Ιταλία επικράτησε της Γιουγκοσλαβίας με 71-62 με έναν εκπληκτικό Γκρεγκόρ Φούτσκα ενώ η Ισπανία κέρδισε τους οικοδεσπότες Γάλλους με 70-63. Ο τελικός ήταν υπόθεση και πάλι του Γκρεγκόρ Φούτσκα ο οποίος κέρδισε μόνος του τους Ισπανούς. Το τελικό 64-56 βρήκε τους Ιταλούς να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά το δεύτερο χρυσό τους μετάλλιο έπειτα από 16 χρόνια. Στον μικρό τελικό η Γιουγκοσλαβία επικράτησε με 74-62 της Γαλλίας. Πολυτιμότερος παίκτης τους τουρνουά ήταν ο Γκρεγκόρ Φούτσκα.

Τελική κατάταξη

1.Ιταλία
2.Ισπανία
3.Γιουγκοσλαβία
4.Γαλλία
5.Λιθουανία
6.Ρωσία
7.Γερμανία
8.Τουρκία
9.Ισραήλ
10.Σλοβενία
11.Κροατία
12.Τσεχία
13.ΦΥΡΟΜ
14.Ουγγαρία
15.Βοσνία Ερζεγοβίνη
16.Ελλάδα

2001 Τουρκία « Το τουρνουά του Πέτζα…»

Το 32ο Ευρωμπάσκετ θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων λόγω των μεγάλων εμφανίσεων που πραγματοποίησε σε αυτό ο Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς. Ο «Πέτζα» τελείωσε το τουρνουά με 23 πόντους μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής και οδήγησε τη Γιουγκοσλαβία στο όγδοο χρυσό μετάλλιο της ιστορίας της. Η Εθνική Ελλάδος τερμάτισε στην 9η θέση της διοργάνωσης με συνέπεια να χάσει το «εισιτήριο» για το Μουντομπάσκετ του 2002 που έγινε στην Ιντιάνα. Οι 16 ομάδες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομίλους με την Ελλάδα να είναι στον τέταρτο όμιλο με τη Βοσνία, την Ιταλία και την Ρωσία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή νίκη με 83-82 επί των Ιταλών, με τρίποντο του Αλβέρτη με τη λήξη του παιχνιδιού. Το δεύτερο παιχνίδι ήταν σκέτη τραγωδία καθώς η ήττα από τη Ρωσία με 106-81 «τράνταξε» συθέμελα την ομάδα. Την τρίτη αγωνιστική η Ελλάδα επικράτησε της Βοσνίας με 101-77 και τερμάτισε στην τρίτη θέση του ομίλου λόγω κακής διαφοράς στην ισοβαθμία. Η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου ( Ρωσία, Γιουγκοσλαβία, Γαλλία, Τουρκία) πέρασε στον επόμενο γύρο ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στην δεύτερη και τρίτη θέση κάθε ομίλου έπαιξαν μεταξύ τους σε αγώνες νοκ-άουτ . Η Ελλάδα έπαιξε με τη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι. Και ενώ όλα έδειχναν ότι πάμε φουλ για τους «8», αφού η διαφορά σε όλο το παιχνίδι ήταν σε διψήφιο αριθμό, ένα νεκρό πεντάλεπτο αλλά και κάποιες χαμένες βολές του Παπαλουκά στο κρίσιμο τελευταίο τρίλεπτο έφεραν την ήττα με 80-75 από τα «πάντσερ» και μαζί τον αποκλεισμό. Στη συνέχεια η Γερμανία απέκλεισε και τη Γαλλία και βρέθηκε στους «4» με την Τουρκία, την Ισπανία αλλά και τη Γιουγκοσλαβία που καθοδηγούμενη από τον Πέτζα Στογιάκοβιτς σάρωσε τη Λετονία με 114-78.

Τα ζευγάρια στα ημιτελικά ήταν Γερμανία-Τουρκία και Ισπανία-Γιουγκοσλαβία. Οι οικοδεσπότες Τούρκοι επικράτησαν με 79-78 επί των Γερμανών ενώ στο άλλο ζευγάρι οι Γιουγκοσλάβοι δεν συνάντησαν δυσκολία και επιβλήθηκαν των Ισπανών με 78-65. Στον μικρό τελικό είχαμε την τιτανομαχία Γκασόλ-Νοβίτσκι και οι Ισπανοί επικράτησαν με 99-90 των Γερμανών και ανέβηκαν στο βάθρο παίρνοντας το χάλκινο μετάλλιο. Όσο για τον μεγάλο τελικό, τα είπαμε. Ο Στογιάκοβιτς «καθάρισε» και την Τουρκία και οι «πλάβι» στέφθηκαν και πάλι Πρωταθλητές Ευρώπης μετά τη νίκη τους με 78-69 επί των Τούρκων.

Τελική κατάταξη

1.Γιουγκοσλαβία
2.Τουρκία
3.Ισπανία
4.Γερμανία
5.Ρωσία
6.Γαλλία
7.Κροατία
8.Λετονία
9.Ελλάδα
10.Λιθουανία
11.Ιταλία
12.Ισραήλ
13.Σλοβενία
14.Ουκρανία
15.Βοσνία
16.Εσθονία

2003 Σουηδία « Με τον Μάτσε, τον Σάρας και τα άλλα παιδιά…»



Η Λιθουανία είχε πάνω από 60 χρόνια να πάρει ένα χρυσό μετάλλιο. Δεν γινόταν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και έτσι Γιασικεβίτσιους και Ματσιγιάουσκας, αποφάσισαν να πάρουν από το χέρι την αγαπημένη τους «Λιέτουβα» και να την οδηγήσουν και πάλι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Από την πρώτη κιόλας μέρα εκείνου του Ευρωμπάσκετ οι Λιθουανοί έδειχναν να είναι «αχτύπητοι». Κατέκτησαν με χαρακτηριστική ευκολία το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας δεύτερους τους Ισπανούς και τρίτους τους Ιταλούς. Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε πολύ καλά το τουρνουά κάνοντας το 3/3 στα ματς του ομίλου. Στον κρίσιμο όμως προημιτελικό απέναντι στην Ιταλία τα «θαλάσσωσε», γνωρίζοντας την ήττα με 62-59 και έτσι έμεινε νωρίς εκτός από τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου. Στους «8» ήταν επίσης η Γαλλία που επικράτησε της Ρωσίας με 76-69, η Λιθουανία που προκρίθηκε πανηγυρικά στους «4» αφού διέλυσε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκοσλαβία με 98-82 και η Ισπανία που κέρδισε εύκολα το Ισραήλ με 78-64. Στα ημιτελικά η Λιθουανία επικράτησε της Γαλλίας με 74-70 και η Ισπανία κέρδισε με 81-79 την Ιταλία. Στον τελικό πια οι Λιθουανοί δεν μπορούσαν να χάσουν, το τελικό 93-84 υπέρ των Λιθουανών μάλλον κολακευτικό είναι για τους Ισπανούς αφού η διαφορά θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Στον μικρό τελικό η Ιταλία κέρδισε με 69-67 τη Γαλλία και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.



Τελική κατάταξη

1.Λιθουανία
2.Ισπανία
3.Ιταλία
4.Γαλλία
5.Ελλάδα
6.Σερβία
7.Ισραήλ
8.Ρωσία
9.Κροατία
10.Τουρκία
11.Σλοβενία
12.Γερμανία
13.Λετονία
14.Ουκρανία
15.Βοσνία
16.Σουηδία

Αντώνης Κατσίκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x