Euro 2024

Ο Ομπίνα κράτησε στη «ζωή» τη Νιγηρία!

Χάρη σ’ ένα γκολ του Βίκτορ Ομπίνα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Νιγηρία επικράτησε εντός έδρας με σκορ 1-0 της Μοζαμβίκης και διατήρησε τις ελπίδες για την πρωτιά του δευτέρου προκριματικού ομίλου στη ζώνη της Αφρικής. Το γκολ αυτό χάλασε τη γιορτή της Τυνησίας (σ.σ. έπαιρνε και μαθηματικά την πρόκριση), η οποία με τη σειρά της επιβλήθηκε 1-0 της Κένυας και θέλει νίκη την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Μοζαμβίκη για να βρεθεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής.

Χάρη σ’ ένα γκολ του Βίκτορ Ομπίνα στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Νιγηρία επικράτησε εντός έδρας με σκορ 1-0 της Μοζαμβίκης και διατήρησε τις ελπίδες για την πρωτιά του δευτέρου προκριματικού ομίλου στη ζώνη της Αφρικής. Το γκολ αυτό χάλασε τη γιορτή της Τυνησίας (σ.σ. έπαιρνε και μαθηματικά την πρόκριση), η οποία με τη σειρά της επιβλήθηκε 1-0 της Κένυας και θέλει νίκη την τελευταία αγωνιστική κόντρα στη Μοζαμβίκη για να βρεθεί στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής. Αγκαλιά με την πρόκριση και η Αλγερία του Ράφικ Τζεμπούρ.

Αναλυτικά:

1ος όμιλος

Έτοιμο να συμμετάσχει και πάλι σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το 2002 είναι το Καμερούν, που επικράτησε εντός έδρας 3-0 του Τόγκο και έφτασε τους δέκα βαθμούς στον πρώτο όμιλο της προκριματικής ζώνης της Αφρικής.

Έναν βαθμό λιγότερο έχει η Γκαμπόν, η οποία πέρασε με σκορ 3-1 το εμπόδιο του Μαρόκο και πλέον θέλει την τελευταία αγωνιστική να μην νικήσει το Καμερούν στο Μαρόκο και παράλληλα να επιβληθεί εκείνη του Τόγκο, ώστε να κλέψει το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Ν. Αφρικής.

Τα αποτελέσματα

Καμερούν-Τόγκο 3-0
Γκαμπόν-Μαρόκο 3-1

Η βαθμολογία

Καμερούν 5 10 (7-2)
Γκαμπόν 5 9 (9-6)
Τόγκο 5 5 (2-7)
Μαρόκο 5 3 (3-6)

2ος όμιλος

Η Τυνησία έστω και με το φτωχό 1-0 επί της Κένυας διατηρήθηκε στην πρώτη θέση και κρατάει την τύχη στα χέρια της, ώστε να συμμετάσχει για τέταρτη συνεχή φορά στα τελικά του Μουντιάλ.

Μέχρι το τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Νιγηρία έβλεπε τους Τυνήσιους να σφραγίζουν την πρωτιά, όμως ένα γκολ του Βίκτορ Ομπίνα κράτησε ζωντανές τις ελπίδες για την πρόκριση μετά τη νίκη 1-0 επί της Μοζαμβίκης (σ.σ. ο Σιμάο ήταν εκτός αποστολής). Για να είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν στη Νότια Αφρική, θα πρέπει να νικήσουν την Κένυα εκτός έδρας και παράλληλα να ηττηθεί η Τυνησία στο εκτός έδρας ματς με τη Μοζαμβίκη, ή και να έρθει ισόπαλη για να την περάσει στη διαφορά τερμάτων.

Τα αποτελέσματα

Νιγηρία-Μοζαμβίκη 1-0
Τυνησία-Κένυα 1-0

Η βαθμολογία

Τυνησία 5 11 (7-3)
Νιγηρία 5 9 (6-2)
Μοζαμβίκη 5 4 (2-5)
Κένυα 5 3 (3-8)

3ος όμιλος

Σημαντικό «διπλό» πέτυχε η Αίγυπτος που επιβλήθηκε 1-0 της Ζάμπια φτάνοντας τους 10 βαθμούς και το «εισιτήριο» του τρίτου ομίλου για το Παγκόσμιο Κύπελλο θα κριθεί την τελευταία αγωνιστική, όπου υποδέχεται την Αλγερία. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα γι' αυτούς, μιας και θα πρέπει να καλύψουν με τέσσερα γκολ τη διαφορά τερμάτων.

Η Αλγερία νίκησε 3-1 τη Ρουάντα και διατήρησε τη διαφορά των τριών βαθμών απ’ την Αίγυπτο. Στο 72΄ πέρασε ως αλλαγή ο Ράφικ Τζεμπούρ. Πλέον, θα μείνει εκτός Μουντιάλ αν ηττηθεί απ’ τους «φαραώ» με τέσσερα ή περισσότερα γκολ (!)

Τα αποτελέσματα

Ζάμπια-Αίγυπτος 0-1
Αλγερία-Ρουάντα 3-1

Η βαθμολογία

Αλγερία 5 13 (9-2)
Αίγυπτος 5 10 (7-4)
Ζάμπια 5 4 (2-5)
Ρουάντα 5 1 (1-7)

4ος όμιλος

Η Γκάνα ήταν η πρώτη ομάδα που σφράγισε το «εισιτήριο» για τα γήπεδα της Νότιας Αφρικής και όπως ήταν επόμενο, στο αδιάφορο παιχνίδι με το Μπενίν δεν έβαλε μπροστά στις «μηχανές» με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με σκορ 1-0 απ’ το Μπενίν. Οι φιλοξενούμενοι μόνο αδιάφορα δεν είδαν το παιχνίδι, μιας και με τους τρεις βαθμούς εξασφάλισαν την πρόκριση για το Κόπα Άφρικα.

Τη μία θέση (2η ή 3η) που οδηγεί στο Αφρικανικό Πρωτάθλημα, καπάρωσε το Μάλι. Ο Κανουτέ και η παρέα του επιβλήθηκαν 1-0 του Σουδάν, αφήνοντάς το οριστικά στην τελευταία θέση.

Τα αποτελέσματα

Μπενίν-Γκάνα 1-0
Μάλι-Σουδάν 1-0

Η βαθμολογία

Γκάνα 5 12 (7-1)
Μάλι 5 8 (6-5)
Μπενίν 5 7 (4-5)
Σουδάν 5 1 (1-7)

5ος όμιλος

Την πρόκρισή της για δεύτερη συνεχή φορά στα τελικά του Μουντιάλ πανηγυρίζει και μαθηματικά η Ακτή Ελεφαντοστού. Οι «ελέφαντες» ήρθαν ισόπαλοι 1-1 στο εκτός έδρας ματς με το Μαλάουι για τον πέμπτο όμιλο, αφήνοντας έτσι επτά βαθμούς πίσω την Μπουργκίνα Φάσο, μία αγωνιστική πριν πέσει η αυλαία των προκριματικών στην αφρικανική ζώνη.

Η Μπουρκίνα Φάσο μπορεί να μην εκπλήρωσε το όνειρό της να είναι μία απ’ της «32» που θα παρακολουθήσουμε το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά επικρατώντας 2-1 εκτός έδρας της Γουϊνέας εξασφάλισε μια θέση στο Κόπα Άφρικα.

Τα αποτελέσματα

Μαλάουϊ-Ακτή Ελεφαντοστού 1-1
Γουϊνέα-Μπουρκίνα Φάσο 1-2

Η βαθμολογία

Ακτή Ελεφαντοστού 5 13 (16-4)
Μπουρκίνα Φάσο 5 9 (9-11)
Μαλάουϊ 5 4 (4-10)
Γουϊνέα 5 3 (7-11)

• Γκάνα και Ακτή Ελεφαντοστού έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ.

Παναγιώτης Τασιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x