Γιώργος Χελάκης

Ας μη βιαστούν να τον ξεγράψουν

SportDay

Τώρα που κάποιοι βιάζονται να στείλουν τον Ολυμπιακό στο πυρ το εξώτερον και να ανακηρύξουν πρόωρα πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό, είναι ευκαιρία να γραφτούν ορισμένα πράγματα κόντρα στη φορά των γεγονότων. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό παίζοντας απoδεκατισμένος και έχοντας βγάλει πολύ δυσκολότερο πρόγραμμα από τον αντίπαλό του.

Για να μην εγκαταλείψουν την ανάγνωση του κειμένου οι πιο φανατικοί από τους οπαδούς του Θρύλου σπεύδω να υπογραμμίσω ότι ο Ολυμπιακός έχει αδικηθεί από το σφύριγμα του Σταθόπουλου προχθές το βράδυ. Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι αναγνώστες δεν διαγράφουν από τη μνήμη τους ότι ο Ολυμπιακός είχε ευνοηθεί από τα διαιτητικά σφυρίγματα στο ματς με την ΑΕΚ. Επειδή εδώ η κουβέντα γίνεται με καθαρά αγωνιστικούς όρους, η συζήτηση για τη διαιτησία μπορεί να συνεχιστεί σε άλλα αναγνώσματα, σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα.

Το ρεπορτάζ αλλά και η κοινή λογική λένε πως ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής, θα βρει χρόνο για να επουλώσει τις αγωνιστικές πληγές του και να υποδεχτεί υγιής ορισμένους από τους τραυματίες άσους του. Επίσης, το δίδυμο Κόκκαλη - Λαυρεντιάδη θα βάλει το χέρι στην τσέπη και θα ικανοποιήσει τον Γενάρη μέρος των απαιτήσεων του Ζίκο.

Γιατί, ας το έχουμε ξεκάθαρο, ο Βραζιλιάνος κόουτς δεν πρόκειται να καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας να τον ελεήσει η διοίκηση με ό,τι αυτή προαιρείται. Θα ζητήσει συγκεκριμένους παίκτες για συγκεκριμένες θέσεις και θα φροντίσει αυτό να γίνει γνωστό στην κοινή γνώμη. Από την άλλη, ο Κόκκαλης έχει κάθε λόγο να επιχειρήσει την υπέρβαση για να μη μείνει εκτός νυμφώνος Τσάμπιονς Λιγκ.

Με την επιστροφή των περισσοτέρων από τους τραυματίες ο Ολυμπιακός μπορεί να εμφανιστεί ανταγωνιστικός στο μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και να μην του επιτρέψει να δημιουργήσει διαφορά ασφαλείας μέχρι την ώρα που οι αγνοί και τίμιοι οπαδοί του Θρύλου θα βρεθούν για ευνοήτους λόγους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Για ποιον Παναθηναϊκό μιλάμε, όμως; Γι' αυτόν που απλώς έχει μία ισοπαλία λιγότερη από τον Ολυμπιακό. Για τον Παναθηναϊκό με τον οποίο αρκετές φορές δυσανασχετούν οι ίδιοι οι οπαδοί του. Γι' αυτόν που συχνά-πυκνά ζορίζεται να νικήσει αδύναμους αντιπάλους ακόμα και μέσα στην έδρα του.

Που ο προπονητής του βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί και εμφανίζεται έτοιμος να αμπαλάρει τα υπάρχοντά του και να τσεκάρει το εισιτήριο της επιστροφής. Προφανώς, όσοι αγνοούν αυτή την κατάσταση κάνουν δύο λάθη: το πρώτο, υποτιμούν τον Ολυμπιακό και τη δυνατότητά του να ανακάμψει αγωνιστικά. Το δεύτερο, προσδοκούν εδώ και καιρό μια αγωνιστική ανάταση του «τριφυλλιού», που ωστόσο δεν φαίνεται να έρχεται.

Το ότι οι δυο τους έχουν ξεχωρίσει τόσο πολύ βαθμολογικά οφείλεται κυρίως στο μαύρο χάλι των υπολοίπων. Αρκεί κανείς να φέρει στον νου του τα παιχνίδια του Αρη και του ΠΑΟΚ με Καβάλα και Πανθρακικό αντίστοιχα για να κατανοήσει του λόγου το αληθές.

Στη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός έκανε τα απολύτως απαραίτητα για να κερδίσει το ματς. Κάτι λιγότερο να έκανε, θα είχε μείνει στο 0-0. Χρειάστηκαν δύο σωτήριες επεμβάσεις του Τζόρβα για να μην πάθει από τον Ερνάντεθ όσα έπαθε ο Ολυμπιακός από τον Κωφίδη.

Το πρώτο ημίχρονο στη Λιβαδειά ήταν πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα. Το έχουμε γράψει κι άλλες φορές, θα το γράψουμε ακόμα μία: με τέτοιες εμφανίσεις είναι μεγάλος ο κίνδυνος κάποια στιγμή να πληρωθεί το μάρμαρο. Οσο για τον Ολυμπιακό, δεν γίνεται να παίζει (ελλείψει άλλων) με τον Φετφατζίδη, τον Νικλητσιώτη και τον Σοϊλέδη. Οταν γυρίσουν οι κανονικοί και όσο ο Παναθηναϊκός συνεχίζει με αυτή την εικόνα, οι δύο βαθμοί διαφορά θα λένε πολύ λίγα πράγματα.

ΥΓ.: Βρίσκω εξαιρετικά υπερβολική την ανακοίνωση του Αρη για τη διαιτησία. Το χέρι που την έγραψε φαίνεται να ακουμπά πολύ λιγότερο στα έπιπλα των γραφείων της διοίκησης και πολύ περισσότερο στα σύρματα πίσω από τα οποία βλέπουν τους αγώνες της ομάδας οι φανατικοί οπαδοί του «Super 3».

Ο ρόκερ κόουτς

Η πρόσληψη του Εκτορ Ραούλ Κούπερ από τον Αρη επισκίασε την επιστροφή του στον πάγκο του Ηρακλή. Κι όμως, του άξιζε μεγαλύτερος θόρυβος. Διότι ο Σάββας είναι μεγάλη προσωπικότητα, που κέρδισε την εκτίμηση των φιλάθλων ανεξάρτητα από τη συλλογική τους τοποθέτηση, κι αυτό γιατί ο μόνος δυνατός ήχος που σχετίζεται με τον Κωφίδη είναι αυτός της ηλεκτρικής κιθάρας.

Για όλα τ' άλλα προτιμά χαμηλούς τόνους. Διακριτικός, αθόρυβος, χωρίς φανφάρες και δημόσιες σχέσεις με την εξέδρα, ο Σάββας Κωφίδης κοσμεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με την παρουσία του. Η επιλογή του Αντώνη Ρέμου ήταν σοφή. Βεβαίως, οι κόουτς κρίνονται αποκλειστικά από τ' αποτελέσματα. Ενα πρώτο καλό αποτέλεσμα ήδη το πήρε ο Κωφίδης στο γήπεδο Καραϊσκάκη...

Τα απολύτως απαραίτητα

Σπάνια οι οπαδοί στις εξέδρες θα τρίψουν τα μάτια τους από μια θεαματική ενέργειά του. Φροντίζει να κάνει τα απολύτως απαραίτητα που επιβάλλει η θέση του σέντερ φορ. Δηλαδή, καλή τοποθέτηση, παιχνίδι με τη μία και σκοράρισμα. Ο Ντάνιελ Τσέζαρεκ βρίσκεται στη μεγάλη περιοχή για να τελειώνει τις προσπάθειες των συμπαικτών του. Δύσκολα θα γίνει σούπερ σταρ, δύσκολα θα σφαχτούν παλικάρια στην ποδιά του.

Πληρώνεται για μια συγκεκριμένη δουλειά και την κάνει όσο καλύτερα μπορεί. Με τα τρία τεμάχια που έβαλε στον ΠΑΣ πέρασε και πάλι στην κορυφή των σκόρερ. Μεγάλη υπόθεση για μια ομάδα όπως ο Αστέρας, που δεν φημίζεται δα και για την παραγωγικότητά της. Ο 27χρονος Κροάτης ανάγκασε τη στήλη να ασχοληθεί και πάλι μαζί του. Την επόμενη φορά ίσως αναγκάσει και κάποιους μάνατζερ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x