Final Four 2010

Μπαρτσελόνα: Ενισχυμένη και αποφασισμένη

Αν μη τι άλλο η πορεία της μέχρι το Παρίσι ήταν εντυπωσιακή, γεμάτη επιβλητικές νίκες και με πολύ όμορφο μπάσκετ. Όμως όλοι στην Μπαρτσελόνα γνωρίζουν πως θα κριθούν από την πορεία τους στο φάιναλ φορ. Είναι η ενδέκατη παρουσία των Καταλανών-επίδοση ρεκόρ για την Ευρωλίγκα-σε φάιναλ φορ, αλλά μόλις μία φορά και μάλιστα το 2003 ως οικοδεσπότες κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο.

Αν μη τι άλλο η πορεία της μέχρι το Παρίσι ήταν εντυπωσιακή, γεμάτη επιβλητικές νίκες και με πολύ όμορφο μπάσκετ. Όμως όλοι στην Μπαρτσελόνα γνωρίζουν πως θα κριθούν από την πορεία τους στο φάιναλ φορ. Είναι η ενδέκατη παρουσία των Καταλανών-επίδοση ρεκόρ για την Ευρωλίγκα-σε φάιναλ φορ, αλλά μόλις μία φορά και μάλιστα το 2003 ως οικοδεσπότες κατάφεραν να κατακτήσουν τον τίτλο. Επίτευγμα όχι ικανό για να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό losers που της έχουν «κολλήσει» οι... καλοθελητές. Η αναμέτρηση στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ξυπνά τις άσχημες περσινές μνήμες, αλλά η φετινή «Μπάρτσα» είναι πιο δυνατή και υποψιασμένη και αποφασισμένη από πέρυσι.

Έτος Ίδρυσης: 1926
Πρωταθλήματα: 15
Κύπελλα: 21
Ευρωπαϊκοί Τίτλοι: 1 Ευρωλίγκα, 2 Κυπελλούχων, 2 Κόρατς

Τα αστέρια

Ρίκι Ρούμπιο: Το παιδί θαύμα του ισπανικού μπάσκετ έφτασε στα 18 του, αλλά ήδη μετρά τρία και πλέον χρόνια εμπειρίας στην Ευρωλίγκα. Το περασμένο καλοκαίρι επελέγη στο νούμερο 5 των ντραφτ από τους Τίμπεργουλφς, αλλά ανέβαλε το ταξίδι για τις ΗΠΑ και πήρε... προαγωγή από την Μπανταλόνα στην Μπαρτσελόνα. Ο μικρός έδειξε να αντεπεξέρχεται στις μεγαλύτερες απαιτήσεις των «μπλαουγκράνα» και σε ρόλο βασικού πλέι μέικερ προσέφερε φέτος 6,5 πόντους, 4 ασίστ, 2,8 ριμπάουντ και 1,4 κλεψίματα σε 20 λεπτά κατά μέσο όρο.

Χουάν Κάρλος Ναβάρο: Κάθε χρόνο πιο ώριμος και πιο ουσιαστικός, ο φυσικός ηγέτης της Μπαρτσελόνα αποτελεί σταθερά το βαρύ πυροβολικό στην επίθεση, αλλά και τον δεύτερο πλέι μέικερ της πεντάδας. Οι αμυντικές του αδυναμίες ισοσκελίζονται από το τεράστιο επιθετικό του ταλέντο, που φαίνεται στις επιδόσεις του: 13,9 πόντοι, 3,2 ασίστ και 1,3 ριμπάουντ σε 25 λεπτά ανά αγώνα.

Πιτ Μάικλ: Τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα ως σούπερ σκόρερ του Περιστερίου και του Μακεδονικού, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα πλήρες «τριάρι» που η παρουσία του θεωρείται απαραίτητη για μία τόσο μεγάλη ομάδα. Πέρα από εξαιρετικός επιθετικός, βοηθά σημαντικά σε άμυνα και ριμπάουντ και ιδού οι αποδείξεις: 12,1 πόντοι και 5,1 ριμπάουντ σε 27 λεπτά κατά μέσο όρο.

Έραζεμ Λόρμπεκ: Πέρυσι ήταν στην πλευρά των νικητών του ημιτελικού μαζί με τον Τέρενς Μόρις, αλλά φέτος μετακόμισαν από κοινού από τη Μόσχα στη Βαρκελώνη. Ο Σλοβένος σέντερ φρόντισε να ξεχαστεί γρήγορα ο Ντέιβιντ Άντερσεν, που μετακόμισε στο ΝΒΑ, με την ικανότητά του στο παιχνίδι ρακέτας, αλλά και το αξιόπιστο μακρινό του σουτ. Σε 24 λεπτά ανά αγώνα είχε μέσο όρο 8,8 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 1,1 ασίστ.

Φραν Βάσκεθ: Διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Έχει μάθει να συνεργάζεται άψογα με τους κοντούς της ομάδας και θεωρείται από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης στο λεγόμενο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Στα περίπου 18 λεπτά που αγωνίζεται ο Ισπανός σέντερ, που χτυπά και πάλι την πόρτα της εθνικής ομάδας, είχε 7,3 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 1,1 τάπα κατά μέσο όρο.

Το ρόστερ της Μπαρτσελόνα

5. Τζιανλούκα Μπαζίλε (Ιταλία, 1975)-Γκαρντ, 1.92μ.
8. Ζόρντι Τρίας (Ισπανία, 1980)-Φόργουορντ, 2.06μ.
9. Ρίκι Ρούμπιο (Ισπανία, 1990)-Γκαρντ, 1.92μ.
10. Γιάκα Λάκοβιτς (Σλοβενία, 1978)-Γκαρντ, 1.86μ.
11. Χουάν Κάρλος Ναβάρο (Ισπανία, 1980)-Γκαρντ, 1.91μ.
13. Λούμπος Μπάρτον (Τσεχία, 1980)-Φόργουορντ, 2.00μ.
17. Φραν Βάσκεθ (Ισπανία, 1983)-Σέντερ, 2.09μ.
21. Μπονιφέις Εντόνγκ (Σενεγάλη, 1977)-Σέντερ, 2.13μ.
22. Χαβιέρ Ραμπασέδα (Ισπανία, 1989)-Φόργουορντ, 2.01μ.
23. Τέρενς Μόρις (ΗΠΑ, 1979)-Φόργουορντ, 2.07μ.
24. Βίκτορ Σάδα (Ισπανία, 1984)-Γκαρντ, 1.92μ.
25. Έραζεμ Λόρμπεκ (Σλοβενία, 1984)-Σέντερ, 2.08μ.
33. Πιτ Μάικλ (ΗΠΑ, 1.978)-Φόργουορντ, 1.97μ.
44. Ρότζερ Γκριμάου (Ισπανία, 1978)-Φόργουορντ, 1.96μ.

Προπονητής: Τσάβι Πασκουάλ

Θεωρείται κι όχι άδικα βάσει αποτελεσμάτων το μέλλον της προπονητικής στην Ευρώπη. Το Φεβρουάριο του 2008 κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς κι έκτοτε τα ευεργετικά αποτελέσματα της δουλειάς του στην Μπαρτσελόνα είναι πασιφανή. Πέρυσι κατέκτησε το πρωτάθλημα Ισπανίας, αλλά η εντυπωσιακή πορεία των «μπλαουγκράνα» στην Ευρωλίγκα σταμάτησε άδοξα στον ημιτελικό του φάιναλ φορ του Βερολίνου απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, παρότι μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου είχε τον απόλυτο έλεγχο του ματς. Φέτος ο 38χρονος κόουτς θα έχει την ευκαιρία να πάρει τη δική του ρεβάνς από τους Ρώσους. Παρά την καλοκαιρινή αποχώρηση σπουδαίων παικτών, όπως οι Άντερσεν, Ιλιάσοβα και Σαντιάγκο, ο Τσάβι Πασκουάλ υπερκάλυψε τα κενά με προσθήκες σαν κι αυτές των Λόρμπεκ, Εντόνγκ, Μόρις, Μάικλ και Ρούμπιο, με συνέπεια η φετινή Μπαρτσελόνα να διανύει μία εντυπωσιακή σεζόν.

Ο δρόμος προς το Παρίσι (video):

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x